Időjárás

BUDAPEST Időjárása


PÉCS Időjárása


KESZTHELY Időjárása


SZOMBATHELY Időjárása


GYŐR Időjárása


MISKOLC Időjárása


DEBRECEN Időjárás


SZEGED Időjárás


SZOLNOK Időjárás


SZÉKESFEHÉRVÁR Időjárás



2021 kritikus év a klímaváltozás szempontjából. A Párizsi Klímaegyezmény alapján a kormányoknak el kell dönteniük, hogy miként csökkentsék a légköri szén-dioxid-kibocsátást, annak érdekében, hogy a globális felmelegedés legsúlyosabb következményeit elkerüljék.

 

Vajon jó úton vagyunk-e, hogy a globális felmelegedést 1,5°C alatt tartsuk? A Climate Action Tracker bemutatja, milyen jó és rossz hírekkel szolgálhat az emberiség számára. (Frissítve: 2021. június)

Egyik óriási tévedés a klímaváltozással kapcsolatban, hogy minden melegszik… Európában is sokkal hidegebb lesz a jövőben! Erre kell készülni.

Egyszerűen felfoghatatlan a probléma és végtelenül veszélyes mindenkire. Óriási a veszély, csak nagyon nehéz elfogadni! Dr. Piers Sellers asztronauta a Földtudományi Osztály igazgatója, a NASA/GSFC röviden, de annál pontosabban, elmagyarázza, hogy valójában mi zajlik a globális felmelegedéssel kapcsolatban. Reménykedve abban, hogy az ember jobb belátásra bírja a vezetőiket, mert ebben az órában is fontosabb minden szar Magyarországon is, mint az azonnali dekarbonizációs folyamatok elindítása, a karbonsemlegesítések és annak ösztönzése. (Részlet az Özönvíz előtt c. filmből…)

 

A következő videóban Prof. Jennifer Francis (Rutgers University, USA), kutató professzor előadását láthatjuk a klímaváltozás és az extrém időjárás körülményei között fennálló összefüggésekről.

A szakmai rész mellett egyszerűen is szemlélteti a folyamatot egy kártyapaklival: ha kicserélünk a kártyapakliban néhány lapot, mint ahogy megváltoztatjuk a légkör összetételét a fosszilis tüzelőanyagok égetésével, növelve a szén-dioxid mennyiségét a légkörben, akkor ne lepődjünk meg azon, ha változik a leosztás.

A megnövekedett CO2 kibocsátás a klímaváltozás révén hozzájárul a szélsőséges időjárási események valószínűségének növekedéséhez.