Tanulmány: A D-vitaminhiány súlyos COVID-hoz kapcsolódik

Egy új tanulmány szerint azoknál az embereknél akiknél kimutatható a D-vitaminhiány, nagyobb valószínűséggel alakul ki a COVID-19 súlyos vagy kritikus esete.

anulmány: A D-vitaminhiány súlyos COVID-hoz kapcsolódik

A D-vitaminhiányos embereknél nagyobb valószínűséggel fordul elő a COVID-19 súlyos vagy kritikus esete a PLOS ONE folyóiratban megjelent új tanulmány szerint.

A tanulmány Izrael első két koronavírushullámának adatain alapul, mielőtt a vakcinák széles körben elérhetővé váltak volna. A tudósok hangsúlyozták, hogy a vitaminkiegészítők nem helyettesítik a vakcinákat, de segíthetik az immunitás szintjét.

“Figyelemre méltónak és szembetűnőnek találtuk, hogy mekkora a különbség a súlyos beteggé válás esélyében, ha valaki D-vitaminhiányos, mint ha nem az”mondta Dr. Amiel Dror, a tanulmány vezető szerzője, a Galilei Orvosi Központ orvosa a The Times of Israel című izraeli lapnak.

Bár a tanulmányt az Omicron-változat előtt végezték, elmondása szerint a koronavírus nem változott annyira, hogy a D-vitamin hatékonyságát negligálja.

“Amit látunk, amikor a D-vitamin segít a COVID-fertőzésben szenvedőknek, az annak a hatékonyságának az eredménye, hogy erősíti az immunrendszert a légzőrendszert megtámadó vírusos kórokozókkal szemben” – mondta. “Ez az Omicron esetében ugyanolyan fontos, mint a korábbi változatok esetében”.

A kutatócsoport több mint 250 olyan beteg D-vitamin-szintjét vizsgálta meg, akiket a Galilei Orvosi Központban 2020 áprilisa és 2021 februárja között pozitív COVID-19 teszttel vettek fel a kórházba. A D-vitamin-szintek a kórházi kezelés előtt a rutinvérvizsgálat részeként vagy D-vitamin-hiány miatt végzett vizsgálatokon alapultak, a pozitív PCR-tesztet megelőző 14 és 730 nap között.

D3-vitamin és a Mi lehet a háttérben?

A D-vitaminhiányos betegeknél 14-szer nagyobb valószínűséggel fordult elő súlyos vagy kritikus COVID-19-es eset. Mi több, a nem megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkezők halálozási aránya 25,6% volt, szemben a megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkezők 2,3%-ával.

A különbségek még azután is fennálltak, hogy a kutatók kontrollálták a betegek életkorát, nemét és krónikus betegségeinek előzményeit.

Több ország egészségügyi tisztviselői a világjárvány idején D-vitamin-kiegészítőket javasoltak, még akkor is, amikor az adatok még gyéren álltak rendelkezésre – számolt be a The Times of Israel. A közelmúltbeli tanulmányok rámutattak a D-vitaminhiány, a súlyos COVID-19 és a kórházi kezelés közötti összefüggésekre, bár a kutatók azon tűnődtek, hogy a koronavírus okozta-e egyáltalán a hiányt.

A kérdés megválaszolása érdekében Dror és munkatársai közelebbről megvizsgálták az izraeli betegek adatait, hogy pontosabb képet kapjanak a COVID-19 fertőzés előtti D-vitaminszintjükről.

“Megvizsgáltunk egy sor időtávot, és azt találtuk, hogy bárhol is nézzük a fertőzést megelőző 2 évet, a D-vitamin és a betegség súlyossága közötti korreláció rendkívül erős” – mondta Dror a The Times of Israelnek. “Ez hangsúlyozza annak értékét, hogy a világjárvány idején mindenki szedjen D-vitamin-kiegészítőt, amelynek – a hivatalos tanácsoknak megfelelően, ésszerű mennyiségben fogyasztva – nincs semmilyen hátránya”.

Carolyn Crist | Forrás: WebMD


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.