Kritikus fejlemények

A dilemmánk az, hogy véges világban élünk, de úgy viselkedünk, mintha kimeríthetetlen lenne. Az egyén szemszögéből a Föld végtelennek tűnik, és azt gondoljuk, hogy befolyásunk rá jelentéktelen. A tudományos közösség perspektívája viszont más, és a mai emberiség számára nagyon aggasztó.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál
1./ Anélkül, hogy elegendő természetes élőhely lenne, nem lehet élet a Földön, ami alkalmas lenne az emberek számára. Mindössze 200 év alatt a világ népessége 900 millióról közel 8000 millióra nőtt.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

2./ A globális gazdasági rendszer alig szabályozható lendülettel és szén-dioxid kibocsátással, és ellenőrizetlen növekedéssel veszélyezteti az élet természetes, ökológiai alapjait és együttélésünket a Földön.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

3./ Az értékes ásványi erőforrások kiaknázása és az óceánok túlhalászása korlátlanul halad előre, tekintet nélkül a jövő nemzedékek jogos igényeire. A nyersanyagok kitermelése szintén jelentős környezeti szennyezést okoz.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

4./ Az elmúlt 150 évben a termékeny talajnak csaknem fele eltűnt. Becslések szerint évente 24 milliárd tonna talaj veszik el az erózió következtében. Ez körülbelül 3 tonna /fő.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

5./ Minden nap mintegy 100 élő faj hal ki a bolygónkon.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

6. / Az olyan hulladékok, mint pl. a műanyag, a gyógyszeripari termékek, a peszticidek stb. a világon terjednek, és egyre inkább bekerülnek az táplálékláncba, és azt az emberek is megeszik.
Évente több ezer új anyagot szintetizálnak, melyek közül sok a környezetbe kerül, többnyire ismeretlen hatással vannak a növényekre, az állatokra és az emberekre.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

7./ Világszerte szennyezzük az ivóvizet, ami komoly következményekkel jár az emberek millióinak. A bolygó felszínének kétharmada vízzel van borítva, de több mint 97 százaléka sós víz.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

8./ A káros napsugárzás elleni védőpajzs – az ózonréteg – már gyengült. Megváltoztattuk az éghajlatot, ez bizonytalan következményekkel jár mind az emberekre, mind a természetre.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

9./ Globálisan az állatállomány aránya 65% -ra, az embereké pedig 32% -ra nőtt. A vadon élő állatok aránya azonban 3% -ra csökkent. Ha a világ összes haszonállatát egyenlően elosztanánk, akkor mindegyikünknek körülbelül 8 csirke, liba vagy kacsa, és 2 szarvasmarha, juh vagy kecske jutna otthonra. Öt ember pedig osztozkodna egy sertésen.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

Már nagyon megvitatott koncepció a tudományban a 9 féle planetáris (bolygó) határ – a 9 piros vonal:

Biztonságos működési tér az emberiség számára.

Ha túllépjük ezeket a piros vonalakat, hirtelen, vagy visszafordíthatatlan környezeti változások történhetnek. Amennyiben fenntartható módon ezeket nem haladjuk meg, az emberiség képes lesz további generációkon át fejlődni, és virágozni.

Sajnálatos módon a 9 piros vonal közül már 4-et meghaladtunk [pirossal jelölve]

  1. Klímaváltozás
  2. A bioszférák integritásának megváltoztatása [biológiai sokféleség csökkenése és a fajok kihalása]
  3. Az ózonréteg lebomlása
  4. A tengerek savasodása
  5. Biogeokémiai ciklusok [foszfor és nitrogén ciklusok]
  6. Az ökoszisztémák megváltoztatása [pl. erdősítés]
  7. Friss víz használata
  8. A légkör mikroszkopikus részecskékre (aeroszolokra gyakorolt hatása) befolyásolja az éghajlatot és az élőlényeket
  9. Új anyagok bejutása a környezetbe (szerves szennyező anyagok, radioaktív anyagok, nanorészecskék és mikroplasztika)

Kritikus fejlemények | ClimeNews - HírportálMit lehet tenni?

Elsőként

A gazdaság fenntartható összehangolása.
Haladéktalanul elő kell készítenünk az utat a fenntartható gazdaságok felé, és át kell gondolnunk a jövőbeni gazdasági és erőforrás lehetőségeinket egy az emberekkel túlcsorduló Földön.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

Másodszor

A szegény és a gazdag országok közötti egyensúlyhiány csökkentése – Meg kell állítani a globális népességnövekedést!

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

Olyan gondolkodási mintákat kell kidolgozni, hogy hogyan lehet csökkenteni a gazdag és szegény országok közötti nagy egyensúlyhiányt.Csak akkor lehet a szegényebb országokban az embereknek jó életszínvonalat elérniük, ha sikerül megállítani a népességnövekedésüket. Most, minden hónapban mintegy 7 millió további ember él a bolygónkon.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

Harmadszor

Csökkentse a túlfogyasztást
Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

Egyre több ember a gazdag országokban rájön, hogy felelőtlen és önző viselkedésük milyen nagy, fizetés nélküli számlát hagy a gyermekeiknek és unokáiknak. Az idősebb emberek csodálkoznak azon, hogy milyen gyorsan és mennyire megváltozott a világ gyermekkoruk óta, és nem csak a jobb lett.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - HírportálA fiatalok meglepődnek a magas árakon, amit már fizettünk, és továbbra is meg kell fizetnünk a növekedésorientált életmódunkért. Ez a túlzott fogyasztás azért lehetséges, mert személyesen most csak kis mértékben fizetjük meg az árát.
Az oroszlán részesedése a természet kárára megy, egy másik részét a világ más részein élő emberek, és a jövőben gyermekeink és unokáink fizetnek érte.

Mindannyiunk folyamatosan növekvő fogyasztása a gazdaság, és ez az ami a gazdaságunk folyamatos növekedésének a motorja. Az ebből következő természet jelentős elhasználódása már most fenyegeti az emberek létének az alapját a Földön. Ez azt jelenti, hogy a lehető leggyorsabban csökkentenünk kell a túlfogyasztást.

Negyedszer

Tiszta és hatékony technológia alkalmazása. Az elavult, szennyező és nem hatékony termékeket gyorsan új technológiákkal kell helyettesíteni. Ugyanakkor nagy tévedésre számíthatunk, ha úgy gondoljuk, hogy változatlanul folytathatjuk életmódunkat a növekvő technológiai hatékonysággal.

Végül is, a túlzott fogyasztás és a gyors népességnövekedés által okozott hatalmas környezeti hatásunk csak kis részben kompenzálható a technológiai fejlesztésekkel!

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

Ötödször

A digitalizálás a globális fenntarthatóság szolgálatába kell álljon. A digitális fejlődés egységesítése a monetáris társadalomban a kapitalista ideológia természete miatt néhány hatalmi koncentrációhoz vezet. De még nem létezik algoritmus az emberek számára vagy a természet védelmére. A valóban nagy problémák megoldásához a digitalizálás gyakorlatilag semmit sem tett. Ez azért van, mert általában az ötletek csak akkor jutnak piacra, ha pénzt is tudnak hozni.

Kritikus fejlemények | ClimeNews - Hírportál

Végezetül, hideg fejjel, de gyorsan kell cselekednünk. Szükségünk van egy körültekintő politikára, utolsó ítélet nélküli forgatókönyvek, ideológiák, és egyéni érdekek nélkül.

Rampasek László