Egy hónap börtön a fogamzásgátlással kapcsolatos információkért

1916. okt. 16: Margaret Higgins Sanger Slee (1879. szept. 14. – 1966. szept. 6.) megnyitotta az első családtervezés klinikát az USÁ-ban (Brooklyn-ban). Kilenc nappal később a rendőrség bezárta és ő egy hónapot töltött börtönben, mert az 1873-as Comstock törvény obszcenitás terjesztésének minősítette a fogamzásgátlás információkat.

Egy hónap börtön a fogamzásgátlással kapcsolatos információkért

Margaret Sanger anyja gyakorló római katolikus volt, 18 terhességen ment át és 11 gyermeke született élve, mielőtt tüdővészben és méhnyakrákban meghalt 1896-ban. Apja küzdött a nők választójogáért és iskoláztatásáért. Margaret ápolónőnek tanult, anyja ápolása kapcsán maga is megfertőződött a tüdőbajjal. 1902-ben férjhez ment William Sanger építészhez és 1903-ban megszületett első fiuk. Noha 1913-ban elváltak, férje továbbra is terjesztette Margaret felvilágosító írásait, amiért 1915-ben őt is lecsukták egy hónapra.

QFPC - Minőségi Családtervezési Karbonkredit | hirdetés

1915-ben egy újabb letartóztatási parancs elől Európába menekült. Dániában újabb fogamzásgátló eszközöket ismert meg és 1916-ban becsempészett néhányat az USÁ-ba. 1921-ben megalapította az Amerikai Születésszabályozás Ligát. Ezután fél évtized alatt több mint egy millió levélben kértek tőle asszonyok családtervezési információt. 1923-ban már megnyithatta családtervezési klinikáját, számos jómódú ember támogatásának köszönhetően, azonban a támogatók nevét titokban kellett tartani. Csupa női orvost és ápolót alkalmazott. 1927-ben részt vett az első Népesedési Világkonferencia szervezésében Genfben.

Szerte a világon számos előadást tartott és írásai jelentek meg. Halála évében még megérhette, hogy a Griswold v. Connecticut bírósági döntés legalizálta a születésszabályozást a házaspárok számára az USÁ-ban. Rá két évre (1968) az ENSZ teheráni világkonferenciáján a családtervezést az emberi jogok közé sorolták.

Ha megosztanám, az ismerőseim megölnének. Aztán tíz év múlva meg majd rámtámadnak: Te tudtad és mégse szóltál?!

Ilyesféle üzeneteket kapunk, mert a székesfehérvári BOCS Civilizációtervezés Alapítvány az évtizedek során a fogamzásgátlás támogatásáról vált híressé és hírhedtté, nemzetközileg is – mert tudományosan bizonyított, hogy ez a leghatékonyabb a klíma-, környezet- és természetvédelem, a béke, a nők egyenlősége, a jövő generációk, a szegénységből kiemelkedés érdekében egyaránt.

A leghatékonyabb klímavédelmi módszer | ClimeNews - Hírportál

Ma is pusztít a tabu, ami miatt Margaret számos jómódú támogatója a nevének titokban tartását kérte.
Te is segítheted a fogamzásgátlást nélkülözőket akár úgy is, hogy a nevedet titokban tartjuk:

BOCS Civilizációtervezés Alapítvány | TÁMOGATÁS

Forrás: Bocsmagazin

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.