Civilizáció

Bill Gates: olcsóbb elérni a karbonsemlegességet, mint hinnénk

A jelenlegi 51 milliárd tonnáról 2050-re világszerte nullára kell csökkenteni az üvegházhatású gázok éves kibocsátását a klímakatasztrófa elkerülése érdekében – véli Bill Gates, aki szerint ez nem is lehetetlen és nem is méregdrága.

A világ negyedik leggazdagabb emberével az amerikai Forbes készített interjút abból az apropóból, hogy február 16-án jelenik meg a milliárdos új könyve.

Gates két számra hívja fel a figyelmet: 51 és 0. Az egyik azt mutatja, mennyi káros gáz kerül a légkörbe az emberi tevékenységeknek köszönhetően, a másik pedig a cél, ami a milliárdos szerint elérhető. Sőt, szerinte ehhez még csak ezer milliárd dolláros büdzsére sincs szükséges. Tervét új könyvében fejti ki.

A Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát: a meglévő megoldások és a szükséges áttörések című könyvben a vagyonát a tech-szektorban megalapozó Gates nem meglepő módon többségében innovatív megoldásokkal áll elő a probléma megoldására.

A könyv első számú célja, hogy világosan beazonosítsa, mely gazdasági szektorok azok, amelyek működéséből összeáll az évi 51 milliárd tonna üvegházhatású gázkibocsátás. Ahogy a lenti, a könyvből idézett ábra is mutatja, ennek legnagyobb része, 31 százaléka a gyártásból, 27 az áramtermelésből és -továbbításból, 19 százaléka a mezőgazdaságból, 16 a közlekedésből, 7 százalék pedig a hűtés-fűtésből származik.

„Hiányzik egy aktuális, számszerű keretrendszer, ami alapfeltétel bárminemű probléma megoldásához” – indokolja Gates ennek fontosságát. Világszerte nyilván vannak eltérések, az Egyesült Államokban például a közlekedés a legnagyobb kibocsátó, „mi, amerikaiak túl sokat utazunk és repülünk”. Gates így is elérhetőnek látja 2050-re a zéró-kibocsátási célt, és azt fejtegeti, hogy a világon számos olyan gazdag ember van, akinek nagy ötletei vannak arra vonatkozóan, hogy mit kellene tennie a többi embernek, vagy azt gondolják, a technológia majd mindent megold.

Különleges atomerőműbe is beszállt

Bevallja, hogy neki is nagy házai vannak, magángéppel közlekedik, ugyanakkor ellentételezi az utóbbival járó szén-dioxid kibocsátását.

„Nem tagadom, hogy egy gazdag pasas vagyok, akinek van véleménye. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy ez egy megalapozott vélemény, és azon vagyok, hogy folyamatosan tanuljak.”

A Microsoft alapítójának vagyonát a Forbes 124 milliárd dollárra becsüli, ennek mára 1 százalékát teszik ki a Microsoft-részvények. Könyvében beszél arról is, hogy közel 2 milliárd dollárt fektetett olyan cégekbe, melyek a karbonsemlegesség elérésén dolgoznak,de befektetője olyan társaságoknak is, melyek növényalapú húsok előállításán dolgoznak. Gates társalapítója, a hagyományos atomerőműveknél kisebb és rugalmasabb egységeket fejlesztő Terrapowernek is (2027-re akarnak elkészülni a fejlesztéssel). Gates a következő 5 évben újabb 2 milliárdot tenne hasonló projektekbe.

A klímaváltozás lassítása és az ezzel járó  kibocsátáscsökkentés nem olcsó és nem is egyszerű mulatság. Gates már korábban javaslatot tett például zöld prémium bevezetésére, valamint arra is, hogy az Egyesült Államokban a jelenlegi, éves 7 milliárd dollár helyett legalább annak ötszörösét kellene energetikai innovációra költeni az amerikai kormánynak.

Gates szerint a jelenleg a szél- és napenergiához kapcsolódó adókedvezményeket át kellene pozicionálni olyan fejlődő ágazatokba, mint például az energiatárolás vagy az alternatív acélfeldolgozási rendszerek. Az erre szánt központi források megduplázása vagy megtriplázása már „monumentális hozzájárulást” jelentene a Biden-kormánytól a klímaváltozás elleni harchoz.

Legyen azonban szó bármilyen technológiai innovációról, annak a fejlődő országok számára is elérhetőnek kell lenniük, mert az Egyesült Államok csupán a világ kibocsátásának 14 százalékáért felelős, ha el is éri a zéró-kibocsátási célt, nem oldódnak meg a globális problémák.


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago