Északi-tengeri olaj az emberekért?! (Nem)

Ma 50 évvel ezelőtt felszólítottak arra, hogy gondolkodjanak el azon, hogyan lehetne az északi-tengeri olaj bőségét társadalmi problémák megoldására felhasználni.

1973. március 16. – Északi-tengeri olaj az emberekért?! (Nem)

Ötven évvel ezelőtt, ezen a napon, 1973. március 16-án a The Conservation Society jelentést tett közzé az északi-tengeri olajról és arról, hogy a nyereséget hogyan lehetne és hogyan kellene szétosztani az emberek között.

The Guardian 1973. március 16., 8. oldal - Északi-tengeri olaj az emberekért?! (Nem)The Guardian 1973. március 16., 8. oldal

A levegőben lévő szén-dioxid mennyisége nagyjából 330,3 ppm volt. A 2023-as állapot szerint ez 419 ppm, de nézze meg itt a napi méréseket.

Északi-tengeri olaj az emberekért?! (Nem)

Az összefüggés a következő volt

Rengeteg északi-tengeri olaj érkezett felénk. (Lásd még: Doctor Who és a Zygonok réme.) És a kérdés, hogy ezeket a gazdagságokat hogyan fogják befektetni, elosztani és elkölteni, nagyon is valós volt.

50 év távlatából és az Ipari Szén-dioxid-mentesítési Kutató- és Innovációs Központ erőfeszítéseivel összefüggésben olvasva a Conservation Society jelentését, ez a jelentés kiborítóan mulatságos.

És persze a tengeri szélerőműveken keményen dolgozó munkásokat most is… átvágják. Lásd a The Ecologist nemrégiben megjelent beszámolóját.

Szerintem mit tanulhatunk ebből

Hogy ötven évvel ezelőtt is voltak okos emberek, akik az igazságos átmenetről beszéltek, és lobbiztak a parlamenti képviselőknél stb.

Mi történt ezután?

Thatcher az északi-tengeri olajból származó bevételeket arra használta, hogy elfedje az általa okozott gazdasági katasztrófát, munkanélküli segélyeket és betegsegélyeket fizetett, ahelyett, hogy szuverén vagyonalapot hozott volna létre, ahogyan azt a norvégok tették; egyébként nem mondom, hogy Norvégia tökéletes. És néhányan valóban nagyon-nagyon meggazdagodtak.

Hála az égnek, hogy már nem próbáljuk az utolsó csepp szénhidrogéneket is kiszedni, egy éghajlati vészhelyzet során, mert akkor kiderülne, hogy szánalmas, szőrtelen majmok vagyunk, szembenéző hüvelykujjal és két milliméteres neuronlemezzel, ami nem tett minket olyan okossá, mint gondoltuk….

Mit gondolsz? Ez átlépi a “na és?” küszöböt? Tévedek a tényekben? Rosszul értelmezem? Kérem, kommentálja ezt a bejegyzést, hacsak nem tagadó, nyilvánvalóan…

Forrás: All Our Yesterdays | Dr. Marchudson


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.