Megmenti-e a jövőt a fogyasztás csökkentése?

Az általánosan elfogadott zöld cselekvések képtelensége!

Megmenti-e a jövőt a fogyasztás csökkentése? | ClimeNews - HírportálA jómódúak fejenkénti ökolábnyoma évtizedek óta nem nő (sőt, csökken, pl. utóbbi 10 év alatt USA 20%-ot, UK 25%-ot, Németország 30 év alatt 30%-ot). A Föld túlterhelődését a szegénységből följebb emelkedő milliárdok fogyasztása okozta és okozza. Pár százalék jómódú nyugatinak a környezettudatoskodása nemigen számít, amikor pl. Kína 16 év alatt megduplázta a fejenkénti ökolábnyomát, India 13 év alatt 40%-kal, Egyiptom 33%-kal növelte, Bangladesh 10 év alatt harmadával, Indonézia 30 év alatt másfélszeresére stb.

Mindenki annyit fogyaszt, amennyit csak ki bír szakítani a Föld roncsaiból. Szinte csak a létszám a meghatározó:
aki már megszületett (óránként 10000-rel nő a szegények létszáma), annak már hiába magyaráznak éretlen zöldek (akik fél évszázada nem képesek támogatni a fogamzásgátlás emberi jogát), hogy maradjon szegény.

https://footprintnetwork.org

Segítsd a fogamzásgátlást a szegény világban: https://qfpc.bocs.eu

A népességrobbanás mellett az az utópia, hogy ne legyen szegény és ne legyen túlterhelve a Föld, ezt jelentené:
ökolábnyomunk lesüllyed 1.6 gha-ra (ennyi jut a jelenlegi népességnél egy főre a Föld eltartóképességéből, kevesebb mint a mai magyar átlag fele!) és Magyarországra kerülhetnek 4-5 millióan a szegény világból.

A fogyasztás visszafogását senki nem akarja, ezért ez egy nemlétező lehetőség. Csak a technológia fejlődése segít abban, hogy a fogyasztásnak csökkenjen az ökoterhe. A fogyasztás gázként viselkedik, mindig kitölti a rendelkezésre álló teret, csak a külső korlátok gátolják. A baleset-teherbeesésnek azonnali és óriási öko-hatása van (meg persze egészségi, szegénységi, gyereknevelési, párkapcsolati, oktatási téren is azonnali óriási negatív hatása), tehát a megelőzése is azonnali és nagy hatású. Ráadásul mindenki meg akarja előzni, ezért óriási a kielégítetlen igény a fogamzásgátlásra.

Látunk-e óránként 40000 új embert csatlakozni azok mozgalmához, akik igen jelentősen, legalább egynegyedével csökkentik az ökolábnyomukat? Ez még nem csökkentené a Föld ma már 170%-os túlterheltségét, de legalább ellensúlyozná az óránkénti 10000-es szaporulat ökolábnyom többletét. Gondoljunk bele, ez naponta közel egymillió új, fogyasztását jelentősen visszafogó zöld aktivistát kívánna. Egy év alatt az USA egész lakosságát! Pontosabban, mivel az USA fejenkénti ökolábnyoma bő háromszorosa a világátlagnak, az USA lakosságának nem kellene egyetlen év alatt bemasíroznia a zöld mozgalomba, elég lenne ha 3 év alatt csatlakozna minden amerikai állampolgár.

Megmenti-e a jövőt a fogyasztás csökkentése? | ClimeNews - Hírportál

Ha a kedves olvasót meglegyintené a szomorúság és a kétségbeesés, amiért nem látja, hogy a mohó, lusta, önző stb. emberek naponta milliószám csatlakoznának a fogyasztás-visszafogás mozgalmához, akkor javaslunk neki egy kísérletet. Számítsa ki a saját ökolábnyomát és utána próbálja kitalálni, hogyan csökkenthetné háromnegyedére. Ha netán nyomorúságosnak érezné a megszorításokat, amelyekre fogadalmat kell ehhez tennie, akkor jobban érteni fogja az embereket. S persze kevésbé fogja érteni az éretlen zöldeket, akik pszichés görcsöt kapnak a túlnépesedés témájától és inkább a fogyasztás-visszafogást erőltetik (talán azért, mert magukon még nem próbálták ki?), csak hogy ne kelljen a fogamzásgátlás emberi jogát támogatniuk. Viszont ha a kedves olvasó érez egy kis szolidaritást a fogamzásgátlási lehetőségeket nélkülöző, a baleset-teherbeesésektől rettegő 214 millió szegény, termékeny korú feleséggel a világon, akkor van egy jó hírünk: az ő segítésükkel a saját ökolábnyomának nem csupán 25%-ától, de akár 100%-ától is mentesítheti a Földet.

Simonyi Gyula – BOCS Alapítvány

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.