BOTRÁNY A GYEREKEK MASZKHORDÁSÁRÓL

Június 30-án publikálta a Journal JAMA Pediatrics a legújabb tanulmányt a gyerekek maszkhordásával kapcsolatban. A szerzők között van a már jól ismert toxikológus, immunológus prof. Stefan Hockertz és a pszichológus prof. Harald Walach is.

A tanulmány megállapítja, hogy a gyerekeknél a maszk mögött a CO2 mennyisége már 3 perc maszkhordás után 13.000 ppm értéket ér el, ami teljesen elfogadhatatlan.
A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal ugyanis 2008-ban megállapította, hogy amennyiben a levegő CO2 tartalma meghaladja a 2000 ppm-et, annak egészségkárosító hatása van.
Ez a tanulmány angol nyelven:
Jamapediatrics_walach_2021_ld_210019_1625060716.54185.pdf

Itt pedig németül:
Kohlendioxid-unter-Gesichtsmasken-bei-Kindern-Eine-experimentelle-Studie-04-2021.pdf

Korábbi tanulmány: Punkt. PRERADOVIC Dr. med. Kai Kisielinski

Prof. Dr. Stefan Hockertz immunológus és toxikológus kezdeményezésére és Prof. Dr. Harald Walach klinikai pszichológus vezetésével kiterjedt vizsgálatot végeztek a gyermekek szájból orrba borításból származó szén-dioxid-expozíciójáról. Ez június 30-án 17:00-kor jelent meg a JAMA of the American Medical Association című, szakértői értékeléssel ellátott folyóiratban.

Az eredmények megdöbbentőek: már 3 perc elteltével a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség beltéri expozíciós határértékeit csaknem 7-szeresen túllépik. Ez megmagyarázza, hogy egy jóléti tanulmányban megkérdezett gyermekek 68%-a miért számolt be mellékhatásokról.

Sajtóközleményükben a szerzők a következőképpen magyarázzák a vizsgálat felépítését és eredményeit:

“A belélegzett levegő szén-dioxid-szintje már 3 perc elteltével elfogadhatatlanul magas, több mint 13 000 ppm (parts per million) szintre emelkedik az arcmaszkot viselő gyermekeknél – állapította meg a JAMA Pediatrics című tekintélyes folyóiratban ma online közzétett tanulmány. Ez magyarázatot adhat arra, hogy a Witten/Herdecke Egyetem által végzett nagyszabású felmérésben a gyermekek több mint 68%-a panaszkodott olyan mellékhatásokra, mint a fáradtság, fejfájás, kimerültség és rossz hangulat. Mert a túl sok szén-dioxid káros, ahogyan azt a Német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség már 2008-ban megállapította: 2000 ppm-nél (vagy 0,2 térfogatszázaléknál) több nem lehet a belélegzett levegőben. A szabadban belélegzett levegő szén-dioxid-tartalma körülbelül 400 ppm (0,04 vol%).

A kutatás szülői kezdeményezésre jött létre, és Prof. Harald Walach koordinálta, aki a lengyelországi Poznan Orvosi Egyetem Gyermekkórházában dolgozik, valamint vendégprofesszorként a Witten/Herdecke Egyetem Egészségügyi Karán. “A szülők azért kerestek meg minket, mert gyermekeik problémákra panaszkodtak” – mondja Stefan Hockertz immunológus és toxikológus professzor, aki a tanulmányt kezdeményezte, és nemrég könyvet is megjelentetett a témában (“Generation Mask”). Helmut Traindl, a bécsi mérnöki tudományok doktora végezte a méréseket, amelyekben sokéves tapasztalattal rendelkezik. “A módszert kísérleti méréseken teszteltük” – mondja Traindl. “A gyerekek egy kis mérőcsövet kaptak, amelyet az orruk mellé erősítettünk, így 15 másodpercenként tisztán meg tudtuk határozni a szén-dioxid-tartalmat.” Andreas Diemer és Ronald Weikl, két orvos, orvosi támogatást nyújtott a tanulmányhoz. Gondoskodtak arról is, hogy a mérőterem jól szellőzzön. Ehhez Anna Kappes gyermekpszichoterapeuta bocsátotta rendelkezésre müllheimi rendelőjét. Gondoskodott a gyermekek és a kísérő szülők jólétéről.

