Felmelegedés – Mostanra már kevesen vonják kétségbe a valóságot

Még a kibocsátáscsökkentés után is meg kell küzdenünk a “folytatódó felmelegedéssel”.

Felmelegedés - Mostanra már kevesen vonják kétségbe a valóságot(Aliraza Khatri’s Photography/Moment/Getty Images)

Mostanra már kevesen vonják kétségbe a valóságot, hogy az ember megváltoztatja a Föld éghajlatát. Az igazi kérdés az: milyen gyorsan tudjuk megállítani, sőt visszafordítani a károkat?

A kérdésre adott válasz egy része az “folytatódó felmelegedés”, más néven “csővezetékes felmelegedés” fogalmában rejlik.

Ez a globális hőmérséklet jövőbeli emelkedésére utal, amelyet a már kibocsátott üvegházhatású gázok okoznak. Más szóval, ha a tiszta energiára való átállás egyik napról a másikra történne, akkor is mekkora lenne a felmelegedés?

A Föld energiaháztartása nincs egyensúlyban

Az emberek globális felmelegedést okoznak, amikor tevékenységük során üvegházhatású gázokat bocsátanak ki, amelyek a hőt a légkör alsó rétegeiben kötik meg, megakadályozva annak távozását a világűrbe.

Mielőtt az emberek elkezdték a fosszilis tüzelőanyagokat elégetni a gyárak és a járművek működtetéséhez, és szinte minden szántóföldön metánt kibocsátó szarvasmarhákat tenyésztettek (itt sem a szarvasmarhával van a gond, hanem az ahhoz felhasznált fosszilis eredetű üzemanyagokkal – a szerk.), a Föld energiaháztartása nagyjából egyensúlyban volt. Körülbelül ugyanannyi energia érkezett a Napból, mint amennyi távozott.

Ma a légkör növekvő széndioxid-koncentrációja több mint 50 százalékkal magasabb, mint az ipari korszak hajnalán volt, és több energiát köt meg.

Ezek a széndioxid-kibocsátások más üvegházhatású gázokkal, például a metánnal együtt, valamint az aeroszolos légszennyezés bizonyos aspektusai által ellensúlyozva, másodpercenként öt Hirosima-szerű atombomba felrobbanásával egyenértékű energiát kötnek meg.

Mivel több energia érkezik be, mint amennyi távozik, a Föld hőenergiája megnő, ami megemeli a szárazföld, az óceánok és a levegő hőmérsékletét, és megolvasztja a jeget.

Felmelegedés a csővezetékben

A Föld energiaegyensúlyának megbolygatásával járó hatások csak idővel mutatkoznak meg. Gondoljunk csak arra, mi történik, ha egy hideg téli napon teljesen feltekerjük a melegvízcsapot: A csövek tele vannak hideg vízzel, így időbe telik, amíg a meleg víz eljut hozzád – innen ered a “csővezeték felmelegedése” kifejezés. A felmelegedés még nem érezhető, de már a csővezetékben van.

Három fő oka van annak, hogy a Föld éghajlata a kibocsátás leállítása után várhatóan tovább fog melegedni.

Először is, a globális felmelegedés fő okozói – a szén-dioxid és a metán – hosszú ideig maradnak a légkörben: a metán esetében átlagosan 10 évig, a szén-dioxid esetében pedig 400 évig, és egyes molekulák akár évezredekig is megmaradnak. Tehát a kibocsátások leállítása nem jelenti a légkörben lévő hőcsapdázó gázok mennyiségének azonnali csökkenését.

Felmelegedés - Mostanra már kevesen vonják kétségbe a valóságot(The Conversation/CC-BY-ND)

Másodszor, a felmelegedés egy részét ellensúlyozta az ember által okozott szennyezés egy másik formájának kibocsátása: a szulfát aeroszolok, a fosszilis tüzelőanyagok égetése során kibocsátott apró részecskék, amelyek visszaverik a napfényt az űrbe.

Az elmúlt évszázadban ez a globális homály elfedte az üvegházhatást okozó kibocsátások melegítő hatását. Ezek és más, ember által előállított aeroszolok azonban károsítják az emberi egészséget és a bioszférát is.

Ezeknek és a rövid élettartamú üvegházhatású gázoknak az eltávolítása néhány tized fokos további felmelegedést eredményeznek körülbelül egy évtized alatt, mielőtt elérjük az új egyensúlyt.

Végezetül a Föld éghajlatának időbe telik, amíg alkalmazkodik az energiaegyensúlyban bekövetkező változásokhoz. A Föld felszínének mintegy kétharmada vízből áll, néha nagyon mélyen, amely lassan veszi fel a felesleges szenet és hőt.

Felmelegedés - Mostanra már kevesen vonják kétségbe a valóságotThe Conversation/CC-BY-ND

Eddig az emberi tevékenység által hozzáadott hő több mint 91 százaléka és a felesleges szén-dioxid körülbelül egynegyede került az óceánokba.

Bár a szárazföld lakói hálásak lehetnek ezért a pufferért, a többlethő a hőtágulás révén hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez, valamint a tengeri hőhullámokhoz is, míg a többlet szén-dioxid miatt az óceán korrodálóbbá válik számos héjas élőlény számára, ami megzavarhatja az óceáni táplálékláncot.

A Föld felszíni hőmérséklete, amelyet a légkör tetején lévő sugárzási energia egyensúlyhiánya hajt, és amelyet az óceánok hatalmas hőtehetetlensége szabályoz, még mindig a legnagyobb szabályozógombjával, a szén-dioxid-koncentrációval játszik.

Mekkora a felmelegedés?

Tehát, mekkora lesz az folytatódó felmelegedés? Erre nincs egyértelmű válasz.

A világ már több mint 1,1 Celsius-fokot melegedett az iparosodás előtti szinthez képest. A nemzetek világszerte 2015-ben megállapodtak abban, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a globális átlag 1,5 Celsius-foknál nagyobb mértékben emelkedjen, hogy korlátozzák a károkat, de a világ csak lassan reagált.

Az előttünk álló felmelegedés mértékének meghatározása bonyolult. Számos közelmúltbeli tanulmány éghajlati modellek segítségével becsüli meg a jövőbeli felmelegedést. Egy 18 földrendszer-modellt vizsgáló tanulmány megállapította, hogy amikor a kibocsátást leállították, egyes modellek évtizedekig vagy évszázadokig folytatták a felmelegedést, míg mások gyorsan hűlni kezdtek.

Egy másik, 2022 júniusában közzétett tanulmány 42 százalékos esélyt állapított meg arra, hogy a világ már most 1,5 fokos felmelegedésre kötelezte el magát.

A felmelegedés mértéke azért fontos, mert a globális felmelegedés veszélyes következményei nem egyszerűen a globális hőmérséklettel arányosan nőnek, hanem jellemzően exponenciálisan növekednek, különösen a hőség, aszály és viharok által veszélyeztetett élelmiszertermelés esetében.

Továbbá a Földnek vannak olyan fordulópontjai, amelyek visszafordíthatatlan változásokat idézhetnek elő a földi rendszer érzékeny részeiben, például a gleccserekben vagy az ökoszisztémákban. Nem feltétlenül fogjuk azonnal tudni, hogy a bolygó mikor lépte át a fordulópontot, mert ezek a változások gyakran csak lassan jelentkeznek. Ez és más, az éghajlatra érzékeny rendszerek képezik az elővigyázatosság elvének alapját, amely szerint a felmelegedést 2°C, de lehetőleg 1,5°C alatt kell tartani.

A klímaprobléma lényege, amely az elkötelezett felmelegedés eszméjébe ágyazódik, az, hogy az emberi viselkedés változásai és az éghajlat változásai között hosszú késedelem van.

Bár a folyamatos felmelegedés pontos mértéke még mindig vitatott, a bizonyítékok azt mutatják, hogy a legbiztonságosabb út a széndioxid-mentes, igazságosabb gazdaságra való sürgős átállás, amely sokkal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást generál.

Julien Emile-Geay, a Földtudományok docense, USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences.

Ez a cikk a The Conversation oldalról a Creative Commons licenc alapján került újraközlésre. Olvassa el az eredeti cikket.

JULIEN EMILE-GEAY, THE CONVERSATION 2022. június 11.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.