BOTRÁNY A GYEREKEK MASZKHORDÁSÁRÓL

Június 30-án publikálta a Journal JAMA Pediatrics a legújabb tanulmányt a gyerekek maszkhordásával kapcsolatban. A szerzők között van a már jól ismert toxikológus, immunológus prof. Stefan Hockertz és a pszichológus prof. Harald Walach is.

BOTRÁNY A GYEREKEK MASZKHORDÁSÁRÓL | ClimeNews

A tanulmány megállapítja, hogy a gyerekeknél a maszk mögött a CO2 mennyisége már 3 perc maszkhordás után 13.000 ppm értéket ér el, ami teljesen elfogadhatatlan.
A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal ugyanis 2008-ban megállapította, hogy amennyiben a levegő CO2 tartalma meghaladja a 2000 ppm-et, annak egészségkárosító hatása van.
Ez a tanulmány angol nyelven:
Jamapediatrics_walach_2021_ld_210019_1625060716.54185.pdf

Itt pedig németül:
Kohlendioxid-unter-Gesichtsmasken-bei-Kindern-Eine-experimentelle-Studie-04-2021.pdf

Korábbi tanulmány: Punkt. PRERADOVIC Dr. med. Kai Kisielinski

Prof. Dr. Stefan Hockertz immunológus és toxikológus kezdeményezésére és Prof. Dr. Harald Walach klinikai pszichológus vezetésével kiterjedt vizsgálatot végeztek a gyermekek szájból orrba borításból származó szén-dioxid-expozíciójáról. Ez június 30-án 17:00-kor jelent meg a JAMA of the American Medical Association című, szakértői értékeléssel ellátott folyóiratban.

Az eredmények megdöbbentőek: már 3 perc elteltével a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség beltéri expozíciós határértékeit csaknem 7-szeresen túllépik. Ez megmagyarázza, hogy egy jóléti tanulmányban megkérdezett gyermekek 68%-a miért számolt be mellékhatásokról.

Sajtóközleményükben a szerzők a következőképpen magyarázzák a vizsgálat felépítését és eredményeit:

“A belélegzett levegő szén-dioxid-szintje már 3 perc elteltével elfogadhatatlanul magas, több mint 13 000 ppm (parts per million) szintre emelkedik az arcmaszkot viselő gyermekeknél – állapította meg a JAMA Pediatrics című tekintélyes folyóiratban ma online közzétett tanulmány. Ez magyarázatot adhat arra, hogy a Witten/Herdecke Egyetem által végzett nagyszabású felmérésben a gyermekek több mint 68%-a panaszkodott olyan mellékhatásokra, mint a fáradtság, fejfájás, kimerültség és rossz hangulat. Mert a túl sok szén-dioxid káros, ahogyan azt a Német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség már 2008-ban megállapította: 2000 ppm-nél (vagy 0,2 térfogatszázaléknál) több nem lehet a belélegzett levegőben. A szabadban belélegzett levegő szén-dioxid-tartalma körülbelül 400 ppm (0,04 vol%).

A kutatás szülői kezdeményezésre jött létre, és Prof. Harald Walach koordinálta, aki a lengyelországi Poznan Orvosi Egyetem Gyermekkórházában dolgozik, valamint vendégprofesszorként a Witten/Herdecke Egyetem Egészségügyi Karán. “A szülők azért kerestek meg minket, mert gyermekeik problémákra panaszkodtak” – mondja Stefan Hockertz immunológus és toxikológus professzor, aki a tanulmányt kezdeményezte, és nemrég könyvet is megjelentetett a témában (“Generation Mask”). Helmut Traindl, a bécsi mérnöki tudományok doktora végezte a méréseket, amelyekben sokéves tapasztalattal rendelkezik. “A módszert kísérleti méréseken teszteltük” – mondja Traindl. “A gyerekek egy kis mérőcsövet kaptak, amelyet az orruk mellé erősítettünk, így 15 másodpercenként tisztán meg tudtuk határozni a szén-dioxid-tartalmat.” Andreas Diemer és Ronald Weikl, két orvos, orvosi támogatást nyújtott a tanulmányhoz. Gondoskodtak arról is, hogy a mérőterem jól szellőzzön. Ehhez Anna Kappes gyermekpszichoterapeuta bocsátotta rendelkezésre müllheimi rendelőjét. Gondoskodott a gyermekek és a kísérő szülők jólétéről.

A kutatók először maszk nélkül, majd véletlenszerű sorrendben OP-maszkkal és FFP2-maszkkal, végül ismét maszk nélkül mérték a belélegzett szén-dioxidot. “Különösen a belélegzett levegő szén-dioxid-tartalma érdekelt minket” – magyarázza Dr. Traindl. “Meglepett, hogy ez ilyen gyorsan, mindössze 1 perc után ilyen magasra emelkedett, és nagy ingadozás nélkül stabilan magas szinten maradt.” Hogyan jön ez létre? “A maszkban lévő holt tér különösen nagy a gyermekek számára az arcukhoz képest. Itt a kilélegzett szén-dioxid összegyűlik, összekeveredik a beáramló levegővel, és újra belélegezzük” – magyarázta a folyamatot Andreas Diemer orvos és fizikus. “Mivel a gyermekeknél a légzési folyamat gyorsabb, és kisebb nyomást is generál, a nem megfelelő gázcsere problémája különösen nagy náluk” – mondja Diemer. “A gyermekmaszkok sem oldják meg a problémát. Azért, mert nekünk is voltak ilyenek” – mondja Diemer.

“Az adatok önmagukért beszélnek” – mondja Walach professzor, a tanulmány vezető kutatója. “A hatások nagyon nagyok, klinikailag rendkívül jelentősek és statisztikailag is nagyon jelentősek. A maszkok között alig látunk különbséget, bár az FFP2 maszkok magasabb, 13,910 ppm értéket produkálnak, mint az OP maszkok. De ez a 13 120 ppm még mindig több mint 6-szorosan meghaladja azt, amit a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség az egészségügyi kockázat határértékének minősít. Ezért véleményünk szerint politikai és jogi kényszer lenne, hogy a gyermekek maszkviselését egészségügyi kockázatnak minősítsük, és a továbbiakban semmilyen körülmények között ne írjuk elő általános intézkedésként. Azok az iskolák, hivatalok és hatóságok, amelyek ezt követelik, szerintünk testi sértést követnek el” – mondja Walach professzor. Hockertz professzor, aki könyvében rámutat a sokrétű problémákra, támogatja ezt, és azt mondja: “Botrányos, hogy hatóságaink úgy írtak elő ilyen intézkedéseket, hogy még csak fogalmuk sem volt arról, hogy az arcmaszkok ártalmatlanok-e a gyermekek számára. Valójában egy ilyen tanulmányt a középiskolai hatóságoknak kellett volna elvégezniük. Két iskola azonban, Blaubeurenben és Passau körzetében, amelyek megkerestek minket a tanulmány elkészítésével, az iskolatanácsok megtiltották, hogy ilyen tanulmányt készíttessenek. Nagyon reméljük, hogy adataink egy kicsit több értelmet és objektivitást hoznak a vitába. Végül is annak a kockázata, hogy egy gyermek megfertőződik a COVID-19 vírussal, sokkal kisebb, mint az, hogy a maszkok viselése pszichológiai vagy fizikai károkat okoz” – mondja Hockertz.

“A kisgyermekeket különösen súlyosan érinti” – mondja Juliane Prentice Muellheimből, az egyik szervező. “Az a gyermek, akinél a legmagasabb volt a szén-dioxid szintje, 25 000 ppm a belélegzett levegőben, ami több mint tízszerese annak, amit a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal a veszélyes határértéknek minősít, mindössze 7 éves volt.” Összesen 45, 6 és 17 év közötti gyermek és tinédzser mérését végezték el. “A belélegzett levegő szén-dioxid-szintje az életkor előrehaladtával jelentősen csökkent. De még a legalacsonyabb értékeket mutató 15 éves gyermeknél is a határérték háromszorosa volt a 6000 ppm szén-dioxid-tartalmú belélegzett levegőben” – nyilatkozta Dr. Ronald Weikl passaui szülész-nőgyógyász orvos, a vizsgálat egyik szervezője és felügyelője. “Nem lehet megkerülni: a gyermekek maszkokkal való ellátása nem megfelelő módszer az egészségvédelemre. Többet árt, mint használ” – mondja az orvos.”

Kapcsolat információk és interjúk céljából:

Prof. Dr.Dr.phil. Harald Walach: harald.walach(@)uni-wh.de

Prof. Dr. Stefan Hockertz: prof.hockertz(@)tpi-consult.de

Idézet: Walach, H., Weikl, R., Prentice, J., Diemer, A., Traindl, H., Kappes, A., & Hockertz, S. (2021). A belélegzett levegő szén-dioxid-tartalmának kísérleti értékelése egészséges gyermekeknél arcmaszkkal vagy anélkül: randomizált klinikai vizsgálat. JAMA Pediatrics. doi:10.1001/jamapediatrics.2021.2659, online megjelent 2021. június 30.

Rampasek László A.
Forrás: Biró Éva / JAMA Pediatrics – Research Letter | 2020NEWS

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.