A maszk használat számos egészségre veszélyes hatást rejt

Egy kutatócsoport 109 maszkvizsgálatot értékelt, és az eredményeket közzétette a neves International Journal of Environmental Research and Public Health (IJERPH) folyóiratban.

A maszk patofiziológiája (fontos fizikai és kémiai hatások): Az illusztráció a légzési ellenállás és az N95-ös maszk holt térfogatának ábrázolása egy felnőttnél. Légzéskor, a tüdő lehetséges gázcseretérfogata összességében jelentősen, mínusz 37%-kal csökken. A légzési mélység és a légzési térfogat csökkenése miatt a nagyobb légzési ellenállás plusz 128% (belégzéskor nagyobb a terhelés, mint kilégzéskor). A megnövekedett holt térfogat miatt plus 80%, amely nem vesz részt közvetlenül a légzésben, gázcserében, és csak részben keveredik a környezettel.

Elemzésükből a tudósok nemcsak számos egészségre veszélyes hatást vonnak le, mint például az immunrendszer elnyomása a daganatfejlődés elősegítésén keresztül, hanem egy maszk okozta kimerültségi szindrómát is-röviden MIES.

Még az orvos, tudós és a tanulmány társszerzője, Dr. Kai Kisielinski meglepődik, amint ezt a Milena Preradovicnak adott interjújában elismeri. A mellékhatások és veszélyek óriásiak. “A lakosság széles körű maszkviselése releváns hatásokhoz és következményekhez vezethet számos orvosi területen” – írják a tudósok tanulmányuk német összefoglalójában.

A maszkokból származó bőrkiütések gyakori következmények. Akne alakul akár 60%-ban a maszk viselők között,  magyarázza az orvos. De a maszkok a légzést is befolyásolják. Kimutatták, hogy az FFP2 maszk viselése majdnem megkétszerezi a holt térfogatot, vagyis azt a levegőmennyiséget, amely csak előre -hátra lendül be- és kilégzéskor, és a légzési ellenállás majdnem 130% -kal magasabb. Kevesebb oxigént (O2) tud felszívni, és kevesebb szén -dioxidot (CO2) bocsáthat ki. Ez megváltoztatja ezen gázok szintjét a vérben.

Dr. Kisielinski szerint negatív hatások a belső szervekre és a központi idegrendszerre is hatnak. Megmérték, hogy az erek kitágulnak az agyban, ami fejfájáshoz, de pánikreakciókhoz és szorongáshoz is vezethet. A túl sok CO2 a vérben is növelheti a vérnyomást. A maszkok úgy is befolyásolhatják a sejtek anyagcseréjét, hogy az immunrendszer legyengül, és esetleg még a daganatos betegségek is előnyben részesülnek.

A MIES kimerültségi szindróma

A kutatócsoport a légzési zavarok és a fejfájás mellett egy úgynevezett maszk okozta kimerültségi szindrómát (MIES) is talált, amely olyan tüneteket okozhat, mint a koncentráció, a gondolkodás és akár a beszédzavar. Kimutatható, hogy a vér oxigéncsökkenése korrelál a kimerültség tünetével. Ha a maszkot hosszú ideig hordja, a pulzusszám és a légzésszám nő, és a légzés mélysége csökken.

A folyamatosan növekvő légzés károsítja a vért és a koszorúereket, a megnövekedett szívverés pedig neurológiai és szívbetegségeket okozhat. Kisielinski szerint a lehetséges hosszú távú következményeket még kutatni kell.

Különösen a gyermekek esetében az orvos a tények alapján “megkérdőjelezhetőnek” tartja a maszk viselését. Rámutat, hogy a leírt egészségügyi problémák mellett kommunikációs problémák is felmerülhetnek, és csökken az empátia képessége.

Terhes nők számára a túl magas CO2 -szint a vérben negatív hatással lehet a születendő gyermekre. A maszkokban lévő formaldehid káros hatással is járhat, ha a maszkot hosszú ideig viselik, és a belélegzett műanyag részecskék (polipropilénből) irritálják a nyálkahártyát.

Dr. Kisielinski rámutat arra is, hogy a fertőzések folyamatát alig befolyásolta a maszk viselése, amint azt tanulmányok is kimutatták. Azt is kifejti, hogy a széles körben elterjedt helytelen használat a kórokozók, például gombák, influenzavírusok vagy különböző tüdőgyulladást okozó kórokozók felhalmozódásához vezethet. Tehát fennáll annak a lehetősége, hogy a betegségeket elsősorban a maszk viselése okozza – magyarázza Kisielinski.

Forrás: Medicus Ante