Időjárás

Megérkezett a klímakatasztrófa az ott élőknek

Ritka, de egyre gyakoribbakká váló tornádó csapott le csütörtök este a Cseh Köztársaság déli határán, néhány település egy részét elpusztítva, miközben erős viharok söpörtek végig a térségen, és legalább 150 ember megsérült – jelentették a mentőszolgálatok és a média.

A cseh televízió meteorológusa szerint a tornádó, amelyet a szlovák határ mentén fekvő, Prágától 270 kilométerre délkeletre fekvő Hodonin környéki településekről jelentettek, elérhette az F3-F4-es fokozatot, az utóbbi fokozatban a szélsebesség elérte az óránkénti 267-322 kilométert.

Ezzel ez a legerősebb a Közép-Európai ország újkori történetében, és az első tornádó 2018 óta.

A közösségi médiában és a hírportálokon közzétett fotókon házak és néhány templom tetőszerkezetét mutatták megrongált tetővel, betört ablakokkal, valamint kidőlt fákkal és tönkrement autókkal az utcák mentén a viharok pusztítása után.


A Dél-Morvaországi régió mentőszolgálatának szóvivője a CTK hírügynökségnek elmondta, hogy akár 150 ember is megsérült.

A cseh televízió a mentőszolgálat szóvivőjére hivatkozva arról számolt be, hogy mintegy hét kisvárosban “tömeges” károk keletkeztek. Az egyik település, Hrusky tisztviselője azt mondta, hogy a város fele gyakorlatilag a földdel vált egyenlővé.

Jan Hamacek belügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy a térségben súlyos a helyzet, és az összes mentőegység munkában van. Kereső- és mentőcsapatok is a településeken vannak.

Ha valaki látni szeretné, milyen átélni egy ilyen helyzetet, annak betekintést nyújt a következő Twitteren közzétett felvétel.

Már senki nem mondhatja és nem tud elbújni az egyéni felelősség elől azzal takarózva, hogy nem kapott figyelmeztetést. A valóság az, hogy a tudósok évtizedek óta könyörögve kérik a változtatást. Csak idén a két legkomolyabb figyelmeztetést szeretném felidézni, a harmadik éppen a kiszivárgott tegnapi cikkben!

Korábban pedig:

Rampasek, László A.
Forrás: Disaster Compilations


 

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

20 óra ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

7 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago