Az arcmaszkok kockázataira figyelmeztet egy tanulmány

Az arcmaszkok a szén-dioxid felhalmozódása miatt növelhetik a halvaszületés, a herediszfunkció és a kognitív hanyatlás kockázatát – figyelmeztet a tanulmány.

A NIOSH nyolcórás határértéke a biztonságos CO2-koncentrációnak 0,5 százalék.
A kutatók azt találták, hogy a vizsgálatok szinte mindegyike túllépte ezt a szabványt.
A maszk viselése mindössze 3 perc alatt veszélyes CO2-szintnek teheti ki a gyermekeket.

Az arcmaszkok növelhetik a halva születés, a herediszfunkció és a kognitív hanyatlás kockázatát a gyermekeknél, “robbanásveszélyes” új kutatás szerint.

Az arcvédő maszkokkal kapcsolatos több tucat tanulmány áttekintése azt sugallta, hogy hosszú ideig viselve enyhe szén-dioxid-mérgezést okozhatnak.

A kutatást végző német tudósok úgy vélik, hogy a maszkok a száj és a maszk között holt teret hoznak létre, amely csapdába ejti a mérgező gázt.

Szerintük a terhes nők szervezetében felhalmozódó szén-dioxid komplikációkat okozhat a magzat számára. Rámutatnak, hogy a CO2 hozzájárul az oxidatív stresszhez is, ami hatással lehet a kognícióra, és férfiaknál hereproblémákat okozhat.

Független orvosok azonban megkérdőjelezték a tanulmány következtetéseit – amely soha nem vizsgálta közvetlenül az egészségügyi komplikációkat és a maszkhasználatot, és a kapcsolatot “valószínűtlennek” minősítette.

Az arcmaszkok kockázataira figyelmeztet egy tanulmányA német kutatók által vizsgált egyik tanulmány szerint a vemhes patkányok és a fiatal egerek esetében is mindössze 0,3 százalékos tartós CO2-expozíció agykárosodáshoz, fokozott szorongáshoz és rosszabb memóriához vezetett. Egy másik tanulmány szerint a 2,5 százalékos CO2-nak négy órán át kitett hím egereknél – ami az embereknél 0,5 százalékos CO2-nak felel meg – a heresejtek és a spermiumok pusztulását eredményezte. Egy harmadik tanulmány szerint három százalékos CO2 (ami az embereknél 0,8 százaléknak felel meg) vemhes patkányoknál halvaszületést és születési rendellenességeket okozott.

A német kutatók a világjárvány idején megugrott halvaszületések számának növekedésére utalva a következőket mondták: “Körülményes bizonyítékok vannak arra, hogy a népszerű maszkhasználat összefüggésbe hozható a halvaszületések 28-33 százalékos jelentős emelkedésével, amelyet jelenleg világszerte megfigyelnek.

‘[És] a világjárvány idején született gyermekek verbális, motoros és általános kognitív teljesítményének két teljes standard eltéréssel alacsonyabb pontszámai’ – írták a kutatók a Heliyon című folyóiratban megjelent tanulmányban (.PDF).

A tanulmány azonban nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy a maszkok közvetlenül felelősek lennének bármelyik komplikációért.

Dr. Stuart Fischer, egy New York-i sürgősségi orvos megkérdőjelezte, hogy a CO2 “toxikus felhalmozódása” történt-e.

Azt mondta: “Nem mondanám, hogy ez megtörténik, mert a szervezet nagyon gyorsan beállítja a pH-t, a sav-bázis egyensúlyt. Az arcmaszkok okozta légzőszervi acidózis valószínűtlen, bár rövid távú mellékhatások a krónikus tüdőbetegségben szenvedőket érinthetik.”

A német kutatócsoport 43 korábban közzétett tanulmány adatait gyűjtötte össze a CO2-expozícióról, a maszk viseléséről és a terhességről.

Megállapították, hogy a maszk több mint öt percig tartó viselése után a belélegzett levegő CO2-szintje 1,4 és 3,2 százalék közé emelkedett.

Egy Németországban végzett maszkvizsgálat során a kutatók 15 egészséges férfi által viselt sebészeti maszk mögötti levegő CO2-koncentrációját mérték. A CO2-koncentráció 30 percen belül nagyjából 2,8-3,2 százalékra emelkedett.