A kutatók először maszk nélkül, majd véletlenszerű sorrendben OP-maszkkal és FFP2-maszkkal, végül ismét maszk nélkül mérték a belélegzett szén-dioxidot. “Különösen a belélegzett levegő szén-dioxid-tartalma érdekelt minket” – magyarázza Dr. Traindl. “Meglepett, hogy ez ilyen gyorsan, mindössze 1 perc után ilyen magasra emelkedett, és nagy ingadozás nélkül stabilan magas szinten maradt.” Hogyan jön ez létre? “A maszkban lévő holt tér különösen nagy a gyermekek számára az arcukhoz képest. Itt a kilélegzett szén-dioxid összegyűlik, összekeveredik a beáramló levegővel, és újra belélegezzük” – magyarázta a folyamatot Andreas Diemer orvos és fizikus. “Mivel a gyermekeknél a légzési folyamat gyorsabb, és kisebb nyomást is generál, a nem megfelelő gázcsere problémája különösen nagy náluk” – mondja Diemer. “A gyermekmaszkok sem oldják meg a problémát. Azért, mert nekünk is voltak ilyenek” – mondja Diemer.

“Az adatok önmagukért beszélnek” – mondja Walach professzor, a tanulmány vezető kutatója. “A hatások nagyon nagyok, klinikailag rendkívül jelentősek és statisztikailag is nagyon jelentősek. A maszkok között alig látunk különbséget, bár az FFP2 maszkok magasabb, 13,910 ppm értéket produkálnak, mint az OP maszkok. De ez a 13 120 ppm még mindig több mint 6-szorosan meghaladja azt, amit a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség az egészségügyi kockázat határértékének minősít. Ezért véleményünk szerint politikai és jogi kényszer lenne, hogy a gyermekek maszkviselését egészségügyi kockázatnak minősítsük, és a továbbiakban semmilyen körülmények között ne írjuk elő általános intézkedésként. Azok az iskolák, hivatalok és hatóságok, amelyek ezt követelik, szerintünk testi sértést követnek el” – mondja Walach professzor. Hockertz professzor, aki könyvében rámutat a sokrétű problémákra, támogatja ezt, és azt mondja: “Botrányos, hogy hatóságaink úgy írtak elő ilyen intézkedéseket, hogy még csak fogalmuk sem volt arról, hogy az arcmaszkok ártalmatlanok-e a gyermekek számára. Valójában egy ilyen tanulmányt a középiskolai hatóságoknak kellett volna elvégezniük. Két iskola azonban, Blaubeurenben és Passau körzetében, amelyek megkerestek minket a tanulmány elkészítésével, az iskolatanácsok megtiltották, hogy ilyen tanulmányt készíttessenek. Nagyon reméljük, hogy adataink egy kicsit több értelmet és objektivitást hoznak a vitába. Végül is annak a kockázata, hogy egy gyermek megfertőződik a COVID-19 vírussal, sokkal kisebb, mint az, hogy a maszkok viselése pszichológiai vagy fizikai károkat okoz” – mondja Hockertz.

“A kisgyermekeket különösen súlyosan érinti” – mondja Juliane Prentice Muellheimből, az egyik szervező. “Az a gyermek, akinél a legmagasabb volt a szén-dioxid szintje, 25 000 ppm a belélegzett levegőben, ami több mint tízszerese annak, amit a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal a veszélyes határértéknek minősít, mindössze 7 éves volt.” Összesen 45, 6 és 17 év közötti gyermek és tinédzser mérését végezték el. “A belélegzett levegő szén-dioxid-szintje az életkor előrehaladtával jelentősen csökkent. De még a legalacsonyabb értékeket mutató 15 éves gyermeknél is a határérték háromszorosa volt a 6000 ppm szén-dioxid-tartalmú belélegzett levegőben” – nyilatkozta Dr. Ronald Weikl passaui szülész-nőgyógyász orvos, a vizsgálat egyik szervezője és felügyelője. “Nem lehet megkerülni: a gyermekek maszkokkal való ellátása nem megfelelő módszer az egészségvédelemre. Többet árt, mint használ” – mondja az orvos.”

Kapcsolat információk és interjúk céljából:

Prof. Dr.Dr.phil. Harald Walach: harald.walach(@)uni-wh.de

Prof. Dr. Stefan Hockertz: prof.hockertz(@)tpi-consult.de

Idézet: Walach, H., Weikl, R., Prentice, J., Diemer, A., Traindl, H., Kappes, A., & Hockertz, S. (2021). A belélegzett levegő szén-dioxid-tartalmának kísérleti értékelése egészséges gyermekeknél arcmaszkkal vagy anélkül: randomizált klinikai vizsgálat. JAMA Pediatrics. doi:10.1001/jamapediatrics.2021.2659, online megjelent 2021. június 30.

Rampasek László A.
Forrás: Biró Éva / JAMA Pediatrics – Research Letter | 2020NEWS