Kritikus fejlemények

A dilemmánk az, hogy véges világban élünk, de úgy viselkedünk, mintha kimeríthetetlen lenne. Az egyén szemszögéből a Föld végtelennek tűnik, és azt gondoljuk, hogy befolyásunk rá jelentéktelen. A tudományos közösség perspektívája viszont más, és a mai emberiség számára nagyon aggasztó.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál
1./ Anélkül, hogy elegendő természetes élőhely lenne, nem lehet élet a Földön, ami alkalmas lenne az emberek számára. Mindössze 200 év alatt a világ népessége 900 millióról közel 8000 millióra nőtt.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

2./ A globális gazdasági rendszer alig szabályozható lendülettel és szén-dioxid kibocsátással, és ellenőrizetlen növekedéssel veszélyezteti az élet természetes, ökológiai alapjait és együttélésünket a Földön.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

3./ Az értékes ásványi erőforrások kiaknázása és az óceánok túlhalászása korlátlanul halad előre, tekintet nélkül a jövő nemzedékek jogos igényeire. A nyersanyagok kitermelése szintén jelentős környezeti szennyezést okoz.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

4./ Az elmúlt 150 évben a termékeny talajnak csaknem fele eltűnt. Becslések szerint évente 24 milliárd tonna talaj veszik el az erózió következtében. Ez körülbelül 3 tonna /fő.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

5./ Minden nap mintegy 100 élő faj hal ki a bolygónkon.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

6. / Az olyan hulladékok, mint pl. a műanyag, a gyógyszeripari termékek, a peszticidek stb. a világon terjednek, és egyre inkább bekerülnek az táplálékláncba, és azt az emberek is megeszik.
Évente több ezer új anyagot szintetizálnak, melyek közül sok a környezetbe kerül, többnyire ismeretlen hatással vannak a növényekre, az állatokra és az emberekre.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

7./ Világszerte szennyezzük az ivóvizet, ami komoly következményekkel jár az emberek millióinak. A bolygó felszínének kétharmada vízzel van borítva, de több mint 97 százaléka sós víz.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

8./ A káros napsugárzás elleni védőpajzs – az ózonréteg – már gyengült. Megváltoztattuk az éghajlatot, ez bizonytalan következményekkel jár mind az emberekre, mind a természetre.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

9./ Globálisan az állatállomány aránya 65% -ra, az embereké pedig 32% -ra nőtt. A vadon élő állatok aránya azonban 3% -ra csökkent. Ha a világ összes haszonállatát egyenlően elosztanánk, akkor mindegyikünknek körülbelül 8 csirke, liba vagy kacsa, és 2 szarvasmarha, juh vagy kecske jutna otthonra. Öt ember pedig osztozkodna egy sertésen.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

Már nagyon megvitatott koncepció a tudományban a 9 féle planetáris (bolygó) határ – a 9 piros vonal:

Biztonságos működési tér az emberiség számára.

Ha túllépjük ezeket a piros vonalakat, hirtelen, vagy visszafordíthatatlan környezeti változások történhetnek. Amennyiben fenntartható módon ezeket nem haladjuk meg, az emberiség képes lesz további generációkon át fejlődni, és virágozni.

Sajnálatos módon a 9 piros vonal közül már 4-et meghaladtunk [pirossal jelölve]

  1. Klímaváltozás
  2. A bioszférák integritásának megváltoztatása [biológiai sokféleség csökkenése és a fajok kihalása]
  3. Az ózonréteg lebomlása
  4. A tengerek savasodása
  5. Biogeokémiai ciklusok [foszfor és nitrogén ciklusok]
  6. Az ökoszisztémák megváltoztatása [pl. erdősítés]
  7. Friss víz használata
  8. A légkör mikroszkopikus részecskékre (aeroszolokra gyakorolt hatása) befolyásolja az éghajlatot és az élőlényeket
  9. Új anyagok bejutása a környezetbe (szerves szennyező anyagok, radioaktív anyagok, nanorészecskék és mikroplasztika)

Kritikus fejlemények | ClimeNews - HírportálMit lehet tenni?

Elsőként

A gazdaság fenntartható összehangolása.
Haladéktalanul elő kell készítenünk az utat a fenntartható gazdaságok felé, és át kell gondolnunk a jövőbeni gazdasági és erőforrás lehetőségeinket egy az emberekkel túlcsorduló Földön.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

Másodszor

A szegény és a gazdag országok közötti egyensúlyhiány csökkentése – Meg kell állítani a globális népességnövekedést!

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

Olyan gondolkodási mintákat kell kidolgozni, hogy hogyan lehet csökkenteni a gazdag és szegény országok közötti nagy egyensúlyhiányt.Csak akkor lehet a szegényebb országokban az embereknek jó életszínvonalat elérniük, ha sikerül megállítani a népességnövekedésüket. Most, minden hónapban mintegy 7 millió további ember él a bolygónkon.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

Harmadszor

Csökkentse a túlfogyasztást
Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

Egyre több ember a gazdag országokban rájön, hogy felelőtlen és önző viselkedésük milyen nagy, fizetés nélküli számlát hagy a gyermekeiknek és unokáiknak. Az idősebb emberek csodálkoznak azon, hogy milyen gyorsan és mennyire megváltozott a világ gyermekkoruk óta, és nem csak a jobb lett.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - HírportálA fiatalok meglepődnek a magas árakon, amit már fizettünk, és továbbra is meg kell fizetnünk a növekedésorientált életmódunkért. Ez a túlzott fogyasztás azért lehetséges, mert személyesen most csak kis mértékben fizetjük meg az árát.
Az oroszlán részesedése a természet kárára megy, egy másik részét a világ más részein élő emberek, és a jövőben gyermekeink és unokáink fizetnek érte.

Mindannyiunk folyamatosan növekvő fogyasztása a gazdaság, és ez az ami a gazdaságunk folyamatos növekedésének a motorja. Az ebből következő természet jelentős elhasználódása már most fenyegeti az emberek létének az alapját a Földön. Ez azt jelenti, hogy a lehető leggyorsabban csökkentenünk kell a túlfogyasztást.

Negyedszer

Tiszta és hatékony technológia alkalmazása. Az elavult, szennyező és nem hatékony termékeket gyorsan új technológiákkal kell helyettesíteni. Ugyanakkor nagy tévedésre számíthatunk, ha úgy gondoljuk, hogy változatlanul folytathatjuk életmódunkat a növekvő technológiai hatékonysággal.

Végül is, a túlzott fogyasztás és a gyors népességnövekedés által okozott hatalmas környezeti hatásunk csak kis részben kompenzálható a technológiai fejlesztésekkel!

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

Ötödször

A digitalizálás a globális fenntarthatóság szolgálatába kell álljon. A digitális fejlődés egységesítése a monetáris társadalomban a kapitalista ideológia természete miatt néhány hatalmi koncentrációhoz vezet. De még nem létezik algoritmus az emberek számára vagy a természet védelmére. A valóban nagy problémák megoldásához a digitalizálás gyakorlatilag semmit sem tett. Ez azért van, mert általában az ötletek csak akkor jutnak piacra, ha pénzt is tudnak hozni.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

Végezetül, hideg fejjel, de gyorsan kell cselekednünk. Szükségünk van egy körültekintő politikára, utolsó ítélet nélküli forgatókönyvek, ideológiák, és egyéni érdekek nélkül.

Rampasek László

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.