Megérkezett a klímakatasztrófa az ott élőknek

Ritka, de egyre gyakoribbakká váló tornádó csapott le csütörtök este a Cseh Köztársaság déli határán, néhány település egy részét elpusztítva, miközben erős viharok söpörtek végig a térségen, és legalább 150 ember megsérült – jelentették a mentőszolgálatok és a média.

A klímakatasztrófa megérkezett az ott élőknek | ClimeNews

A cseh televízió meteorológusa szerint a tornádó, amelyet a szlovák határ mentén fekvő, Prágától 270 kilométerre délkeletre fekvő Hodonin környéki településekről jelentettek, elérhette az F3-F4-es fokozatot, az utóbbi fokozatban a szélsebesség elérte az óránkénti 267-322 kilométert.

Ezzel ez a legerősebb a Közép-Európai ország újkori történetében, és az első tornádó 2018 óta.

A közösségi médiában és a hírportálokon közzétett fotókon házak és néhány templom tetőszerkezetét mutatták megrongált tetővel, betört ablakokkal, valamint kidőlt fákkal és tönkrement autókkal az utcák mentén a viharok pusztítása után.

A klímakatasztrófa megérkezett az ott élőknek | ClimeNewsA klímakatasztrófa megérkezett az ott élőknek | ClimeNews
A klímakatasztrófa megérkezett az ott élőknek | ClimeNewsA klímakatasztrófa megérkezett az ott élőknek | ClimeNews

A klímakatasztrófa megérkezett az ott élőknek | ClimeNews

A Dél-Morvaországi régió mentőszolgálatának szóvivője a CTK hírügynökségnek elmondta, hogy akár 150 ember is megsérült.

A cseh televízió a mentőszolgálat szóvivőjére hivatkozva arról számolt be, hogy mintegy hét kisvárosban “tömeges” károk keletkeztek. Az egyik település, Hrusky tisztviselője azt mondta, hogy a város fele gyakorlatilag a földdel vált egyenlővé.

Jan Hamacek belügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy a térségben súlyos a helyzet, és az összes mentőegység munkában van. Kereső- és mentőcsapatok is a településeken vannak.

Ha valaki látni szeretné, milyen átélni egy ilyen helyzetet, annak betekintést nyújt a következő Twitteren közzétett felvétel.

Már senki nem mondhatja és nem tud elbújni az egyéni felelősség elől azzal takarózva, hogy nem kapott figyelmeztetést. A valóság az, hogy a tudósok évtizedek óta könyörögve kérik a változtatást. Csak idén a két legkomolyabb figyelmeztetést szeretném felidézni, a harmadik éppen a kiszivárgott tegnapi cikkben!

Az ENSZ Főtitkára a bolygó állapotáról

Korábban pedig:

A klímavészhelyzet 2020. évi áttekintése

Rampasek, László A.
Forrás: Disaster Compilations


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.