Categories: Klímavédelem

Világbank Csoport üzenete

A Világbank jelentése: Állítsuk le a felmelegedést!
Azaz, miért szükséges megelőzni a 4°C-os felmelegedést?

Dr. Jim Yong Kim, a Világbank Csoport elnöke abban bízik, hogy a tanulmány által bemutatott problémák, illetve a klímaváltozás bizonyítható hatásai felhívják azok figyelmét is a változások jelentőségére, akik eddig nem fordítottak a témára különösebb figyelmet, illetve akik eddig is tettek a felmelegedés megfékezéséért, azok nagyobb energia befektetéssel fognak dolgozni annak megállításáért.

A tanulmány bemutatja milyen lesz a világunk, ha valóban 4 °C-al meg fog nőni a hőmérséklet, melyet a tudósok egyhangúlag a század végére jósolnak abban az esetben, ha nem következnek be komoly politikai változások. Ami a legfontosabb, hogy ha mégis bekövetkezne a 4 °C -os felmelegedés, a világunk olyan nagy mértékben megváltozna, hogy az új kihívásokat meglehet, nem látnánk időben, így az alkalmazkodás is nehezebb lenne. Az éghajlatváltozás elleni fellépések hiánya nagyban veszélyezteti emberek millióinak jólétét a fejlődő világban. Egyértelmű, hogy már tudjuk, a veszély közvetlenül előttünk van.

A tudomány számtalan példát hoz bizonyítékként arra, hogy az emberi tevékenység az oka a globális felmelegedésnek, s ezek a változások jelenleg, napjainkban is kézzel foghatóak: az iparosodás előtti időszakhoz képest 0,8 °C az átlagos globális felmelegedés, az 1950-es évektől az óceánok hőmérséklete 0,09 °C-al növekedett és savasodás figyelhető meg; az iparosodás előtti időszakhoz képest a tengerszint 20 cm-el lett magasabb, s napjainkban 3,2 cm-t növekszik évente; az elmúlt évtizedben számos szélsőséges hőhullámmal kellett számolnunk, ráadásul egyre nagyobb mértékben bővül az aszály sújtotta területek kiterjedése, megnehezítve a növénytermesztést.

A 4 °C példátlan kihívást jelent az emberiség számára. Egyértelműnek látszik, hogy a nagyméretű regionális valamint globális károk és kockázatok nagy valószínűséggel még azelőtt megjelennek, mielőtt a felmelegedés elérné ezt a szintet. A jelentés megkísérli azonosítani a kihívások területeit, választ adva a földi rendszerrel, illetve az emberi és természeti rendszerrel kapcsolatosan felmerült kérdésekre. Ugyan nincs számszerűsítve a teljes, az emberiség által okozott kár, de az a kép rajzolódik ki, ami egyébként gyakorta ismételt feltételezés, hogy az éghajlatváltozás nem ássa alá jelentősen a gazdasági növekedést.

Egyértelmű, hogy a 4°C-os éghajlatváltozás súlyosan veszélyezteti a szegénység enyhítését számos régióban. Ezt azon megfigyelések támasztják alá, melyek az éghajlatváltozás negatív hatásait vizsgálták a fejlődő országok gazdasági növekedésére vonatkozóan. Míg a fejlett országok kalkuláltak azzal, hogy a klímaváltozás hátrányosan érinthető őket, addig a fejlődő térségek adaptív kapacitásai gyengék. Úgy tűnik, hogy a jövőben az éghajlatváltozás terheit leginkább azok a régiók fogják viselni, melyek eddig is sebezhetőek voltak az éghajlatváltozás és az éghajlat változékonyság miatt. Tekintettel arra, hogy továbbra is bizonytalan, hogy vajon lehetséges-e a fejlődés további menetének kiigazítása az éghajlatváltozás ezen szintjén, a 4 °C-os adatot egyszerűen nem szabad hagyni, hogy megvalósuljon –a felmelegedést le kell állítani. Ezt csupán gyors, együttműködő nemzetközi fellépések képesek megvalósítani.

A 4°C -os felmelegedést el lehet, és el is kell kerülni. A Világbank Csoport továbbra is erős szószólója marad a nemzetközi és regionális megállapodásoknak, melyek a környezetvédelmet és a globális felmelegedés elleni küzdelmet célozza. A Világbank Csoport fel kívánja venni a versenyt a kihívásokkal, a szén-dioxid kibocsátás mérséklése és az inkluzív növekedés elősegítése céljából, mert az egészséges, „zöld” jövő, mindnyájunk érdeke.
A 106 oldalas angol nyelvű jelentés letölthető innen.

Adrienn Herczeg

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

12 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago