A maszkhoz tapadó mikrobák

A COVID-19 világjárvány miatt az emberek naponta viselnek arcmaszkot a nyilvánosság előtt.

Bár az arcmaszkok vírusátvitel elleni hatékonyságát alaposan tanulmányozták, az arcmaszkokhoz tapadó baktériumok és gombák okozta lehetséges higiéniai problémákról kevés jelentés született.

A maszkhoz tapadó mikrobák

Célunk az volt, hogy (1) számszerűsítsük és azonosítsuk a maszkokhoz tapadó baktériumokat és gombákat, és (2) megvizsgáljuk, hogy a maszkhoz tapadó mikrobák összefüggésbe hozhatók-e a maszkok típusával és használatával, valamint az egyéni életmóddal. Felmértünk 109 önkéntest a maszkhasználatukról és életmódjukról, és baktériumokat és gombákat tenyésztettünk ki a maszkok arc- vagy külső oldaláról. A baktériumtelepek száma nagyobb volt az arcoldalon, mint a külső oldalon; a gombatelepek száma kisebb volt az arcoldalon, mint a külső oldalon. A hosszabb maszkhasználat szignifikánsan növelte a gombakolóniák számát, de a baktériumkolóniákét nem. Bár a legtöbb azonosított mikroba nem volt patogén az emberre nézve; Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus és Cladosporium, számos patogén mikrobát találtunk; Bacillus cereus, Staphylococcus saprophyticus, Aspergillus és Microsporum. A maszkhoz tapadó mikrobáknak a szállítási módszerekkel vagy a gargarizálással való összefüggését sem találtuk. Javasoljuk, hogy az immunhiányos emberek kerüljék a maszkok ismételt használatát a mikrobiális fertőzés megelőzése érdekében.


Ezt a legfrissebb tanulmányt a maszkokról 2022. július 18-án publikálták. Mellesleg, ha az embernek szüksége lenne egy maszkra, akkor a Teremtő maszkkal az arcán teremtette volna. Az ember belső “szűrő- és védelmi berendezésekkel” rendelkezik, ilyenek az orrban az orrszőrök, az orr-és garatmandulák, a nyirokcsomók… az egész immunrendszerünk. – Biró Éva

Forrás: Springer Nature


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.