Civilizáció

Oroszország talán a földi élet – és így az emberiség – utolsó menedéke

Oroszország talán a földi élet – és így az emberiség – utolsó menedéke: az egyetlen nagy terület, amely még nincs túlterhelve és fogy rajta az emberi népesség.

Ökológiai deficitről akkor beszélünk, ha egy populáció ökológiai lábnyoma meghaladja az adott populáció számára rendelkezésre álló terület biokapacitását. A nemzeti ökológiai deficit azt jelenti, hogy a nemzet biokapacitást importál a kereskedelem révén, felszámolja a nemzeti ökológiai vagyont vagy széndioxid-hulladékot bocsát ki a légkörbe. Ökológiai tartalék akkor áll fenn, ha egy régió biokapacitása meghaladja a lakosság ökológiai lábnyomát. (Forrás: footprintnetwork.org)

Oroszországon kívül a többi, a térképen még zöld nagy terület ökológiai tartalékait az ottani ill. a bevándorlás okozta népességrobbanás rohamosan teszi tönkre. Argentína és Svédország öko-tartaléka bő fél évszázad alatt felére fogyott, Kanadáé harmadára, Brazíliáé, Bolíviáé és Mongóliáé negyedére, Ausztráliáé és Kolumbiáé ötödére, Perué és Namíbiáé hatodára, Madagaszkáré hetedére, Kongóé és Angoláé tizedére, s mindenhol csak a népességnövekedés miatt, hiszen a fejenkénti ökolábnyom nem nőtt.

Az intenzív mezőgazdálkodás óta, kb. tízezer éve a nagyobb népesség nagyobb erőt jelentett, így a népességrobbanók (fél évezreddel ezelőtt pl. a nyugat-európaiak, egészen a 20. századig) általában elözönlötték a természettel egyensúlyt tartó népességűek területeit és azokat is tönkretették.

A Föld rohamosan súlyosbodó túlterhelése mára már az emberiséget és az egész élővilágot a létében fenyegeti. Az egyetlen esély a népességrobbanás visszafordítása, a nők felszabadulása. „Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet..” (Máté evangélium 5,5) De ahol végre már csökken a népesség, ott fenyeget a világ még mindig népességrobbanó többségének inváziója, kizsákmányoló nyomása.

Hogyan tudja egy nem túlnépesedő régió megvédeni a területe ökológiai értékeit a világ agresszív, népességrobbanó többségétől?

A gépek és fegyverek megváltoztathatják az erőviszonyokat úgy, hogy ne legyen annyira döntő tényező a népesség nagysága. Ez enyhítette a 19. századtól a hatalmi szaporodás-erőltetést. Addig mindenféle hatalomnak érdeke volt az ember-túltermelés, hogy legyen sok kiszolgáltatott, ezért olcsó munkás, szülőgép, katona. A “fölösleg” nem okozott nagy gondot a hatalmaknak, elpusztították az éhínségek, a járványok, a háborúk.

A fosszilis energiabőség olyan egészségügyi, mezőgazdasági stb. “fejlődést”, s ezáltal felgyorsult népességrobbanást hozott, hogy az embertúltermelés már veszélyessé vált a hatalmakra (egyre több és nagyobb rabszolgalázadás, forradalom, szabadságharc, munkásmozgalom, nőmozgalom, munkanélküliség stb.). Ezért már régóta nem érdek a túlnépesedés, de a sok évezredes vallási-kultúrális-társadalmi szaporodást erőltető agy- és szívmosás iszonyú mélyen gyökerezik a kollektív pszichében. Ezért az emberiség túl lassan kap észbe ahhoz képest, hogy a túlnépesedés pusztító következményei milyen gyorsan csapnak le rá. Szerencsére a globális tőke egyre több felvilágosult csoportja (pl. Gates, Warren, Rossmann) helyezi a népességrobbanásból származó rövid távú profit elé a hosszabb távú túlélés érdekét, ezért támogatja a fogamzásgátlás emberi jogát.

Az élővilág és így az emberiség utolsó reményei azok a még ökológiailag nem túlterhelt területek, amelyek meg tudják védeni magukat a népesedés és bevándorlás okozta túlnépesedéstől, valamint a világ túlnépesedett többségének kizsákmányoló rohamaitól.

A népességrobbanók mindig agresszívek,
– legelőször is a saját lányaikkal, asszonyaikkal, akiket tenyészállat sorban tartanak, különben nem tudnának népességrobbanni,
– másodszor a gyerekeikkel és szegényeikkel, akiket szolgasorban tartanak, különben nem tudnák a robbanó népességet ellátni,
– harmadszor a területük élővilágával (“Irts ki mindent, amit nem tudsz megenni vagy nem táplálja a táplálékodat” – Quinn),
– negyedszer más népekkel, akiktől újabb tönkretehető erőforrásokat akarnak zsákmányolni.

Az első pont mentheti meg a földi életet: a nők felszabadítása a szaporodást erőltetők elől elrejthető fogamzásgátlók (iud, implant, inject) titkos fegyverével. Támogasd a fogamzásgátlást nélkülöző százmilliókat segítő szakmai szervezeteket!

Simonyi, Gyula I.

 


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago