Ma 50 évvel ezelőtt felszólítottak arra, hogy gondolkodjanak el azon, hogyan lehetne az északi-tengeri olaj bőségét társadalmi problémák megoldására felhasználni.

1973. március 16. – Északi-tengeri olaj az emberekért?! (Nem)

Ötven évvel ezelőtt, ezen a napon, 1973. március 16-án a The Conservation Society jelentést tett közzé az északi-tengeri olajról és arról, hogy a nyereséget hogyan lehetne és hogyan kellene szétosztani az emberek között.

The Guardian 1973. március 16., 8. oldal

A levegőben lévő szén-dioxid mennyisége nagyjából 330,3 ppm volt. A 2023-as állapot szerint ez 419 ppm, de nézze meg itt a napi méréseket.

Az összefüggés a következő volt

Rengeteg északi-tengeri olaj érkezett felénk. (Lásd még: Doctor Who és a Zygonok réme.) És a kérdés, hogy ezeket a gazdagságokat hogyan fogják befektetni, elosztani és elkölteni, nagyon is valós volt.

50 év távlatából és az Ipari Szén-dioxid-mentesítési Kutató- és Innovációs Központ erőfeszítéseivel összefüggésben olvasva a Conservation Society jelentését, ez a jelentés kiborítóan mulatságos.

És persze a tengeri szélerőműveken keményen dolgozó munkásokat most is… átvágják. Lásd a The Ecologist nemrégiben megjelent beszámolóját.

Szerintem mit tanulhatunk ebből

Hogy ötven évvel ezelőtt is voltak okos emberek, akik az igazságos átmenetről beszéltek, és lobbiztak a parlamenti képviselőknél stb.

Mi történt ezután?

Thatcher az északi-tengeri olajból származó bevételeket arra használta, hogy elfedje az általa okozott gazdasági katasztrófát, munkanélküli segélyeket és betegsegélyeket fizetett, ahelyett, hogy szuverén vagyonalapot hozott volna létre, ahogyan azt a norvégok tették; egyébként nem mondom, hogy Norvégia tökéletes. És néhányan valóban nagyon-nagyon meggazdagodtak.

Hála az égnek, hogy már nem próbáljuk az utolsó csepp szénhidrogéneket is kiszedni, egy éghajlati vészhelyzet során, mert akkor kiderülne, hogy szánalmas, szőrtelen majmok vagyunk, szembenéző hüvelykujjal és két milliméteres neuronlemezzel, ami nem tett minket olyan okossá, mint gondoltuk….

Mit gondolsz? Ez átlépi a “na és?” küszöböt? Tévedek a tényekben? Rosszul értelmezem? Kérem, kommentálja ezt a bejegyzést, hacsak nem tagadó, nyilvánvalóan…

Forrás: All Our Yesterdays | Dr. Marchudson


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago