Klímaútmutatót adott ki a WWF
A párizsi Gazdasági Klímanap (Climate Finance Day) és a One Planet Summit elnevezésű, Emmanuel Macron által összehívott klíma-csúcstalálkozó alkalmából a WWF egy klímaútmutatót tett közzé a tőketulajdonosok számára. A franciaországi csúcstalálkozó célja, hogy a magán- és állami befektetések a klímaváltozás megfékezésével összhangban történjenek meg.

A klímaváltozás pénzügyi kockázatot is magában hordoz. Az új klímaútmutató az EU tőketulajdonosait – nyugdíjalapokat, biztosítási vállalatokat és szuverén vagyonalapokat – segíti hozzá ezen kockázat minimalizálására úgy, hogy közben befektetéseik összhangban legyenek a Párizsi Egyezmény legfőbb célkitűzésével, miszerint a hőmérséklet növekedése nem lépheti át a 1,5 Celsius fokot.
A befektetők hozzáállása ebben a helyzetben kritikus. Nemcsak a klímaváltozás elleni küzdelemben nyújtanának segítséget, hanem az ezzel kapcsolatos pénzügyi kockázataikat is csökkentenék, illetve új befektetési lehetőségek is megnyílhatnának előttük.
A klímaváltozás elleni harc gazdasági haszonnal is jár – a befektetők nemcsak hozzájárulnak bolygónk védelméhez, de csökkentik pénzügyi kockázataikat is, bevételük maximalizálása mellett” – mondta Sebastien Godinot, a WWF Európai Irodájának (European Policy Office) vezető közgazdásza.

Az útmutató ajánlásai között szerepel, hogy a tőketulajdonosok tüntessék fel a klímaváltozás elleni tevékenységeiket a portfóliójukban, illetve hogy hozzák összhangba gazdasági döntéseiket a Párizsi Egyezménnyel.

A WWF tavaly júliusi jelentése bemutatta, hogy az EU legnagyobb tőketulajdonosai – leginkább nyugdíjalapok Hollandiából, Dániából, Svédországból, Norvégiából és Finnországból – részben már egyeztették céljaikat a Párizsi Egyezménnyel. Azonban a befektetők nagy része még mindig a szénenergiába fektet be a megújuló energiaforrások helyett.

„A Párizsi Egyezmény céljainak eléréséhez szükséges ütemterv nem engedi, hogy tovább halogassuk a kötelezettségeink teljesítését – mondta Godinot. – Néhány európai tőketulajdonos vezető szerepet tölt be a klímaváltozás megakadályozásában, azonban sokkal többet kell tenni a befektetések sikeres átcsoportosítása érdekében. A jelentésünk célja, hogy felgyorsítsuk és továbblendítsük ezt a folyamatot.”

A következő hetekben a WWF két kiegészítő, szektorspecifikus útmutatót fog közzétenni a szénbányászatról, valamint a szén- és a megújuló energiákról; a klímaváltozás szempontjából két leginkább kritikus szektorról.

A WWF klímaútmutatójának összefoglalója ide kattintva érhető el, a teljes jelentés pedig ezen a linken található.

Forrás: WWF

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

7 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago