Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?

Bár a tanúsítvány ünnepélyes átadására csak júniusban kerül sor Svájcban, hivatalosan már megkapta Szentgotthárd az Európai Energiaváros címet.

Csaknem két éve indult el a Szentgotthárd-Luzern energiaváros projekt, amelynek eseményei az utóbbi fél évben gyorsultak fel. A magyar városnak 79 vizsgálati egységnek kellett megfelelnie, és legalább 51 százalékot kellett teljesítenie a cím odaítéléséhez.

A hármas határ menti kisváros elsőként vett részt Magyarországon a European Energy Award programban, s 55 százalékos teljesítménnyel el is nyerte az Európai Energiaváros címet.

Mint a Zürichből érkezett Maron Kornmann, az Európai Energia Díj Adományozó Testületének külkapcsolati igazgatója tájékoztatójából kiderült, a vizsgálatuk több területre terjedt ki, így például az önkormányzat szervezeti felépítésére, a közlekedésre, a kommunikációra, az energiafelhasználásra.
.
A tanúsítvány elnyerése nemcsak a jelenlegi helyzetre vonatkozik, hanem a múltban történtek, és a jövőbeni elképzelések is közrejátszottak abban. A cím birtokában egyebek mellett az önkormányzat könnyebben jut európai uniós pályázati pénzekhez az energetikai projektek vonatkozásában.

LED-es világítás, mini vízi erőmű

Huszár Gábor polgármestertől azt is meg lehetett tudni, hogy a húszmillió forintnyi projekt kétmilliós önrészét vállalta fel az önkormányzat, és ennyibe került a projekt keretében a városközpontban lévő, megújult Liget LED-es világításának a kiépítése. Tavaly december közepén tizenhét kandelábert állítottak fel a parkban, jelentősen csökkentve ezzel az energiafelhasználást- és költséget.
.
De a korábbi években már több intézményben történt szigetelés, fűtés- és világításkorszerűsítés, ami húsz-harminc százalékos energia-megtakarítással járt, az Opel gyárban pedig nemrégen százmillió forint értékű fűtéskorszerűsítéssel sikerült 20-25 százalékkal csökkenteni a gázfelhasználást és a szén-dioxid kibocsátást.

A város jelenleg és a jövőben is sokat tesz a környezetvédelem, az energiatakarékosság érdekében, ennek keretében április 1-jétől olyan hulladékgazdálkodást vezettek be, amellyel a lakossági kiadást 11,5 százalékkal csökkentették. Jó úton halad a Rábán létesítendő kis vízi erőmű projekt, amely várhatón jövőre valósul meg. De a Zöld Szentgotthárdért program is kapcsolódik az energiagazdálkodáshoz.

A nagyjából kilencezer lakosú város önkormányzatának nagy kihívás továbbra is megfelelni a címnek, hiszen azt évente felülvizsgálják, és négy év után akár vissza is vonhatják. A városvezetés azért dogozik, hogy ez ne történhessen meg.

Forrás: nyugat.hu

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

7 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago