Nem éppen egy piknik az 1,1 Celsius-fokos hőmérséklet

Az IPCC legújabb jelentése leírja a 1,5 fokos felmelegedés hatásait.

Nem szép, most történik, és kifutunk az időből.

Nem éppen egy piknik az 1,1 Celsius-fokos hőmérséklet

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tavaly kiadott jelentése – az AR6 munkacsoport II. jelentése – a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos (2,7 Fahrenheit-fokos) hatását vizsgálja, és ez elég szörnyű.[1] De közel sem olyan rossz, mintha hagynánk, hogy a hőmérséklet 2 Celsius-fokkal emelkedjen. És ahogy Stephanie Roe a Természetvédelmi Világalap munkatársa megjegyzi, az 1,1 Celsius-fokos hőmérséklet sem éppen egy piknik.

“Már most is óriási károkat látunk a városainkban, a gazdaságban, az emberi egészségben, az élelmiszer- és vízellátás biztonságában, valamint a természetes ökoszisztémákban. Az olyan éghajlati hatások, mint a szélsőséges időjárási jelenségek, a tengerszint emelkedése és a fajok kihalása az előrejelzések szerint további felmelegedéssel súlyosbodnak, és egyes kockázatok 1,5 °C felett már visszafordíthatatlanok.”

 

António Guterres ENSZ-főtitkár a sajtótájékoztatón ezt mondta: “Ez a jelentés tényt tényre halmozva mutatja be, hogy az embereket és a bolygót hogyan sújtja az éghajlatváltozás”. Megjegyzi, hogy “a vezetői szerepvállalásról való lemondás bűncselekmény”, és a nagy szennyezők “gyújtogatásban bűnösek”. A jelentést “az emberi szenvedés atlaszának és a kudarcos éghajlati vezetés elítélő vádiratának” nevezi.

A 2015-ös párizsi megállapodás célja az volt, hogy a hőmérséklet-emelkedést 2 Celsius-fok alatt tartsák, egy későbbi, 2018-as jelentés szerint pedig 1,5 Celsius-fok lenne a cél. Ez ellentmondásos volt. Egyesek (például Ted Nordhaus a Breakthrough Institute-tól) azt állították, hogy az IPCC “eltolta a céltáblát”, és hogy a számok önkényesek. Bizonyos értelemben azok is: Ezek számításokon és valószínűségi fokozatokon alapuló célok, a hőmérsékletek pedig kerekített számok. Sokan azt is mondják, hogy már túl késő a felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt tartani, amihez a szén-dioxid (CO2) és az azzal egyenértékű kibocsátások 45%-os csökkentését kellene elérnünk 2030-ig.[2] Ez valószínűleg igaz, de ez a jelentés megmutatja, hogy ennek milyen következményei lesznek. Amint a jelentés megállapítja,

“A tudományos bizonyítékok egyértelműek: Az éghajlatváltozás veszélyezteti az emberi jólétet és a bolygó egészségét. Az alkalmazkodással és az éghajlatváltozás mérséklésével kapcsolatos összehangolt globális fellépés további késlekedése elszalasztja azt a rövid és gyorsan bezáruló lehetőséget, hogy mindenki számára élhető és fenntartható jövőt biztosítsunk.”[1]

Nem éppen egy piknik az 1,1 Celsius-fokos hőmérsékletIPCC

“Az éghajlati modellek a regionális éghajlati jellemzőkben jelentős különbségeket jeleznek előre a jelenlegi és az 1,5°C-os globális felmelegedés között, valamint 1,5°C és 2°C között. Ezek a különbségek a következők növekedését foglalják magukban: az átlaghőmérséklet emelkedése a legtöbb szárazföldi és óceáni régióban (nagy megbízhatóság), szélsőséges melegek a legtöbb lakott régióban (nagy megbízhatóság), nagy mennyiségű csapadék több régióban (közepes megbízhatóság), valamint az aszály és a csapadékhiány valószínűsége néhány régióban (közepes megbízhatóság).”[1]

Ez a jelentés annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy ahelyett, hogy az elkövetkezendő események hatásait becsülné meg, a már bekövetkezett eseményeket sorolja fel, a hőhullámokat, az árvizeket, a viharokat stb. Ahogy Katherine Hayhoe, a Nature Conservancy vezető kutatója megállapítja:

“A biológiai sokféleség csökkenése, a mezőgazdasági termelékenységet érő stressz, az emberi egészséget fenyegető kockázatok – a WGII által kiemelt témák nem újak. A legtöbbjüket már évek óta nyomon követjük. Most azonban kétségtelen bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az éghajlatváltozás hogyan súlyosbítja és egyesíti ezeket a kihívásokat olyan ütemben, amellyel az emberiség jelenleg nehezen tud lépést tartani, és hogy ezek a hatások gyakran a legkiszolgáltatottabbakat sújtják először.” – tette hozzá.

Nem éppen egy piknik az 1,1 Celsius-fokos hőmérsékletIPCC

A jelentés 3700 oldalas és nagyon részletes, de a mérséklési utakról szóló fejezetben való gyors elmerülés jelzi, hogy milyen irányba kell haladnunk.

“A felmelegedés nem lesz korlátozható 1,5°C-ra vagy 2°C-ra, hacsak nem sikerül számos területen átalakításokkal elérni az üvegházhatású gázok kibocsátásának szükséges csökkentését. A kibocsátásoknak a társadalom valamennyi fő ágazatában – beleértve az épületeket, az ipart, a közlekedést, az energiát, valamint a mezőgazdaságot, az erdészetet és más földhasználatot – gyorsan kellene csökkennie. A kibocsátást csökkentő intézkedések közé tartozik például a szén fokozatos kivonása az energiaszektorból, a megújuló forrásokból előállított energia mennyiségének növelése, a közlekedés villamosítása, valamint az általunk fogyasztott élelmiszerek “szénlábnyomának” csökkentése.”[1]

Ez a kínálati oldal vagy a termelési oldal; van az is, amit fogyasztási oldalnak nevezünk, vagy amit a jelentés keresleti oldalnak nevez:

“Egy másfajta cselekvés csökkentheti az emberi társadalom energiafelhasználásának mértékét, miközben a fejlődés és a jólét növekvő szintjét is biztosíthatja. A “keresleti oldali” intézkedéseknek nevezett kategóriába tartoznak például az épületek energiahatékonyságának javítása, valamint az energia- és üvegházhatású gázok intenzív fogyasztásának csökkentése a viselkedés és az életmód megváltoztatásával.”[1]

A jelentés társszerzője, Ed Carr ennél egyenesebben fogalmaz, és a Reuters idézi őt, aki szerint “átalakító változásokra van szükségünk… az élelmiszerektől kezdve az energián át a közlekedésig, de a politikánk és a társadalmunk is”.

A jelentés legfontosabb megállapításai:

  • Az éghajlatváltozás valós, és már itt van, mivel már most is “jelentős károkat és egyre inkább visszafordíthatatlan veszteségeket okoz a szárazföldi, édesvízi, part menti és nyílt tengeri ökoszisztémákban”.
  • Viszlát Miami: “A fokozódó felmelegedés felerősíti a kis szigetek, alacsonyan fekvő part menti területek és delták kitettségét a tengerszint emelkedésével járó kockázatoknak, amelyek számos emberi és ökológiai rendszert érintenek, beleértve a sós víz fokozott behatolását, az árvizeket és az infrastruktúrában bekövetkező károkat”.
  • Viszlát, sokszínűség! “A vizsgált 105 000 fajból a rovarok 6%-a, a növények 8%-a és a gerincesek 4%-a veszíti el az előrejelzések szerint az éghajlat által meghatározott földrajzi elterjedési területének több mint felét 1,5°C-os globális felmelegedés esetén, míg 2°C-os globális felmelegedés esetén a rovarok 18%-a, a növények 16%-a és a gerincesek 8%-a.” A globális felmelegedés a rovarok 18%-át, a növények 16%-át és a gerincesek 8%-át érinti.”
  • Búcsú az ökoszisztémáktól és a korallzátonyoktól: “A 1,5°C-os globális felmelegedés az előrejelzések szerint számos tengeri faj elterjedési területét magasabb szélességi körökre tolja, valamint számos ökoszisztémában bekövetkező károkat növeli. Ez várhatóan a part menti erőforrások elvesztését is előidézi, valamint csökkenti a halászat és az akvakultúra termelékenységét (különösen az alacsony szélességi fokokon).”
  • Mindannyiunkat érint: “Az éghajlattal kapcsolatos, az egészséget, a megélhetést, az élelmezésbiztonságot, a vízellátást, az emberi biztonságot és a gazdasági növekedést érintő kockázatok az előrejelzések szerint 1,5°C-os globális felmelegedés esetén növekedni fognak, 2°C esetén pedig tovább fokozódnak”.
  • Jelentős változtatásokra van szükségünk: “A globális felmelegedést 1,5°C-ra korlátozó, a túllépés nélküli vagy korlátozott mértékű útvonalak gyors és mélyreható átalakításokat igényelnének az energia-, a föld-, a városi és infrastrukturális (beleértve a közlekedést és az épületeket), valamint az ipari rendszerekben”.
  • Le kell állítani az autópályák és a szivárgó épületek építését: “A városi és infrastrukturális rendszerek átállása, amely összhangban van a globális felmelegedés 1,5°C-ra való korlátozásával, túllépés nélkül vagy korlátozott mértékben, például a földtervezési és várostervezési gyakorlatok megváltoztatását, valamint a közlekedés és az épületek kibocsátásának mélyebb csökkentését feltételezné a globális felmelegedést 2°C alatt korlátozó pályákhoz képest.”
  • Együtt kell működnünk: A nemzetközi együttműködés biztosíthatja a környezetet ahhoz, hogy mindez minden országban és minden ember számára megvalósulhasson a fenntartható fejlődés keretében. A nemzetközi együttműködés a fejlődő országok és a sérülékeny régiók számára kritikus fontosságú elősegítő tényező.”

Mint korábban megjegyeztük, ez elég borzalmas. De nem lehetetlen – és a hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokban tartása még nem teljesen elérhetetlen. És most van itt az ideje, hogy elkezdjünk komolyan foglalkozni vele.

Hivatkozások:
1. “Különjelentés: Kormányközi Éghajlatváltozási Testület. 2022. február.
2. “UNEP: 1,5C éghajlati cél “kicsúszik a kezünkből”, CarbonBrief.

Lloyd Alter | Frissítve: 2023. február 13. | Tényeket ellenőrizte: Katherine Martinko
Forrás: Treehugger


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.