Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?

Bár a tanúsítvány ünnepélyes átadására csak júniusban kerül sor Svájcban, hivatalosan már megkapta Szentgotthárd az Európai Energiaváros címet.

Csaknem két éve indult el a Szentgotthárd-Luzern energiaváros projekt, amelynek eseményei az utóbbi fél évben gyorsultak fel. A magyar városnak 79 vizsgálati egységnek kellett megfelelnie, és legalább 51 százalékot kellett teljesítenie a cím odaítéléséhez.

A hármas határ menti kisváros elsőként vett részt Magyarországon a European Energy Award programban, s 55 százalékos teljesítménnyel el is nyerte az Európai Energiaváros címet.

Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros? | ClimeNews - HírportálMint a Zürichből érkezett Maron Kornmann, az Európai Energia Díj Adományozó Testületének külkapcsolati igazgatója tájékoztatójából kiderült, a vizsgálatuk több területre terjedt ki, így például az önkormányzat szervezeti felépítésére, a közlekedésre, a kommunikációra, az energiafelhasználásra.
.
A tanúsítvány elnyerése nemcsak a jelenlegi helyzetre vonatkozik, hanem a múltban történtek, és a jövőbeni elképzelések is közrejátszottak abban. A cím birtokában egyebek mellett az önkormányzat könnyebben jut európai uniós pályázati pénzekhez az energetikai projektek vonatkozásában.

LED-es világítás, mini vízi erőmű

Huszár Gábor polgármestertől azt is meg lehetett tudni, hogy a húszmillió Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros? | ClimeNews - Hírportálforintnyi projekt kétmilliós önrészét vállalta fel az önkormányzat, és ennyibe került a projekt keretében a városközpontban lévő, megújult Liget LED-es világításának a kiépítése. Tavaly december közepén tizenhét kandelábert állítottak fel a parkban, jelentősen csökkentve ezzel az energiafelhasználást- és költséget.
.
De a korábbi években már több intézményben történt szigetelés, fűtés- és világításkorszerűsítés, ami húsz-harminc százalékos energia-megtakarítással járt, az Opel gyárban pedig nemrégen százmillió forint értékű fűtéskorszerűsítéssel sikerült 20-25 százalékkal csökkenteni a gázfelhasználást és a szén-dioxid kibocsátást.

A város jelenleg és a jövőben is sokat tesz a környezetvédelem, az energiatakarékosság érdekében, ennek keretében április 1-jétől olyan hulladékgazdálkodást vezettek be, amellyel a lakossági kiadást 11,5 százalékkal csökkentették. Jó úton halad a Rábán létesítendő kis vízi erőmű projekt, amely várhatón jövőre valósul meg. De a Zöld Szentgotthárdért program is kapcsolódik az energiagazdálkodáshoz.

A nagyjából kilencezer lakosú város önkormányzatának nagy kihívás továbbra is megfelelni a címnek, hiszen azt évente felülvizsgálják, és négy év után akár vissza is vonhatják. A városvezetés azért dogozik, hogy ez ne történhessen meg.

Forrás: nyugat.hu

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.