Propolisz a SARS-CoV-2 fertőzés és a COVID-19 ellen

Propolisz és annak lehetőségei a SARS-CoV-2 fertőzési mechanizmusok és a COVID-19 betegség ellen.

Engem szomorúsággal tölt el, hogy a fősodrú média jóformán egyáltalán nem foglalkozik az egészségmegőrzés prevenciójával, de a megfélemlítésre, hogy beteg leszel annál inkább nem sajnálja a médiaidőt. Sajnos orvosa válogatja, hogy a betegség megelőzés kommunikációjára mennyi jut egy egy páciens esetében. Nekem nem tisztem megmondani senkinek és nem is tehetem, hogy a helyes táplálkozás, amihez hozzátartozik a megfelelő mennyiségű és minőségű víz és természetes só fogyasztás mellett, ha nem süt a nap mennyi D3 és C-vitaminra lenne még szükség. Viszont nekem nagy barátom a propolisz és velem együtt az egész család nagy fogyasztója. Állíthatom, hogy ebben a mindenféle nyavalya fajta terheléses világban segít bennünket egészségesnek maradni. Szóval szívből ajánlom mindenkinek, hogy nézzen utána annak, hogy a propolisz képes megsemmisíteni számos kórokozót, beleértve az igen veszélyes tuberkulózis baktériumát is, de vírusokat, véglényeket (Trichomonas), gombákat (trichophytosis), a candida gombákat, az influenza vírust vagy akár a hepatitiszt. Mostanra kiderült, hogy miként boldogul a SARS-CoV-2 fertőzési mechanizmusokkal és a COVID-19 betegséggel. Még tavaly novemberben jelent meg a ScienceDirect® lektorált szakirodalmi platformon egy tanulmány a propoliszról.

A kivonatából kiderül, hogy “tekintettel a COVID-19 világjárvány okozta jelenlegi vészhelyzetre és a korlátozott terápiás lehetőségekre, a propolisz ígéretes és releváns terápiás lehetőségként mutatkozik…”

“A propoliszt, a mézelő méhek által növényi exudátumokból előállított gyantaszerű anyagot régóta használják a hagyományos gyógynövénygyógyászatban, és széles körben fogyasztják egészségmegőrző és immunrendszer-erősítő szerként. A COVID-19 világjárvány világszerte felújította az érdeklődést a propolisztermékek iránt; szerencsére a SARS-CoV-2 fertőzési mechanizmus különböző aspektusai potenciális célpontjai a propoliszvegyületek számára. A SARS-CoV-2 bejutását a gazdasejtekbe a vírus spike fehérjéjének a sejtek angiotenzin-konvertáló enzim 2-vel (ACE2) és a TMPRSS2 szerin proteázzal való kölcsönhatása jellemzi. Ez a mechanizmus magában foglalja a PAK1 túlterjedését, amely egy olyan kináz, amely közvetíti a koronavírus által kiváltott tüdőgyulladást, fibrózist és az immunrendszer szuppresszióját. A propolisz összetevői gátló hatással vannak az ACE2, a TMPRSS2 és a PAK1 jelátviteli útvonalakra; emellett in vitro és in vivo vírusellenes aktivitás is bizonyított. Preklinikai vizsgálatokban a propolisz elősegítette a pro-inflammatorikus citokinek immunregulációját, beleértve az IL-6, IL-1 béta és TNF-α csökkentését. Ez az immunreguláció a monocitákat és makrofágokat, valamint a Jak2/STAT3, NF-kB és inflammaszóma útvonalakat érinti, csökkentve a citokinvihar szindróma kockázatát, amely az előrehaladott COVID-19 betegség egyik fő halálozási tényezője. A propolisz ígéretesnek bizonyult a COVID-19 betegeknél különösen veszélyes különböző társbetegségek, köztük a légzőszervi betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a rák kezelésében is. Ma már kapható egységes bioaktív tulajdonságokkal rendelkező, standardizált propolisz termékek. Tekintettel a COVID-19 világjárvány okozta jelenlegi vészhelyzetre és a korlátozott terápiás lehetőségekre, a propolisz ígéretes és releváns terápiás lehetőségként mutatkozik be, amely biztonságos, könnyen szájon át adagolható, és természetes kiegészítőként és funkcionális élelmiszerként könnyen elérhető.”

Az összefoglaló egyértelmű, a szerzőket javasolják a fertőzés kockázatának és hatásának csökkentésére és a kezelés kiegészítéseként történő felhasználását.

“Figyelembe véve a COVID-19 világjárvány által okozott nagyszámú halálesetet és más típusú károkat, sürgősen szükség van olyan terápiákra, amelyek segíthetnek elkerülni vagy csökkenteni a SARS-CoV-2 fertőzést és annak következményeit. A propolisz bizonyítottan gyulladáscsökkentő és immunreguláló hatással rendelkezik, beleértve a PAK-1 gátlását is. Emellett a propolisz gátolja a SARS-CoV-2 vírus egyik fő célpontjához, az ACE2-hez való kötődést is, amely a gazdasejtek inváziója szempontjából a SARS-CoV-2 vírus egyik fő célpontja. A propolisz összetevői, köztük a CAPE, a rutin, a kvercetin, a kaempferol és a miricetin in silico erős kölcsönhatást mutattak az ACE2-vel. A kaempferol csökkentette a TMPRSS2 expresszióját. E tevékenységek mellett a propolisz nem lép kölcsönhatásba a fő májenzimekkel vagy más kulcsfontosságú enzimekkel; az Egészségügyi Világszervezet által elfogadott kritériumok szerint ezért a propolisz a fő gyógyszerekkel egyidejűleg alkalmazható a potencírozás vagy inaktiválás kockázata nélkül.

Annak megállapítása, hogy a propolisz specifikusan hat-e a SARS-CoV-2-re, további kutatásokat igényel. Mivel azonban a propolisz kockázatmentes termék, kivéve azokat, akik esetleg allergiásak rá, e természetes méhészeti termék ismert biológiai tevékenységei arra késztetnek bennünket, hogy javasoljuk a fertőzés kockázatának és hatásának csökkentésére és a kezelés kiegészítéseként történő felhasználását.”

Záró gondolatként: Nekem tökéletesen megfelel a nem standardizált, magyar méhek által az erdeinkből összegyűjtött és alkoholban feloldott változata a koronavírus és egyéb légúti betegségek megelőzésére. Nem kell érte messzire menni és a megelőzés még mindig olcsóbb, mint kezeltetni a bajt.

Rampasek, László A.
A tanulmány szerzői: Andresa Aparecida Berretta, Marcelo Augusto Duarte Silveira, José Manuel Cóndor Capcha, DavidDe Jongd

Nyilatkozat a piaci verseny érdekekkel kapcsolatban

A szerzők nem jelentenek összeférhetetlenséget.

Az idézett tanulmány nem kapott finanszírozást semmilyen forrástól vagy irányító szervtől. Köszönjük Cristiane Melónak a gyantát gyűjtő méhek és a propoliszos kaptárnyitás rajzainak elkészítését, valamint Adriel Santos úrnak a grafikus összefoglaló ábra szíves elkészítését. A jelen tanulmány szerzőinek részvételével végzett kutatások egy részét a FAPESP, CAPES, FINEP és CNPq brazil kutatási ügynökségek, valamint az Apis Flora egészségügyi termékeket gyártó vállalat finanszírozta. A brazil standardizált propolisz termék kifejlesztését és tesztelését részben São Paulo állam kutatásfinanszírozó intézménye, a FAPESP, valamint a FINEP és a CNPq szövetségi ügynökségek finanszírozták.