A maszkhoz tapadó mikrobák

A COVID-19 világjárvány miatt az emberek naponta viselnek arcmaszkot a nyilvánosság előtt.

Bár az arcmaszkok vírusátvitel elleni hatékonyságát alaposan tanulmányozták, az arcmaszkokhoz tapadó baktériumok és gombák okozta lehetséges higiéniai problémákról kevés jelentés született.

Célunk az volt, hogy (1) számszerűsítsük és azonosítsuk a maszkokhoz tapadó baktériumokat és gombákat, és (2) megvizsgáljuk, hogy a maszkhoz tapadó mikrobák összefüggésbe hozhatók-e a maszkok típusával és használatával, valamint az egyéni életmóddal. Felmértünk 109 önkéntest a maszkhasználatukról és életmódjukról, és baktériumokat és gombákat tenyésztettünk ki a maszkok arc- vagy külső oldaláról. A baktériumtelepek száma nagyobb volt az arcoldalon, mint a külső oldalon; a gombatelepek száma kisebb volt az arcoldalon, mint a külső oldalon. A hosszabb maszkhasználat szignifikánsan növelte a gombakolóniák számát, de a baktériumkolóniákét nem. Bár a legtöbb azonosított mikroba nem volt patogén az emberre nézve; Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus és Cladosporium, számos patogén mikrobát találtunk; Bacillus cereus, Staphylococcus saprophyticus, Aspergillus és Microsporum. A maszkhoz tapadó mikrobáknak a szállítási módszerekkel vagy a gargarizálással való összefüggését sem találtuk. Javasoljuk, hogy az immunhiányos emberek kerüljék a maszkok ismételt használatát a mikrobiális fertőzés megelőzése érdekében.


Ezt a legfrissebb tanulmányt a maszkokról 2022. július 18-án publikálták. Mellesleg, ha az embernek szüksége lenne egy maszkra, akkor a Teremtő maszkkal az arcán teremtette volna. Az ember belső “szűrő- és védelmi berendezésekkel” rendelkezik, ilyenek az orrban az orrszőrök, az orr-és garatmandulák, a nyirokcsomók… az egész immunrendszerünk. – Biró Éva

Forrás: Springer Nature