Egy másik olaszországi tanulmányban a tudósok egy laboratóriumban viselt műtéti maszkok alatti levegőt mértek, és öt percen belül 0,22 és 0,29 százalék közötti koncentrációt találtak.

A maszkok légzési ellenállást biztosítanak, és holt teret hoznak létre, amely csapdába ejti a CO2-t, ami több belélegzett és újra belélegzett CO2-t eredményez, mondták a bírálók.

Összehasonlításképpen: a gáz a belélegzett levegő körülbelül 0,04 százalékát teszi ki, és a Mezőgazdasági Minisztérium szerint a biztonságos szintnek 0,5 százalék alatt kell lennie nyolcórás expozíció esetén.

Az arcmaszkok kockázataira figyelmeztet egy tanulmányEgy tanulmány szerint a vemhes tengerimalacok 20 napon át napi 10 percig tartó, 0,48 százalékos CO2-expozíciója a kölykök 68 százalékánál halvaszületéshez és születési rendellenességekhez vezetett.

 

A kutatók ezután olyan tanulmányokat vizsgáltak, amelyek hasonló CO2-szintek hatását vizsgálták állatokra, például egerekre és patkányokra.

Az olyan emlősök, mint az egerek és a patkányok, amelyeknél a 0,3 százalékos szén-dioxidnak kitett, elhúzódóan “visszafordíthatatlan idegsejtkárosodást” mutató utódok jöttek világra – állapította meg a felülvizsgálat.

A kutatók összesen az általuk átkutatott tudományos adatbázisok kezdetétől 2021. november 30-ig visszamenőleg vizsgálták a tanulmányokat.

A kutatás fő fenntartása, hogy a szén-dioxid lehetséges toxikus hatásait vizsgáló tanulmányok állatkísérletek – ezek a kísérletek ugyanis embereken nem lennének etikusak.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy az áttekintésükben szereplő tanulmányok egyike sem vizsgálta közvetlenül a maszkhasználatot és a vetéléseket, a meddőséget és az idegrendszeri fejlődési rendellenességeket.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a CO2 toxikus szintjének a magzati életre gyakorolt pontos hatásait nem ismerik részletesen.

A szén-dioxidról ismert, hogy hozzájárul az oxidatív stresszhez, ami a kutatók szerint akadályozhatja a magzat fejlődését.

Dr. Kevin Bass, sejt- és molekuláris biológia PhD-hallgató a Twitteren azt mondta, hogy az új tanulmány “robbanásszerű”.

De azt mondta: “Nincs jó bizonyítékunk terhes nőknél… a maszkviselés hosszú távú hatásairól, és ezért nincs bizonyítékunk arra, hogy ezek a hatások nőknél jelentkeznek”.

Hozzátette: “Mindössze állatkísérletekkel rendelkezünk, és egyértelmű jelekkel arra vonatkozóan, hogy a CO2-koncentráció változásai valóban előfordulnak a maszkot viselő nőknél”.

A Covid-járvány idején megnőtt a halvaszületések és a terhességi komplikációk száma, a preeklampsziát és más terhességi komplikációkat pedig a vírusra fogták.

Valószínűleg a maszkviselésen kívül más tényezők is szerepet játszanak, például a kórházbezárások és a késedelmes ellátás.

A maszkok hatékonyságáról három éven át tartó heves viták után került sor erre.

A londoni székhelyű Cochrane Intézet – a bizonyítékokon alapuló felülvizsgálatok “arany standardja” – által készített legnagyobb felülvizsgálat szerint a maszkok alig vagy egyáltalán nem befolyásolják a fertőzéseket (.PDF), de kisebb tanulmányok szerint kisebb a Covid elkapásának kockázata.

Az amerikai közlekedési rendszerekben a maszkokra vonatkozó előírásokat a visszaesők esetében akár 3000 dollárig terjedő büntetésekkel is támogatták.

Dr. Anthony Fauci, a Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetének korábbi igazgatója kezdetben azt tanácsolta az embereknek, hogy ne viseljenek maszkot, amit később azért állított, mert aggódott, hogy nem lesz elég az egészségügyi dolgozóknak.

A továbbiakban azt tanácsolta, hogy mindenki viseljen maszkot.

Forrás: CAITLIN TILLEY | Daily Mail


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.