Klímaválság

Ítéletidő Ausztriában 160km/h-s széllökések

160 kilométer per órás széllökésekkel söpört végig a Petra nevű ciklon Stájerországban, Salzburgban és környékén pedig a hóesés okozott fennakadásokat.

A jeges úton járművek csúsztak össze, egy kidőlt fa miatt le kellett zárni a Hüttau és Pöham közötti vasúti szakaszt. Az osztrák rendőrség közlekedési központja szerint az A10-es autópályán télies útviszonyokkal kell számolni, annak ellenére, hogy a hókotrók folyamatosan takarítják az utakat.

Salzburg tartomány egyes hegyi útszakaszain és hágókon kötelezővé tették a hólánc használatát. A kiadós mennyiségű hó és az erős szél miatt az északi Alpokban az erdőhatár fölött nagy a lavinaveszély.

Stájerországban szerda délelőtt 800 háztartásban nem volt áram. Több útszakaszon kötelező a hólánc használata.

Kedden mintegy 11 ezer háztartás maradt áram nélkül Felső-Ausztriában, a német határhoz közeli területeken volt a legrosszabb a helyzet. Az osztrák régió több síterepét is lezárták, a viharos szél miatt a síliftek sem közlekedtek.

„Azok a vendégek, akik előre befizették a heti síbérletet, sajnálják a veszteséget, és nem mindig mutatkoznak megértőnek, de az első a biztonság” – mondja egy közép-ausztriai síterep vezetője.

A magasabban fekvő területeken nőtt a lavinaveszély. A síelőket azonban még ezek a körülmények sem tántorították el:

„Hozzá vagyok szokva a téli túrázáshoz” – mondja ez az osztrák turista. “A síelés szabadtéri sport, és az embernek fel kell arra készülnie, hogy a nap nem süt mindig.”

Az ítéletidő egész Ausztriában fennakadásokat okozott. A vihar fákat csavart ki, tetőket és autókat rongált meg. A tűzoltókat csaknem 500 esethez hívták ki.

Forrás: Euronews

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago