Bill Gates: olcsóbb elérni a karbonsemlegességet, mint hinnénk

A jelenlegi 51 milliárd tonnáról 2050-re világszerte nullára kell csökkenteni az üvegházhatású gázok éves kibocsátását a klímakatasztrófa elkerülése érdekében – véli Bill Gates, aki szerint ez nem is lehetetlen és nem is méregdrága.

Bill Gates: olcsóbb elérni a karbonsemlegességet, mint hinnénk | ClimeNews

A világ negyedik leggazdagabb emberével az amerikai Forbes készített interjút abból az apropóból, hogy február 16-án jelenik meg a milliárdos új könyve.

Gates két számra hívja fel a figyelmet: 51 és 0. Az egyik azt mutatja, mennyi káros gáz kerül a légkörbe az emberi tevékenységeknek köszönhetően, a másik pedig a cél, ami a milliárdos szerint elérhető. Sőt, szerinte ehhez még csak ezer milliárd dolláros büdzsére sincs szükséges. Tervét új könyvében fejti ki.

A Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát: a meglévő megoldások és a szükséges áttörések című könyvben a vagyonát a tech-szektorban megalapozó Gates nem meglepő módon többségében innovatív megoldásokkal áll elő a probléma megoldására.

A könyv első számú célja, hogy világosan beazonosítsa, mely gazdasági szektorok azok, amelyek működéséből összeáll az évi 51 milliárd tonna üvegházhatású gázkibocsátás. Ahogy a lenti, a könyvből idézett ábra is mutatja, ennek legnagyobb része, 31 százaléka a gyártásból, 27 az áramtermelésből és -továbbításból, 19 százaléka a mezőgazdaságból, 16 a közlekedésből, 7 százalék pedig a hűtés-fűtésből származik.

„Hiányzik egy aktuális, számszerű keretrendszer, ami alapfeltétel bárminemű probléma megoldásához” – indokolja Gates ennek fontosságát. Világszerte nyilván vannak eltérések, az Egyesült Államokban például a közlekedés a legnagyobb kibocsátó, „mi, amerikaiak túl sokat utazunk és repülünk”. Gates így is elérhetőnek látja 2050-re a zéró-kibocsátási célt, és azt fejtegeti, hogy a világon számos olyan gazdag ember van, akinek nagy ötletei vannak arra vonatkozóan, hogy mit kellene tennie a többi embernek, vagy azt gondolják, a technológia majd mindent megold.

Bill Gates: 15 évünk van, hogy megmentsük a bolygót

Különleges atomerőműbe is beszállt

Bevallja, hogy neki is nagy házai vannak, magángéppel közlekedik, ugyanakkor ellentételezi az utóbbival járó szén-dioxid kibocsátását.

„Nem tagadom, hogy egy gazdag pasas vagyok, akinek van véleménye. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy ez egy megalapozott vélemény, és azon vagyok, hogy folyamatosan tanuljak.”

A Microsoft alapítójának vagyonát a Forbes 124 milliárd dollárra becsüli, ennek mára 1 százalékát teszik ki a Microsoft-részvények. Könyvében beszél arról is, hogy közel 2 milliárd dollárt fektetett olyan cégekbe, melyek a karbonsemlegesség elérésén dolgoznak,de befektetője olyan társaságoknak is, melyek növényalapú húsok előállításán dolgoznak. Gates társalapítója, a hagyományos atomerőműveknél kisebb és rugalmasabb egységeket fejlesztő Terrapowernek is (2027-re akarnak elkészülni a fejlesztéssel). Gates a következő 5 évben újabb 2 milliárdot tenne hasonló projektekbe.

A klímaváltozás lassítása és az ezzel járó  kibocsátáscsökkentés nem olcsó és nem is egyszerű mulatság. Gates már korábban javaslatot tett például zöld prémium bevezetésére, valamint arra is, hogy az Egyesült Államokban a jelenlegi, éves 7 milliárd dollár helyett legalább annak ötszörösét kellene energetikai innovációra költeni az amerikai kormánynak.

Gates szerint a jelenleg a szél- és napenergiához kapcsolódó adókedvezményeket át kellene pozicionálni olyan fejlődő ágazatokba, mint például az energiatárolás vagy az alternatív acélfeldolgozási rendszerek. Az erre szánt központi források megduplázása vagy megtriplázása már „monumentális hozzájárulást” jelentene a Biden-kormánytól a klímaváltozás elleni harchoz.

Legyen azonban szó bármilyen technológiai innovációról, annak a fejlődő országok számára is elérhetőnek kell lenniük, mert az Egyesült Államok csupán a világ kibocsátásának 14 százalékáért felelős, ha el is éri a zéró-kibocsátási célt, nem oldódnak meg a globális problémák.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.