Klímaválság

Leonardo DiCaprio beszéde megrengette a világot

Miután Leonardo DiCaprio átvette az Oscar-t és végzett a köszönetnyilvánítással, úgy gondolta maradt még annyi ideje, kihasználja azt a tényt, hogy több millió ember figyeli a világban a díjátadót.


Így folytatta:
Végezetül szeretnék még valamit mondani: Ez a film az ember és a Föld kapcsolatáról szól. Arról a világról, amelynek 2015 emberemlékezet óta a legforróbb éve volt. A forgatás során a Föld legdélibb pontjáig kellett utaznunk, hogy havat találjunk. A klímaváltozás valódi, igen, most történik. Ez a legsúlyosabb veszély jelenleg, ami a fajunkat fenyegeti. Összefogásra van szükség, amit nem halogathatunk tovább. Támogatnunk kell világszerte azokat a vezetőket, akik nem a szennyezésért felelős nagyvállalatokat támogatják, hanem az emberiség érdekeit védik, a milliárdokéit, akiknek nincsen hatalmuk, és akiket leginkább sújtanak a következmények. Unokáinkét és azokét, akiknek a hangját könnyen elnyomja az önzés és a mohóság politikája. Köszönöm mindnyájuknak ezt a fantasztikus elismerést! Ne gondoljuk, hogy a Föld a mienk, hogy “jár nekünk”! Én sem gondolom azt erről a mai estéről, hogy “jár nekem”.

Az ünneplés alatt nem feledkezett meg arról, hogy Ő nemcsak a világ egyik vezető színésze, hanem régóta elkötelezett környezetvédő, az ENSZ nagykövete. DiCaprio még 1998-ban alapítványt hozott létre azzal a céllal, hogy megismertesse az emberekkel a vadállatok utolsó érintetlen élőhelyeit és elősegítse a harmonikus kapcsolat kialakítását a természet és az emberiség között. A környezetvédelem szükségszerűségével kapcsolatban rengeteg helyi és fontos világ rendezvényen, eseményen felszólalt. Kihasznál minden lehetőséget arra, hogy felnyissa az emberek szemét. Sajnos a “Hülyeség kora” még mindig nem ért véget. Ez már túlmutat minden politikán, társadalmi összefogásra van szükség, mert a baj itt van a nyakunkon és nem lehet letagadni, mert már nem észrevétlenül támad… Klímaváltozás, migráns áradat más néven klímamenekültek, járványok, ismeretlen eredetű betegségek, ivóvíz probléma, szemét, légszennyezés, üvegházgázok, elhasznált termőterületek, stb… csak a legszembetűnőbbeket említsem. Le a kalappal DiCaprio!

Sajnos Magyarországon a “vezetők” még mindig hezitálnak, tanulgatják és értetlenkednek a karbonsemlegesítéssel kapcsolatban. Hiába a nemzetközi és már a hazai pozitív példák, csak nagyon lassan akarnak, már az utolsó utáni pillanatban a helyes útra lépni. Pedig csak az első lépcsőről lenne szó a valódi fenntarthatósággal kapcsolatban. Nem szeretnék ötletet adni senkinek sem, de érdekes eredménnyel kecsegtető felmérést lehetne készíteni arról, ha a vállalatvezetők körében megkérdezné valaki az alapfogalmakat, mi az a karbonlábnyom, mit jelent az, hogy karbonsemleges vállalat és ez hogyan függ össze a fenntartható fejlődéssel… Vajon mit gondolnak erről? Mit gondolnak a felelős állami vezetőink arról, hogy helyzetbe hozzák azokat a vállalatokat, akik a legtöbbet teszik a klímakatasztrófa elkerülésével kapcsolatban és már karbonsemlegesen működnek, esetleg már a termékük is karbonsemleges. Ehhez a kezdeményezéshez nem kellene olyan szakértelem, mint a pályázati pénzek szétosztásához. De koholt vádakkal, hírbehozással és megfélemlítéssel sikerült tönkre tenni tömegeket megmozgató, civil környezetvédelmi kezdeményezéseket, többet is az elmúlt években. Ezen pedig csemegéznek egyesek miközben nem veszik észre, hogy mennyire – szó szerint – forró a talaj a lábuk alatt, a globális felmelegedéstől.

Rampasek, László A.


rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago