Ilyen és hasonló hírek mamár mindennaposak Kínában!

Figyelmeztetést adott ki a kínai kormány Hongkong városában, miután a környéken mért légszennyezettségi értékek április 15-én kétszeresen túlléptek az egészségügyi határérték százas skáláján.

A mérési rendszerben már a maximális érték is veszélyesen magasnak számít.

A kínai városokban évek óta gondot okoz a légszennyezettség, az Ázsiai Fejlesztési Bank szerint a világ tíz legszennyezettebb városából hét Kínában található.

Egy nap ilyen szmogban nagyjából annyira terheli a szervezetet, mint 21 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívása.

A mostani szmog a tartósan szélcsendes idő miatt alakult ki a város felett. A korszerűtlen lakossági fűtési rendszerek és a környék ipartelepeinek szennyeződése megrekedt a város felett.

Szemmel látható a veszély, a népszerű kilátóhelyekről alig látszik valami a városból.

Forrás: index.hu

Ez ami nem fenntartható!

A szmog (szilárd részecskék a levegőben, amik a vízpárán kicsapódnak) tarthatatlan állapotokat idéznek elő ott Kínában és a világ nagyon sok nagyvárosában vagy annak ipari területei közelében. Ezzel nincs vége a dolognak, mert fittyet hányhatnánk rá, mondhatnánk, hogy az ő dolguk, ők fulladnak meg tőle és ott ahol eregetik a füstöt, nem nálunk!

Ám ez a szennyezés, sok esetben nem csak égéstermékből származó kormot tartalmaz, hanem méreganyagokat, nehézfémeket is. Feljut a felső légrétegekbe és a légköri mozgások rendje szerint valahol a “bűntény” színhelyétől távol, szennyezett csapadék formájában bejut a talajba, édesvizeinkbe, onnan pedig a táplálékláncba!

Már az általános iskolában is tanítják ezt a körfolyamatot! Nem mehetünk el szó nélkül a tények mellett.
A környezettudatos emberek, ha tehetik a jövőben figyelik, hogy a terméken amit vásárolni szeretnének szerepel-e a “Carbon Neutralizált” vagy “karbonsemleges” jelzés!
Annak az időszaknak is vége, amikor európai cégek büntetlenül külföldre, sok esetben más kontinensre vihették a környezetszennyező, szmogot előidéző tevékenységüket, hiszen az EU-ban már régóta szigorúak az erre vonatkozó előírások.

Remélem egyre többen ébredünk fel, hogy nem jól van ez így, a dolgainkat nekünk magunknak kell másképpen csinálnunk a változáshoz…
A helyes irányba történő lépésekhez, meg kell változtatnunk a saját gondolkodásmódunkat.

Kérdés, működik-e a szép szó erejével?

 Marcsi Littvay / Rampasek László

 

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago