Propolisz a SARS-CoV-2 fertőzés és a COVID-19 ellen

Propolisz és annak lehetőségei a SARS-CoV-2 fertőzési mechanizmusok és a COVID-19 betegség ellen.

Propolisz a SARS-CoV-2 fertőzés és a COVID-19 ellen | ClimeNews

Engem szomorúsággal tölt el, hogy a fősodrú média jóformán egyáltalán nem foglalkozik az egészségmegőrzés prevenciójával, de a megfélemlítésre, hogy beteg leszel annál inkább nem sajnálja a médiaidőt. Sajnos orvosa válogatja, hogy a betegség megelőzés kommunikációjára mennyi jut egy egy páciens esetében. Nekem nem tisztem megmondani senkinek és nem is tehetem, hogy a helyes táplálkozás, amihez hozzátartozik a megfelelő mennyiségű és minőségű víz és természetes só fogyasztás mellett, ha nem süt a nap mennyi D3 és C-vitaminra lenne még szükség. Viszont nekem nagy barátom a propolisz és velem együtt az egész család nagy fogyasztója. Állíthatom, hogy ebben a mindenféle nyavalya fajta terheléses világban segít bennünket egészségesnek maradni. Szóval szívből ajánlom mindenkinek, hogy nézzen utána annak, hogy a propolisz képes megsemmisíteni számos kórokozót, beleértve az igen veszélyes tuberkulózis baktériumát is, de vírusokat, véglényeket (Trichomonas), gombákat (trichophytosis), a candida gombákat, az influenza vírust vagy akár a hepatitiszt. Mostanra kiderült, hogy miként boldogul a SARS-CoV-2 fertőzési mechanizmusokkal és a COVID-19 betegséggel. Még tavaly novemberben jelent meg a ScienceDirect® lektorált szakirodalmi platformon egy tanulmány a propoliszról.

A kivonatából kiderül, hogy “tekintettel a COVID-19 világjárvány okozta jelenlegi vészhelyzetre és a korlátozott terápiás lehetőségekre, a propolisz ígéretes és releváns terápiás lehetőségként mutatkozik…”

Propolisz a SARS-CoV-2 fertőzés és a COVID-19 ellen | ClimeNews“A propoliszt, a mézelő méhek által növényi exudátumokból előállított gyantaszerű anyagot régóta használják a hagyományos gyógynövénygyógyászatban, és széles körben fogyasztják egészségmegőrző és immunrendszer-erősítő szerként. A COVID-19 világjárvány világszerte felújította az érdeklődést a propolisztermékek iránt; szerencsére a SARS-CoV-2 fertőzési mechanizmus különböző aspektusai potenciális célpontjai a propoliszvegyületek számára. A SARS-CoV-2 bejutását a gazdasejtekbe a vírus spike fehérjéjének a sejtek angiotenzin-konvertáló enzim 2-vel (ACE2) és a TMPRSS2 szerin proteázzal való kölcsönhatása jellemzi. Ez a mechanizmus magában foglalja a PAK1 túlterjedését, amely egy olyan kináz, amely közvetíti a koronavírus által kiváltott tüdőgyulladást, fibrózist és az immunrendszer szuppresszióját. A propolisz összetevői gátló hatással vannak az ACE2, a TMPRSS2 és a PAK1 jelátviteli útvonalakra; emellett in vitro és in vivo vírusellenes aktivitás is bizonyított. Preklinikai vizsgálatokban a propolisz elősegítette a pro-inflammatorikus citokinek immunregulációját, beleértve az IL-6, IL-1 béta és TNF-α csökkentését. Ez az immunreguláció a monocitákat és makrofágokat, valamint a Jak2/STAT3, NF-kB és inflammaszóma útvonalakat érinti, csökkentve a citokinvihar szindróma kockázatát, amely az előrehaladott COVID-19 betegség egyik fő halálozási tényezője. A propolisz ígéretesnek bizonyult a COVID-19 betegeknél különösen veszélyes különböző társbetegségek, köztük a légzőszervi betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a rák kezelésében is. Ma már kapható egységes bioaktív tulajdonságokkal rendelkező, standardizált propolisz termékek. Tekintettel a COVID-19 világjárvány okozta jelenlegi vészhelyzetre és a korlátozott terápiás lehetőségekre, a propolisz ígéretes és releváns terápiás lehetőségként mutatkozik be, amely biztonságos, könnyen szájon át adagolható, és természetes kiegészítőként és funkcionális élelmiszerként könnyen elérhető.”

Az összefoglaló egyértelmű, a szerzőket javasolják a fertőzés kockázatának és hatásának csökkentésére és a kezelés kiegészítéseként történő felhasználását.

“Figyelembe véve a COVID-19 világjárvány által okozott nagyszámú halálesetet és más típusú károkat, sürgősen szükség van olyan terápiákra, amelyek segíthetnek elkerülni vagy csökkenteni a SARS-CoV-2 fertőzést és annak következményeit. A propolisz bizonyítottan gyulladáscsökkentő és immunreguláló hatással rendelkezik, beleértve a PAK-1 gátlását is. Emellett a propolisz gátolja a SARS-CoV-2 vírus egyik fő célpontjához, az ACE2-hez való kötődést is, amely a gazdasejtek inváziója szempontjából a SARS-CoV-2 vírus egyik fő célpontja. A propolisz összetevői, köztük a CAPE, a rutin, a kvercetin, a kaempferol és a miricetin in silico erős kölcsönhatást mutattak az ACE2-vel. A kaempferol csökkentette a TMPRSS2 expresszióját. E tevékenységek mellett a propolisz nem lép kölcsönhatásba a fő májenzimekkel vagy más kulcsfontosságú enzimekkel; az Egészségügyi Világszervezet által elfogadott kritériumok szerint ezért a propolisz a fő gyógyszerekkel egyidejűleg alkalmazható a potencírozás vagy inaktiválás kockázata nélkül.

Annak megállapítása, hogy a propolisz specifikusan hat-e a SARS-CoV-2-re, további kutatásokat igényel. Mivel azonban a propolisz kockázatmentes termék, kivéve azokat, akik esetleg allergiásak rá, e természetes méhészeti termék ismert biológiai tevékenységei arra késztetnek bennünket, hogy javasoljuk a fertőzés kockázatának és hatásának csökkentésére és a kezelés kiegészítéseként történő felhasználását.”

Záró gondolatként: Nekem tökéletesen megfelel a nem standardizált, magyar méhek által az erdeinkből összegyűjtött és alkoholban feloldott változata a koronavírus és egyéb légúti betegségek megelőzésére. Nem kell érte messzire menni és a megelőzés még mindig olcsóbb, mint kezeltetni a bajt.

Rampasek, László A.
A tanulmány szerzői: Andresa Aparecida Berretta, Marcelo Augusto Duarte Silveira, José Manuel Cóndor Capcha, DavidDe Jongd

Nyilatkozat a piaci verseny érdekekkel kapcsolatban

A szerzők nem jelentenek összeférhetetlenséget.

Az idézett tanulmány nem kapott finanszírozást semmilyen forrástól vagy irányító szervtől. Köszönjük Cristiane Melónak a gyantát gyűjtő méhek és a propoliszos kaptárnyitás rajzainak elkészítését, valamint Adriel Santos úrnak a grafikus összefoglaló ábra szíves elkészítését. A jelen tanulmány szerzőinek részvételével végzett kutatások egy részét a FAPESP, CAPES, FINEP és CNPq brazil kutatási ügynökségek, valamint az Apis Flora egészségügyi termékeket gyártó vállalat finanszírozta. A brazil standardizált propolisz termék kifejlesztését és tesztelését részben São Paulo állam kutatásfinanszírozó intézménye, a FAPESP, valamint a FINEP és a CNPq szövetségi ügynökségek finanszírozták. 


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.