Időjárás

A nyári stílusú hőség milliókat ért el Európában

Nyári stílusú rendkívül meleg Közép- és Nyugat-Európában május közepén.

Májusra jellemző a gyakori nagy hőmérséklet visszaesés. Derült, szélcsendes, alacsony páratartalmú éjszakákon a hő kisugárzása igen intenzív, a meleg levegő felfelé áramlik, helyébe nehezebb, hideg levegő áramlik, és ún. kisugárzási-fagy is kialakulhat. A népi időjóslásban fagyosszentek néven emlegetik ezt a jelenséget. A magyar népi hagyomány szerint Szervác, Pongrác, Bonifác napok (május 12., május 13., május 14.) idén inkább nyári meleget hoztak!

 

A történelmi feljegyzések között is találunk példát a nagy változékonyságra. A krónikák szerint 1125 májusában, egész Közép-Európában hatalmas havazás volt, míg 1186-ban, egy nagyon enyhe tél után májusban már arattak a Tisza mentén. 1714. május 1-én, Sopronban a hideg és a havazás, hófúvás, nagy károkat okozott, illetve 1805-ben Brassóban és környékén éltek meg komolyabb havazást.

Az utóbbi évtizedben májusra inkább az jellemző, hogy rekord idő alatt átmegyünk a télből a forró nyárba. Az aranyat érő májusi esők egyre ritkábbak.

A mostani rendkívüli meleg Közép- és Nyugat-Európában érdekessége, hogy mindeközben, az évszakhoz képest lenyűgözően hideg is van keleten.

 

A hirtelen jött forróság megnöveli az erősebb villámlással is járó viharokat. Hasznos lehet az élő villámérzékelés a Blitzortung.Org -on! A viharokat itt követheti nyomon:

Videó: Scott Duncan


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago