Civilizáció

„Brutális hírek”: a globális szén-dioxid kibocsátás 2018-ban a legmagasabb szintre ugrott

„Brutális hírek”: a globális szén-dioxid kibocsátás 2018-ban a legmagasabb szintre ugrott és a növekedése folyamatos!

Az autók és a szén használatának növekedése miatt idén sokkal több ember fog meghalni a klímaváltozás szélsőséges jelenségeitől. Akár mennyire is nem vesznek tudomást róla egyesek, hallgatják el a tényeket mások, a klímakatasztrófa elkezdődött. Bárkit a Földön utolérhet a halál, mert a kibocsátások ellentétes irányba haladnak, mint amit a politikusok ígérgetnek, megfogadnak a tanácskozásaikon. Valójában hazamennek, és azon kezdenek el dolgozni, hogy hogyan tudják elmismásolni a tudósok és szakértők által a klímavédelmi célok elérése érdekében javasolt tennivalókat, hogy ne kelljen felborítani a status quo-t, miközben azt üzenik az embereknek, hogy milyen jó gyerekek, és hogy milyen jól haladnak a csökkentések. Vagy olyan hülyék, hogy nem ismerik fel a valóságot, vagy nem hiszik el amíg a saját családjukat nem viszi el az áradat… vagy csak mindennél jobban érdekli őket a hatalomért folyó játék. Minél több lesz az áldozat, annál több lesz majd a klímavédő, és annál több döntéshozó felel a klímagyilkosságokért!

“A megbolondult klíma miatti katasztrófák áldozatainak számával egyenes arányba nő az elkötelezett klímavédők száma!” – Rampasek, László A.

A növekedés, az utakon növekvő autók számának, és a szénhasználat reneszánszának köszönhető, ami azt jelenti, hogy ez az út (mellébeszélés nélkül) a katasztrofális globális felmelegedéshez vezet. Úgy gondolom, hogy a civilizációnk összeomlását fogja okozni néhány éven belül. Majdnem minden ország hozzájárul a növekedéshez, a kibocsátások Kínában 4,7% -kal, az Egyesült Államokban 2,5% -kal és Indiában 6,3% -kal növekednek 2018-ban.

Ahol nem növekedett, az csak látszólagos, mert hozzájárultak az említett országok CO2e növekedéséhez azzal, hogy megvásárolják és használják a termékeiket. Magyarországon a mezőgazdasági boltokban kapható (relatíve olcsó) ásótól kezdve a mobiltelefonokig bezárólag rengeteg holminak iszonyatosan magas a karbonlábnyoma. Kollektíven bűnös az összes ország, nincsen különbség, hiába mutogatnak egymásra a szén-dioxid kibocsátás tologatása miatt. Még az Európai Unió is, benne Magyarországgal megtéveszti az embereket, amikor kommunikációja csak a saját csökkentésével tündököl (ami önmagában sem elég), és elhallgatja a karbon importot, és az indirekt kibocsátásokat!

A szén-dioxid-kibocsátás globális növekedése aggasztó, mert az éghajlatváltozás kezeléséhez meg kell fordulniuk, és végül zérónak kell lenniük

– mondta Corinne Le Quéré professzor, a Kelet-Anglia Egyetemen, aki vezette a Nature című folyóiratban megjelent kutatást.

A jelenlegi párizsi megállapodásoknak a nemzetektől származó ígéretei csak a 3°C-ra korlátoznák a globális felmelegedést, míg a világ tudósai szerint már egy 1,5°C-os emelkedés is milliárdok számára katasztrofális lesz. A tömeges kihalásokról és az ökoszisztémák összeomlásáról nem is beszélve.

A minden évben növekvő kibocsátás veszélyezteti az országok gazdaságát és lakosságát, több milliárd ember megélhetését, és úgy általában az életet

– mondta Christiana Figueres, a Misszió 2020-as kampányán, aki az ENSZ éghajlati diplomatája volt, és felügyelte a párizsi megállapodást.

Az exponenciális korszakban vagyunk – mondta, a megújuló energiaforrások és az elektromos autók gyorsan bővülnek, de az éghajlatváltozás szélsőséges időjárási hatásai ugyanezt teszik. Biztosítanunk kell, hogy a megoldások exponenciális görbéje megnyerje a versenyt. Amennyiben nem a leghatékonyabb megoldásokba fektetünk, és kötelezzük el magunkat, végünk.

David Reay professzor, az Edinburgh-i Egyetemen, az Egyesült Királyságban elmondta:

A globális szén-dioxid éves mérlege átfogó, és tudományosan megalapozott. Üzenete brutálisabb, mint valaha: mélyen vagyunk a vörösben, és még mélyebbre süllyedünk. Mindannyiunk számára, a világ vezetőinek most már meg kell tennie, amire szükség van.

A Párizsi Megállapodás aláírását követő három évben a pénzügyi intézmények több mint 478 milliárd dollárt fektettek be a világ 120 legjobb szénerőmű fejlesztőjébe, az NGOs Urgewald, a BankTrack és a partnerek által készített jelentés szerint. A szénbefektetések jegyzését kínai bankok vezették, a hiteleket pedig a japán bankok, és nem a kormányzati szervezetek.

A globális kibocsátás-növekedés még a gazdag, fejlett országokban is nagyon aggasztó, mondta Antonio Marcondes, Brazília legfőbb tárgyalója az ENSZ csúcstalálkozóján.

A kibocsátáscsökkentések olyanok, mint a hitelkártya-adósság: minél hosszabb ideig kerülik el visszafizetését, annál drágábbá és fájdalmasabbá válnak.

Rampasek, László A.

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago