Az arcmaszkok kockázataira figyelmeztet egy tanulmány

Az arcmaszkok a szén-dioxid felhalmozódása miatt növelhetik a halvaszületés, a herediszfunkció és a kognitív hanyatlás kockázatát – figyelmeztet a tanulmány.

A NIOSH nyolcórás határértéke a biztonságos CO2-koncentrációnak 0,5 százalék.
A kutatók azt találták, hogy a vizsgálatok szinte mindegyike túllépte ezt a szabványt.
A maszk viselése mindössze 3 perc alatt veszélyes CO2-szintnek teheti ki a gyermekeket.

Az arcmaszkok növelhetik a halva születés, a herediszfunkció és a kognitív hanyatlás kockázatát a gyermekeknél, “robbanásveszélyes” új kutatás szerint.

Az arcvédő maszkokkal kapcsolatos több tucat tanulmány áttekintése azt sugallta, hogy hosszú ideig viselve enyhe szén-dioxid-mérgezést okozhatnak.

A kutatást végző német tudósok úgy vélik, hogy a maszkok a száj és a maszk között holt teret hoznak létre, amely csapdába ejti a mérgező gázt.

Szerintük a terhes nők szervezetében felhalmozódó szén-dioxid komplikációkat okozhat a magzat számára. Rámutatnak, hogy a CO2 hozzájárul az oxidatív stresszhez is, ami hatással lehet a kognícióra, és férfiaknál hereproblémákat okozhat.

Független orvosok azonban megkérdőjelezték a tanulmány következtetéseit – amely soha nem vizsgálta közvetlenül az egészségügyi komplikációkat és a maszkhasználatot, és a kapcsolatot “valószínűtlennek” minősítette.

A német kutatók által vizsgált egyik tanulmány szerint a vemhes patkányok és a fiatal egerek esetében is mindössze 0,3 százalékos tartós CO2-expozíció agykárosodáshoz, fokozott szorongáshoz és rosszabb memóriához vezetett. Egy másik tanulmány szerint a 2,5 százalékos CO2-nak négy órán át kitett hím egereknél – ami az embereknél 0,5 százalékos CO2-nak felel meg – a heresejtek és a spermiumok pusztulását eredményezte. Egy harmadik tanulmány szerint három százalékos CO2 (ami az embereknél 0,8 százaléknak felel meg) vemhes patkányoknál halvaszületést és születési rendellenességeket okozott.

A német kutatók a világjárvány idején megugrott halvaszületések számának növekedésére utalva a következőket mondták: “Körülményes bizonyítékok vannak arra, hogy a népszerű maszkhasználat összefüggésbe hozható a halvaszületések 28-33 százalékos jelentős emelkedésével, amelyet jelenleg világszerte megfigyelnek.

‘[És] a világjárvány idején született gyermekek verbális, motoros és általános kognitív teljesítményének két teljes standard eltéréssel alacsonyabb pontszámai’ – írták a kutatók a Heliyon című folyóiratban megjelent tanulmányban (.PDF).

A tanulmány azonban nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy a maszkok közvetlenül felelősek lennének bármelyik komplikációért.

Dr. Stuart Fischer, egy New York-i sürgősségi orvos megkérdőjelezte, hogy a CO2 “toxikus felhalmozódása” történt-e.

Azt mondta: “Nem mondanám, hogy ez megtörténik, mert a szervezet nagyon gyorsan beállítja a pH-t, a sav-bázis egyensúlyt. Az arcmaszkok okozta légzőszervi acidózis valószínűtlen, bár rövid távú mellékhatások a krónikus tüdőbetegségben szenvedőket érinthetik.”

A német kutatócsoport 43 korábban közzétett tanulmány adatait gyűjtötte össze a CO2-expozícióról, a maszk viseléséről és a terhességről.

Megállapították, hogy a maszk több mint öt percig tartó viselése után a belélegzett levegő CO2-szintje 1,4 és 3,2 százalék közé emelkedett.

Egy Németországban végzett maszkvizsgálat során a kutatók 15 egészséges férfi által viselt sebészeti maszk mögötti levegő CO2-koncentrációját mérték. A CO2-koncentráció 30 percen belül nagyjából 2,8-3,2 százalékra emelkedett.

Egy másik olaszországi tanulmányban a tudósok egy laboratóriumban viselt műtéti maszkok alatti levegőt mértek, és öt percen belül 0,22 és 0,29 százalék közötti koncentrációt találtak.

A maszkok légzési ellenállást biztosítanak, és holt teret hoznak létre, amely csapdába ejti a CO2-t, ami több belélegzett és újra belélegzett CO2-t eredményez, mondták a bírálók.

Összehasonlításképpen: a gáz a belélegzett levegő körülbelül 0,04 százalékát teszi ki, és a Mezőgazdasági Minisztérium szerint a biztonságos szintnek 0,5 százalék alatt kell lennie nyolcórás expozíció esetén.

Egy tanulmány szerint a vemhes tengerimalacok 20 napon át napi 10 percig tartó, 0,48 százalékos CO2-expozíciója a kölykök 68 százalékánál halvaszületéshez és születési rendellenességekhez vezetett.

 

A kutatók ezután olyan tanulmányokat vizsgáltak, amelyek hasonló CO2-szintek hatását vizsgálták állatokra, például egerekre és patkányokra.

Az olyan emlősök, mint az egerek és a patkányok, amelyeknél a 0,3 százalékos szén-dioxidnak kitett, elhúzódóan “visszafordíthatatlan idegsejtkárosodást” mutató utódok jöttek világra – állapította meg a felülvizsgálat.

A kutatók összesen az általuk átkutatott tudományos adatbázisok kezdetétől 2021. november 30-ig visszamenőleg vizsgálták a tanulmányokat.

A kutatás fő fenntartása, hogy a szén-dioxid lehetséges toxikus hatásait vizsgáló tanulmányok állatkísérletek – ezek a kísérletek ugyanis embereken nem lennének etikusak.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy az áttekintésükben szereplő tanulmányok egyike sem vizsgálta közvetlenül a maszkhasználatot és a vetéléseket, a meddőséget és az idegrendszeri fejlődési rendellenességeket.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a CO2 toxikus szintjének a magzati életre gyakorolt pontos hatásait nem ismerik részletesen.

A szén-dioxidról ismert, hogy hozzájárul az oxidatív stresszhez, ami a kutatók szerint akadályozhatja a magzat fejlődését.

Dr. Kevin Bass, sejt- és molekuláris biológia PhD-hallgató a Twitteren azt mondta, hogy az új tanulmány “robbanásszerű”.

De azt mondta: “Nincs jó bizonyítékunk terhes nőknél… a maszkviselés hosszú távú hatásairól, és ezért nincs bizonyítékunk arra, hogy ezek a hatások nőknél jelentkeznek”.

Hozzátette: “Mindössze állatkísérletekkel rendelkezünk, és egyértelmű jelekkel arra vonatkozóan, hogy a CO2-koncentráció változásai valóban előfordulnak a maszkot viselő nőknél”.

A Covid-járvány idején megnőtt a halvaszületések és a terhességi komplikációk száma, a preeklampsziát és más terhességi komplikációkat pedig a vírusra fogták.

Valószínűleg a maszkviselésen kívül más tényezők is szerepet játszanak, például a kórházbezárások és a késedelmes ellátás.

A maszkok hatékonyságáról három éven át tartó heves viták után került sor erre.

A londoni székhelyű Cochrane Intézet – a bizonyítékokon alapuló felülvizsgálatok “arany standardja” – által készített legnagyobb felülvizsgálat szerint a maszkok alig vagy egyáltalán nem befolyásolják a fertőzéseket (.PDF), de kisebb tanulmányok szerint kisebb a Covid elkapásának kockázata.

Az amerikai közlekedési rendszerekben a maszkokra vonatkozó előírásokat a visszaesők esetében akár 3000 dollárig terjedő büntetésekkel is támogatták.

Dr. Anthony Fauci, a Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetének korábbi igazgatója kezdetben azt tanácsolta az embereknek, hogy ne viseljenek maszkot, amit később azért állított, mert aggódott, hogy nem lesz elég az egészségügyi dolgozóknak.

A továbbiakban azt tanácsolta, hogy mindenki viseljen maszkot.

Forrás: CAITLIN TILLEY | Daily Mail