Legmelegebb ősz 1901 óta – előzetes elemzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2019-es ősz a legmelegebb 1901 óta és a csapadékos november miatt átlagosan csapadékosnak mondható.

Legmelegebb ősz 1901 óta – előzetes elemzés | ClimeNews - Hírportál

A 2019-es ősz a legmelegebb lett 1901 óta. Az évszak középhőmérséklete 12,64 Celsius foknak adódott, ami 0,05 fokkal meghaladja az eddigi legmelegebb 1926-os ősz hőmérsékletét (1. ábra).

Mindhárom hónap középhőmérséklete országosan magasabban alakult az 1981–2010-es időszak átlagánál.

A szeptember 1 fokkal, az október közel 2 fokkal, a november viszont 4 fokkal volt melegebb a normálnál.

A november 1901 óta a 3. legmelegebbnek adódott, de az október is a 9. legmelegebb október lett.

2019

12,64 °C

1926

12,59 °C

2018

12,38 °C

2000

12,18 °C

2012

12,08 °C

Legmelegebb őszök 1901 óta

Az országos napi középhőmérséklet az évszak legtöbb napján az átlag felett alakult (2. ábra). Csupán három időszakban, szeptember 20 körül, október első dekádjában, valamint október végén, november elején fordultak elő több fokos negatív anomáliák. Október 8-án megdőlt az országos napi minimumhőmérséklet rekordja.

Számottevő pozitív eltérések az átlagtól szeptember elején, október közepén, illetve novemberben voltak. A szeptember még kánikulával kezdődött, az egész évszak legmelegebb napja szeptember 1-je volt. Ekkor az adonyi állomás 36,2 Celsius fokot rögzített. Októberben egy szokatlanul meleg és hosszú vénasszonyok nyarát tapasztaltunk. Október 19-től egy héten keresztül több mint 5 fokkal melegebb volt a megszokottnál, a 20, 21 és 22-ei napi középhőmérséklet meghaladta az 1901–2018-as időszak adott napra vonatkozó maximumát, valamint öt napon keresztül megdőltek az adott napra vonatkozó országos maximumhőmérséklet rekordok is. Novemberben 13 napon is előfordult 5 fok feletti pozitív anomália. Az ősz utolsó hónapjának enyheségét mutatja az is, hogy az évszak legalacsonyabb hőmérséklete októberben fordult elő, az október 31-ei -8,4°C Zabaron. Fagyos nap (Tmin ≤ 0°C) a rendkívül enyhe november következtében országosan mindössze négy volt idén ősszel (1981–2010-es átlag: 15 nap). Nyári napból (Tmax ≥ 25°C) 14 jelentkezett az évszakban, ami öttel több az éghajlati normálnál.

Csapadék tekintetében országosan a 2019-es ősz összességében átlagosnak mondható, de csak a csapadékos november miatt. A szeptemberi csapadékmennyiség 19%-kal elmaradt az 1981–2010-es átlagtól, majd októberben a szokásos mennyiség alig több mint fele, 54%-a hullott le, amivel az október a 28. legszárazabb lett 1901 óta. Novemberre viszont csapadékosra fordult az időjárás (3. ábra) és a szokásos csapadékösszeg több mint 1,5-szerese, 164%-a esett a hónapban, ezzel a 21. legcsapadékosabb novemberen vagyunk túl. Országos átlagban 33 csapadékos nap volt 2019 őszén, ami hattal több az 1981–2010-es átlagnál. Az évszak legnagyobb napi csapadékösszegét, 63,0 mm-t szeptember 8-án mérték Öttevényben.

Amennyiben a december átlagos hőmérsékletű lesz, a 2018-as rekordmeleg évet követően 2019 a harmadik legmelegebb év lesz 1901 óta. Egy átlagosan csapadékos decemberrel pedig átlag körüli csapadékú évet zárunk.

Forrás: OMSZ

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.