Tanulmány: A D-vitaminhiány súlyos COVID-hoz kapcsolódik

Egy új tanulmány szerint azoknál az embereknél akiknél kimutatható a D-vitaminhiány, nagyobb valószínűséggel alakul ki a COVID-19 súlyos vagy kritikus esete.

A D-vitaminhiányos embereknél nagyobb valószínűséggel fordul elő a COVID-19 súlyos vagy kritikus esete a PLOS ONE folyóiratban megjelent új tanulmány szerint.

A tanulmány Izrael első két koronavírushullámának adatain alapul, mielőtt a vakcinák széles körben elérhetővé váltak volna. A tudósok hangsúlyozták, hogy a vitaminkiegészítők nem helyettesítik a vakcinákat, de segíthetik az immunitás szintjét.

“Figyelemre méltónak és szembetűnőnek találtuk, hogy mekkora a különbség a súlyos beteggé válás esélyében, ha valaki D-vitaminhiányos, mint ha nem az”mondta Dr. Amiel Dror, a tanulmány vezető szerzője, a Galilei Orvosi Központ orvosa a The Times of Israel című izraeli lapnak.

Bár a tanulmányt az Omicron-változat előtt végezték, elmondása szerint a koronavírus nem változott annyira, hogy a D-vitamin hatékonyságát negligálja.

“Amit látunk, amikor a D-vitamin segít a COVID-fertőzésben szenvedőknek, az annak a hatékonyságának az eredménye, hogy erősíti az immunrendszert a légzőrendszert megtámadó vírusos kórokozókkal szemben” – mondta. “Ez az Omicron esetében ugyanolyan fontos, mint a korábbi változatok esetében”.

A kutatócsoport több mint 250 olyan beteg D-vitamin-szintjét vizsgálta meg, akiket a Galilei Orvosi Központban 2020 áprilisa és 2021 februárja között pozitív COVID-19 teszttel vettek fel a kórházba. A D-vitamin-szintek a kórházi kezelés előtt a rutinvérvizsgálat részeként vagy D-vitamin-hiány miatt végzett vizsgálatokon alapultak, a pozitív PCR-tesztet megelőző 14 és 730 nap között.

A D-vitaminhiányos betegeknél 14-szer nagyobb valószínűséggel fordult elő súlyos vagy kritikus COVID-19-es eset. Mi több, a nem megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkezők halálozási aránya 25,6% volt, szemben a megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkezők 2,3%-ával.

A különbségek még azután is fennálltak, hogy a kutatók kontrollálták a betegek életkorát, nemét és krónikus betegségeinek előzményeit.

Több ország egészségügyi tisztviselői a világjárvány idején D-vitamin-kiegészítőket javasoltak, még akkor is, amikor az adatok még gyéren álltak rendelkezésre – számolt be a The Times of Israel. A közelmúltbeli tanulmányok rámutattak a D-vitaminhiány, a súlyos COVID-19 és a kórházi kezelés közötti összefüggésekre, bár a kutatók azon tűnődtek, hogy a koronavírus okozta-e egyáltalán a hiányt.

A kérdés megválaszolása érdekében Dror és munkatársai közelebbről megvizsgálták az izraeli betegek adatait, hogy pontosabb képet kapjanak a COVID-19 fertőzés előtti D-vitaminszintjükről.

“Megvizsgáltunk egy sor időtávot, és azt találtuk, hogy bárhol is nézzük a fertőzést megelőző 2 évet, a D-vitamin és a betegség súlyossága közötti korreláció rendkívül erős” – mondta Dror a The Times of Israelnek. “Ez hangsúlyozza annak értékét, hogy a világjárvány idején mindenki szedjen D-vitamin-kiegészítőt, amelynek – a hivatalos tanácsoknak megfelelően, ésszerű mennyiségben fogyasztva – nincs semmilyen hátránya”.

Carolyn Crist | Forrás: WebMD