Felelős társaságok

Egy hónap börtön a fogamzásgátlással kapcsolatos információkért

1916. okt. 16: Margaret Higgins Sanger Slee (1879. szept. 14. – 1966. szept. 6.) megnyitotta az első családtervezés klinikát az USÁ-ban (Brooklyn-ban). Kilenc nappal később a rendőrség bezárta és ő egy hónapot töltött börtönben, mert az 1873-as Comstock törvény obszcenitás terjesztésének minősítette a fogamzásgátlás információkat.

Margaret Sanger anyja gyakorló római katolikus volt, 18 terhességen ment át és 11 gyermeke született élve, mielőtt tüdővészben és méhnyakrákban meghalt 1896-ban. Apja küzdött a nők választójogáért és iskoláztatásáért. Margaret ápolónőnek tanult, anyja ápolása kapcsán maga is megfertőződött a tüdőbajjal. 1902-ben férjhez ment William Sanger építészhez és 1903-ban megszületett első fiuk. Noha 1913-ban elváltak, férje továbbra is terjesztette Margaret felvilágosító írásait, amiért 1915-ben őt is lecsukták egy hónapra.

1915-ben egy újabb letartóztatási parancs elől Európába menekült. Dániában újabb fogamzásgátló eszközöket ismert meg és 1916-ban becsempészett néhányat az USÁ-ba. 1921-ben megalapította az Amerikai Születésszabályozás Ligát. Ezután fél évtized alatt több mint egy millió levélben kértek tőle asszonyok családtervezési információt. 1923-ban már megnyithatta családtervezési klinikáját, számos jómódú ember támogatásának köszönhetően, azonban a támogatók nevét titokban kellett tartani. Csupa női orvost és ápolót alkalmazott. 1927-ben részt vett az első Népesedési Világkonferencia szervezésében Genfben.

Szerte a világon számos előadást tartott és írásai jelentek meg. Halála évében még megérhette, hogy a Griswold v. Connecticut bírósági döntés legalizálta a születésszabályozást a házaspárok számára az USÁ-ban. Rá két évre (1968) az ENSZ teheráni világkonferenciáján a családtervezést az emberi jogok közé sorolták.

Ha megosztanám, az ismerőseim megölnének. Aztán tíz év múlva meg majd rámtámadnak: Te tudtad és mégse szóltál?!

Ilyesféle üzeneteket kapunk, mert a székesfehérvári BOCS Civilizációtervezés Alapítvány az évtizedek során a fogamzásgátlás támogatásáról vált híressé és hírhedtté, nemzetközileg is – mert tudományosan bizonyított, hogy ez a leghatékonyabb a klíma-, környezet- és természetvédelem, a béke, a nők egyenlősége, a jövő generációk, a szegénységből kiemelkedés érdekében egyaránt.

Ma is pusztít a tabu, ami miatt Margaret számos jómódú támogatója a nevének titokban tartását kérte.
Te is segítheted a fogamzásgátlást nélkülözőket akár úgy is, hogy a nevedet titokban tartjuk:

Forrás: Bocsmagazin

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago