Felelőtlen társaságok

Még többet éget a világ három legnagyobb szénfelhasználója

Ha valaki azt gondolta, hogy a tavalyi, járvánnyal sújtott év egyben a globális klímafordulat időszaka is lehet, annak jó eséllyel csalódnia kell, ugyanis többet éget a világ három legnagyobb szénfelhasználója!

Tavaly ugyan valóban csökkent hat százalékkal – kétmilliárd tonnával – a globális szén-dioxid-kibocsátás, viszont decemberben már két százalékkal meghaladta 2019 utolsó hónapjának szintjét – pedig akkor még lényegében nem befolyásolta azt a járvány.

Érdekes kérdés, hogy idén merre billen majd a mérleg nyelve. Rengeteg országban minimum az év negyedét különböző mértékű korlátozások között töltik az emberek, ami visszaveti az autózást és a repülést. Közben viszont gőzerővel zajlik olyan nagy gazdaságok talpra állása, ahol meghatározó a szénenergia jelentősége, és a Bloomberg által összegyűjtött tanulmányok szerint biztosra vehető, hogy ezekben idén nő majd a legszennyezőbb fosszilis energiahordozó felhasználása, ráadásul ugyanez valószínűsíthető 2022-re is.

Kína önmagában több szenet használ fel, mint a világ összes többi országa együttvéve – 2019-es adatok szerint részesedése 51,7 százalék –, és bár az energiatermelésben az utóbbi években csökkent a szén aránya, mennyiségben mégis több fogyott, mert egyre több energiát állítanak elő az országban. Emellett a gazdaságélénkítő programok miatt az acél iránti igény is megugrott, így a koksz iránti kereslet is nőtt. Az ország szénfelhasználásának csökkenésére valószínűleg még várni kell pár évet.

A világ szénfogyasztásából 11,8 százalékkal részesedő Indiában a szén súlya 70 százalékos az áramtermelésben, és mivel a járványt követően ott is dinamikusan nő a gazdaság, nem kérdés, hogy a szén égetése is ugyanezt a pályát futja be. A világ legnagyobb szénkitermelő vállalata, a Coal India most döntött egy hatmilliárd dolláros beruházási programról, amelyben új bányák nyitása és meglévők bővítése is szerepel.

Ami meglepőbb, hogy a világ szénfelhasználásából 7,2 százalékkal részesedő Egyesült Államokban is növekedés várható. Részben itt is az újrainduló növekedésnek tudható ez be, másrészt viszont annak, hogy egy év alatt 40 százalékkal drágult a földgáz, versenyképesebbé téve a szénalapú áramtermelést. Igaz, itt sok múlik azon, hogy Joe Biden kormány milyen elánnal valósítja meg klímavédelmi terveit.

Egyelőre a jelek szerint más országok sem fogják ellensúlyozni a három nagy növekvő fogyasztását, legalábbis a Nemzetközi Energiaügynökség szerint – két csökkenő évet követően – idén 2,6 százalékkal nő a világ szénfogyasztása.

Forrás: G7 | Bloomberg Green

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago