Azt hallgatva nőttem fel, hogy az emberiség hogyan rombolja a környezetét

Tegye fel a kezét az, aki érezte már magát tehetetlennek, ha a jövőjéről volt szó!

Budapesten szervezett klímasztrájkot a Fridays For Future és az Extinction Rebellion.

Udvaros Dorottya, színművésznő és Greenpeace-nagykövetUdvaros Dorottya, színművésznő és Greenpeace-nagykövet

2021. szeptember 24., Budapest – Közel kétéves kihagyás után több száz ember vett részt a budapesti klímasztrájkon szeptember 24-én. A Fridays For Future és az Extinction Rebellion Magyarország csoportjai a tüntetésen arra hívták fel a figyelmet, hogy klímaválság súlyosabb, mint korábban bármikor, mégis tétlenség jellemzi a döntéshozókat.

“Tizennyolc éves vagyok, és azt hallgatva nőttem fel, hogy az emberiség hogyan rombolja a környezetét” – mondta beszédében Kovács Valéria, a Fridays For Future aktivistája.

2021. szeptember 24-én világszerte, több mint 1500 helyszínen megrendezett Globális Klímasztrájk a klímaválságnak leginkább kitett emberek és területek témáját karolta fel. A nemzetközi eseményekhez csatlakozva a Fridays For Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország klímavédelmi csoportok tüntetést szerveztek Budapesten.

Azt hallgatva nőttem fel, hogy az emberiség hogyan rombolja a környezetét

“Célunk felhívni a figyelmet arra, hogy gyökeres és rendszerszintű változásra van szükség, amely egyaránt figyelembe veszi a legújabb tudományos eredményeket, a természet és a biodiverzitás bonyolult rendszerét, és a felveszi a harcot a kiszolgáltatott csoportok gazdasági, társadalmi és politikai elnyomása ellen is.” – közölték a szervezők

A klímaválság problémája ugyanis súlyosabb, mint korábban bármikor, és a döntéshozók nem cselekednek érdemben. A természetet még mindig csak nyersanyagnak tekintik, bolygónk a rövidtávú érdekeknek rendelődik alá.

„Egy véges világban nem lehet végtelenül növekedni” – mondta beszédében Jordán Ferenc biológus.

Az alapprobléma ennyire egyszerű: túl sokan vagyunk a Földön

A képviselők az állampolgárok megkérdezése nélkül vagy akarata ellenére döntöttek természetpusztító nagyberuházásokról. A helyi közösségek önállósága és önrendelkezése, az önkormányzatiság helyreállítása nélkül nincs zöld jövő, ahogy a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése nélkül sincs.

A szegénységben élők és marginalizált közösségek a leginkább kiszolgáltatottak a klímakrízis pusztító hatásainak, és a fenntartható gazdasági rendszerre való áttérés súlya is őket terheli a leginkább. A hajlék nélkül vagy lakhatási és energiaszegénységben élők különösen kitettek a szélsőséges időjárási jelenségeknek, miközben csekély jövedelmük egyre nagyobb arányát használják fel pusztán a létszükségletek előteremtéséhez. Számukra a jelenlegi rendszeren belül felkínált “fenntartható” alternatívák elérhetetlenek, kihívás a krízishez való alkalmazkodás is. A koronavírus-járvány, a klímaválság és a történelem korábbi válságai során a végletekig kizsákmányolt országok és a társadalom peremére szorult közösségek magukra maradtak.

Azt hallgatva nőttem fel, hogy az emberiség hogyan rombolja a környezetét

Az Operától 5 órakor induló menethez több százan csatlakoztak, a tömeg nagyjából 6 órára ért a Kossuth térre. Az Országház előtt Kovács Valéria, a Fridays For Future aktivistája, Bari Judit, az Idetartozunk Egyesület munkatársa, és Jordán Ferenc, biológus mondtak beszédet.

„A szociális és környezeti problémák külön kezelését meg kell haladnunk, szükségünk van egy úgynevezett környezeti igazságosságot tárgyaló munkakeretre” – hangsúlyozta beszédében Bari Judit.

Udvaros Dorottya, színművésznő és Greenpeace-nagykövet rövid felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a közelgő országgyűlési választások döntő jelentőségűek a klímavédelem szempontjából, mégis mellőzött téma a politikai vállalásokban.

Azt hallgatva nőttem fel, hogy az emberiség hogyan rombolja a környezetét

„A klímatudósok szerint 2032-ig maradt időnk cselekedni, ha túl akarjuk élni a 21. századot. Nyolc. Tehát nyolc évünk maradt. A 2022-ben hatalomra kerülő kormány ennek az időszaknak a felében fog kormányozni. (…) Hatalmas felelősség vár azokra, akik Magyarországot vezetni fogják a következő években, ha alkalmazkodni akarunk a klíma-és ökológiai válság súlyosbodásával ránk váró ma még elképzelhetetlen változásokhoz” – hangsúlyozta.

Az eseményt az Esti Kornél Zenekar félórás koncertje zárta, ezzel is kifejezve kiállásukat az olyan társadalmilag fontos ügyek mellett, mint a klímaváltozás.


A Fridays For Future egy nemzetközi, alulról szerveződő mozgalom, amelynek célja a társadalom valamint a politikai és gazdasági döntéshozók figyelmének felhívása az ökológiai és klímavállságra. A mozgalmat egy svéd diáklány, Greta Thunberg indította útjára 2018-ban, azóta a világ több mint 150 országában volt klímatüntetés, és számos városban működnek egymástól független aktivista csoportok. A mozgalom erőszakmentes és pártpolitikától független, tüntetésekkel kíván nyomást gyakorolni a politikai és gazdasági szereplőkre. Ezenfelül számos előadás és beszélgetés során a társadalom tájékoztatása és a párbeszéd elindítása a cél. Az ökológiai katasztrófa jelenleg is zajlik, eltérő mértékben de már minden ember tapasztalhatja a saját életében a változásokat. A biodiverzitás csökkenése, a klímaváltozás, a környezetszennyezése beláthatatlan pusztítást végez az ökoszisztémában és így az emberiség életében is. A Fridays for Future mozgalom célja, hogy minden ember értesüljön a tényekről és a megoldási lehetőségekről és közösen cselekedve alakítsuk a jövőt.

Az Extinction Rebellion (röviden XR, magyarul Kihalás Lázadás) egy nemzetközi mozgalom, amely erőszakmentes polgári engedetlenséggel kíván radikális változást elérni az ökológiai katasztrófa és az emberi faj kihalásának elkerülése érdekében. Az Extinction Rebellion 2018 májusában jött létre az Egyesült Királyságban, azóta csoportjai szerte a világon megjelentek. Magyarországon az első XR sejt Budapesten jött létre 2019 februárjában.

Az Extinction Rebellion Magyarország azzal a céllal jött létre, hogy nyomást gyakoroljon a politikai és gazdasági döntéshozókra, amit alulról szerveződő, erőszakmentes közös cselekvésen keresztül akar elérni. Egy olyan jövőért küzd, ahol a természetre és a környezetre értékként tekintünk, amelyben nincs természeti és társadalmi kizsákmányolás, és amelyben az elnyomást felváltja az önrendelkezés és a részvételi demokrácia gyakorlata. A szervezet szerint változás csak a társadalmi igazságosságot szem előtt tartó cselekvés által érhető el.

Sajtónyilatkozat – Globális Klímasztrájk 2021.09.24.
Képek: Járdány Bence / Greenpeace

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.