Zöld torzításaink 2. rész – Húsimádó pizza zéro kólával?

Ahogy egyre több embernek esett le, hogy a klímaváltozás berúgta az ajtót és valamit tenni kellene, egymást kezdték érni a környezetvédelmi kihívások.

Zöld torzításaink 2. rész - Húsimádó pizza zéro kólával? | ClimeNews

Csak az éven volt már cigicsikkmentes február, műanyagmentes március, csomagolásmentes május, nem etetem a szemetesem hónap, trashtag challenge és még biztos lesz valami szívószál vagy pálmaolaj fronton is. Mind pozitív, támogatandó kezdeményezés! Mégis akkor milyen árnyoldaluk lehet? A környezetvédelem pszichológiája ad egy választ.

Pár évvel ezelőtt végig söpört a világon az Ice Bucket challenge, aminek segítségével akkor 4 millió dollárt szedett össze az ALS-betegeket segítő szervezet. A kutatók már akkor figyelmeztettek rá, hogy az egyéb jótékonysági szervezeteknek így kevesebb adomány fog jutni, hiszen a jótékonykodás egy zéro összegű játék. Az emberek egy bizonyos összeget jótékonykodnak el, amit érdemben nem fognak növelni, csak mert újabb és újabb nemes célok tűnnek fel. Legfeljebb a meglévő összeget osztják újra vagy csoportosítják át. A zöld kihívások szempontjából ez most lényegtelen is, amire szintén felhívták a figyelmet az egy kognitív torzítás az úgy nevezett önengedélyezés, vagy angolul moral licencing volt.

Az a pszichológiai jelenség, amikor egy jócselekedetért cserébe engedélyezünk magunknak egy rosszat is. “Sőt, az önengedélyezés sokszor annyira működik, hogy az emberek egy nagyobb adomány után akár a lopást, vagy a kisebb bűncselekményeket is igazolni tudják saját maguknak.”

És ez nem vicc. A jelenséget számos területen sikerült igazolni. Kimutatták például, hogy azok, akik multivitaminokat illetve más, egészségesnek vélt, táplálékkiegészítőket szednek, hajlamosabbak többet dohányozni vagy egyéb módon hedonizálni. Jesse Catlin és Yitong Wang, marketingkutatók kísérletében azok, akiknek szelektív kuka állt rendelkezésükre, majd háromszor annyi papírt használtak el, mint akiknek nem volt lehetőségük szelektíven gyűjteni. Más kutatások szerint pedig azok, akik energia hatékony izzókat használtak hosszabb ideig égetik a villanyt, sőt a „zöldített” otthonok számlája sokszor egy jottányit sem csökken pont az önengedélyezés miatt. A legrémisztőbb azonban az a torontoi kutatás volt, amely kihozta, hogy a zöld termékek vásárlói több csalást engedélyeztek maguknak egy kísérleti játékban, mint a konvencionális termékek vásárlói. Az emberek morális bankszámlát vezetnek magukban, és ha az egyik területen megvolt a jó cselekedet, a másik területen engedélyezik maguknak az elhajlást.

Zöld torzításaink 2. rész - Húsimádó pizza zéro kólával? | ClimeNews

Összességében mondhatnánk, hogy a helyzet nem olyan rossz, hiszen még mindig nullán vagyunk. Ami elvben igaz is lehet. A probléma akkor van, ha már a jócselekedet is bűzlik vagy túllövünk a jócselekedeten. Például mikor valaki meg van győződve róla, hogy az áfonya gyógyítja a rákot, ezért nem para, ha még mellette cigizget is egy kicsit. Vagy pózolunk a nyolcezres fémkulaccsal, de még a kutyaólba is külön fűtés van.

A kihívások nagyon hasznosak lehetnek, ha arra használjuk őket, amire valók. Lehet, hogy rögtön nem változtatják meg a világot, de a buszmegálló tisztább lesz, a falu határából eltűnik a szeméthalom, kevesebb lesz az ételhulladék, bekerül egy téma a köztudatba, ami addig nem volt ismert. De ami még fontosabb, segítenek egy olyan szokás kialakításában, ami azután társadalmi normává válhat. Ha csak egy hónapra tervezed a környezettudatosságot, jobb ha odafigyelsz, nehogy fordítva süljön el. És ugyan ezt tartsd észben, mikor zöld termékeket vásárolsz.

Csizmadia Máté

Források:
https://24.hu/elet-stilus/2014/08/21/hatalmas-karokat-okoz-a-jegesvodros-orulet/
https://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/07/16/AR2010071606839.html
https://www.theguardian.com/commentisfree/2011/aug/26/bad-science-vitamin-pills-lead-you-to-take-risks
Nina Mazar and Chen-Bo Zhong: Do Green Products Make Us Better People?
Jesse R. Catlin Yitong Wang: Recycling gone bad: When the option to recycle increases resource consumption

Képek forrása:
Pexels
Marc Rosenthal -The Washington Post

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.