A természettől vett megoldások menthetik meg a városokat

A világ népességének 80 százaléka városokban fog élni 2050-re. A városiasodás erősödése a klímaváltozásra és az életminőségére is hat. A légszennyezés, a hőmérséklet emelkedése, az áradások kockázata is növekszik.

Az Euronews riportere, Caludio Rosmino emlékeztet, hogy a földfelszín 3 százalékát foglalják el városok, de a felmelegedést fokozó gázok 72 százalékát adják. A környezet és az életminőség javításához a természet ad ötleteket.

Az Urban Green Up városzöldítési projekten 25 szervezet szakértői dolgoznak 9 országból.

A valladolidi központban vizsgálják, hogy milyen természetes megoldások segítik a fejlődést.

Növények ültetésével csökkenthető a hőmérséklet. Zöld tetők és függőleges kertek segíthetnek a projekt koordinátora, Raúl Sánchez szerint.

A levegőminőség javítása és az esővíz kezelése a projekt fontos területei. A növények leveli és gyökerei természetes filterek.

Raúl Sánhez magyarázza, hogy a növények biofilterek. A tetőkön, a kémények közelébe ültetve megkötik a szennyezőanyagok egy részét. Ahogy az út menti fák felfogják a közlekedés okozta szennyezés egy részét. A városokban a két fő légszennyező a gépjármű-forgalom és a fűtés.

A projektben nyolc város vesz részt. A kerékpárutak fejlesztése csökkenti az autóhasználatot, a zöld felületek a levegőt tisztítják. Tonnában mérhető a szennyezőanyagok csökkenése. Nyáron 5 fokkal hűti a levegőt a növényzet.

Valladolid környezeti tanácsosa, Alicia Villazán a helyhiányt nevezi a fő problémának. A felszín alatti közművekre is tekintettel kell lenni. A mélygarázsok is korlátozzák a komoly parkosítást.

Valladolid, Izmir és Liverpool a projekt három fő helyszíne. Több mint negyven megoldást tesztelnek ezekben a városokban. Liverpoolban a közlekedési szennyezés a fő probléma. A déli városokban a nyári forróság. A természetes megoldások alkalmazása sikert hozhat.

Fernando Nunez liverpooli közlekedési referens szerint nagy probléma a légszennyezés. A legrosszabb levegőjű környékeken több fa telepítése segíthet. Egy 14 fából álló csoport ültetése után még 150 fa telepítését tervezik.

A Beatles városában több természetes megoldást alkalmaznak. Biofilter növényeket, szennyeződés-megkötő kerteket és zöld vízelvezető rendszereket.

Juliet Staples projektvezető mondja, hogy nem mindegy, hogy melyik megoldást hol alkalmazzák. A megfelelő választás növeli a hatékonyságot, használ a levegőminőségnek, a biodiverzitásnak, az életminőségnek és a gazdaságnak.

Ha a természettől vett megoldások eredményesnek bizonyulnak, újabb városokban próbálják ki a módszereket. A zöld városfejlesztés az urbanizáció kulcsa lehet a jövőben.

Forrás: Euronews | Sci-tech | Futuris

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.