Így mutat be Göteborg az európai nagyvárosoknak

A svéd nagyvárosban kizárólag megújuló energiát használó autóbuszjárat indult. A Siemens technikával felvértezett Volvo buszok azt követően álltak forgalomba, hogy alig mésfél éve kidolgozták a nagy teljesítményű töltőállomás koncepcióját.

Július eleje óta működik az 55-ös számú, új elektromos hajtású járművekkel üzemelő autóbuszvonal a svédországi Göteborgban. A Lindholmen és Johanneberg közötti, 9 km hosszúságú vonalon három teljesen elektromos és hét elektro-hibrid busz jár, valamennyit a Volvo gyártotta.

A buszokat akkumulátoregységgel szerelik fel, melyeket kizárólag megújuló energiával töltenek. A Göteborg Energi kommunális energiaszolgáltatóval együttműködve, a Siemens két nagy teljesítményű töltőállomást helyezett üzembe a vonal két végén. A németek szállították a teljes töltőrendszert is.

Göteborg elektromos autóbuszvonala jól mutatja, milyen rugalmas tud lenni a töltőrendszerünk. A Siemens töltőállomást első ízben telepítették zárt helyiségben. Egy póznarendszer teteje helyett az áramszedő (pantográf) az épület mennyezetén található

– magyarázta Sandra Gott-Karlbauer, a Siemens Városi Közlekedés üzletágának igazgatója.

Håkan Agnevall, a Volvo Buses (Volvo Buszok) cég elnöke  hozzátette:”Az elektromos Volvo buszok energiafogyasztása mintegy 80 százalékkal kisebb, mint a hasonló kategóriájú dízel buszoké. A csendes és teljes mértékben kipufogógáz-mentes működés hozzájárul az egészségesebb városi környezethez és az éghajlatra gyakorolt hatásunk csökkentéséhez, míg az utasok kellemesebben fognak közlekedni.

A Göteborg Energi vezérigazgatója, Lotta Brändström pedig a rendszerindításkor azt emelte ki, hogy újabb fontos lépést tehettek a fenntarthatóbb tömegközlekedés kialakítása érdekében. “Az autóbuszok megújuló energiával való töltése révén csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, és javítjuk a Göteborg lakosai által belélegzett levegő minőségét. A közlekedési szektor ilyen átalakulására van szükség, ha egy ökológiailag fenntartható társadalmat akarunk létrehozni. A tömegközlekedés villamosítása más megoldásokkal – például a biogáz fokozott felhasználásával – együtt fontos része ennek a munkának” – mondta.

A Volvo és a Siemens 2012 óta dolgozik együtt az elektromobilitás területén, és globális megállapodást írtak alá teljes, villamosított autóbusz rendszerek városoknak történő szállításáról. A megállapodás értelmében a Volvo Buses cég elektromos hibrid és teljesen elektromos autóbuszokat szállít az ügyfeleknek, míg az elektromos járművekhez szükséges, nagy teljesítményű töltő állomásokat (maximum 450 kW töltési teljesítményig) a Siemens fogja biztosítani és telepíteni.

Göteborgban az 55-ös vonalon az elektromos autóbuszokkal történő közlekedés az ElectriCity projekt eredménye. E közös vállalkozás keretein belül kutatással foglakozó társaságok, ipari tervezők és várostervezők tesznek erőfeszítéseket a következő generációs, fenntartható tömegközlekedés kialakítása, demonstrálása és kiértékelése érdekében. A résztvevők között megtaláljuk a Volvo Csoportot, a Műszaki Egyetemet, Västra Götaland tartományt, a Västtrafik nevű szervezetet, Göteborg helyhatósági testületét, a Göteborg Energi-t, a Lindholmen Kutatási Központot (Science Park) és a Johanneberg Kutatási Központot.

Forrás: HVG

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago