Fenntartható fejlődés

Megmenti-e a jövőt a fogyasztás csökkentése?

Az általánosan elfogadott zöld cselekvések képtelensége!

A jómódúak fejenkénti ökolábnyoma évtizedek óta nem nő (sőt, csökken, pl. utóbbi 10 év alatt USA 20%-ot, UK 25%-ot, Németország 30 év alatt 30%-ot). A Föld túlterhelődését a szegénységből följebb emelkedő milliárdok fogyasztása okozta és okozza. Pár százalék jómódú nyugatinak a környezettudatoskodása nemigen számít, amikor pl. Kína 16 év alatt megduplázta a fejenkénti ökolábnyomát, India 13 év alatt 40%-kal, Egyiptom 33%-kal növelte, Bangladesh 10 év alatt harmadával, Indonézia 30 év alatt másfélszeresére stb.

Mindenki annyit fogyaszt, amennyit csak ki bír szakítani a Föld roncsaiból. Szinte csak a létszám a meghatározó:
aki már megszületett (óránként 10000-rel nő a szegények létszáma), annak már hiába magyaráznak éretlen zöldek (akik fél évszázada nem képesek támogatni a fogamzásgátlás emberi jogát), hogy maradjon szegény.

https://footprintnetwork.org

Segítsd a fogamzásgátlást a szegény világban: https://qfpc.bocs.eu

A népességrobbanás mellett az az utópia, hogy ne legyen szegény és ne legyen túlterhelve a Föld, ezt jelentené:
ökolábnyomunk lesüllyed 1.6 gha-ra (ennyi jut a jelenlegi népességnél egy főre a Föld eltartóképességéből, kevesebb mint a mai magyar átlag fele!) és Magyarországra kerülhetnek 4-5 millióan a szegény világból.

A fogyasztás visszafogását senki nem akarja, ezért ez egy nemlétező lehetőség. Csak a technológia fejlődése segít abban, hogy a fogyasztásnak csökkenjen az ökoterhe. A fogyasztás gázként viselkedik, mindig kitölti a rendelkezésre álló teret, csak a külső korlátok gátolják. A baleset-teherbeesésnek azonnali és óriási öko-hatása van (meg persze egészségi, szegénységi, gyereknevelési, párkapcsolati, oktatási téren is azonnali óriási negatív hatása), tehát a megelőzése is azonnali és nagy hatású. Ráadásul mindenki meg akarja előzni, ezért óriási a kielégítetlen igény a fogamzásgátlásra.

Látunk-e óránként 40000 új embert csatlakozni azok mozgalmához, akik igen jelentősen, legalább egynegyedével csökkentik az ökolábnyomukat? Ez még nem csökkentené a Föld ma már 170%-os túlterheltségét, de legalább ellensúlyozná az óránkénti 10000-es szaporulat ökolábnyom többletét. Gondoljunk bele, ez naponta közel egymillió új, fogyasztását jelentősen visszafogó zöld aktivistát kívánna. Egy év alatt az USA egész lakosságát! Pontosabban, mivel az USA fejenkénti ökolábnyoma bő háromszorosa a világátlagnak, az USA lakosságának nem kellene egyetlen év alatt bemasíroznia a zöld mozgalomba, elég lenne ha 3 év alatt csatlakozna minden amerikai állampolgár.

Ha a kedves olvasót meglegyintené a szomorúság és a kétségbeesés, amiért nem látja, hogy a mohó, lusta, önző stb. emberek naponta milliószám csatlakoznának a fogyasztás-visszafogás mozgalmához, akkor javaslunk neki egy kísérletet. Számítsa ki a saját ökolábnyomát és utána próbálja kitalálni, hogyan csökkenthetné háromnegyedére. Ha netán nyomorúságosnak érezné a megszorításokat, amelyekre fogadalmat kell ehhez tennie, akkor jobban érteni fogja az embereket. S persze kevésbé fogja érteni az éretlen zöldeket, akik pszichés görcsöt kapnak a túlnépesedés témájától és inkább a fogyasztás-visszafogást erőltetik (talán azért, mert magukon még nem próbálták ki?), csak hogy ne kelljen a fogamzásgátlás emberi jogát támogatniuk. Viszont ha a kedves olvasó érez egy kis szolidaritást a fogamzásgátlási lehetőségeket nélkülöző, a baleset-teherbeesésektől rettegő 214 millió szegény, termékeny korú feleséggel a világon, akkor van egy jó hírünk: az ő segítésükkel a saját ökolábnyomának nem csupán 25%-ától, de akár 100%-ától is mentesítheti a Földet.

Simonyi Gyula – BOCS Alapítvány

 

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

2 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago