Migráció

The Guardian – migráció és valóságshow

A tömeges migráció nem ‘krízis’ ez az új norma, ahogy a klíma változik. (Ellie Mae O’Hagan)

A tömeges migráció nem ideiglenes, hanem normává is válhat figyelmeztet a The Guardian újságírója. Mára egyértelműen kiderült, hogy a Szíriai konfliktusban is szerepet játszott az éghajlatváltozás és az is, hogy az éghajlatilag stresszelt területeken van a legnagyobb esély a konfliktusok kialakulására.

Azok az országok akik jelenleg “küzdenek” a migránsokkal, egy nap maguk is migránsként találhatják magukat, görög, olasz, spanyol, ha tovább melegszik és szárad a területük. Kutatások szerint a következő évszázadban 7000 brit területet önthet el a víz! Így a briteknek is óvatosan kell operálniuk a botrány kifejezéssel.

Mi a közös faktor a “mediterrán menekültek” tragikus halála és az arab tavasz között? A globális felmelegedés okozta élelmiszerhiány.

Professor Richard Seager:

Nem azt állítjuk, hogy a szárazság okozta a Szíriai konfliktust. Hanem, hogy hozzáadódott az összes többi stresszorhoz/hatáshoz és segített átbillenteni a kedvezőtlen folyamatokat a tűréshatáron, egy nyílt konfliktusba. Valamint ilyen komolyságú szárazság legvalószínűbb oka az ott zajló, ember általi régió kiszárítása a termőföld tönkretétele.

Amit tennünk kell azt három pontban lehet összefoglalni.
1./ Meg kell változtatnunk a hozzáállásunkat, fel kell dolgoznunk a tényt, hogy ez nem fog megoldódni általánosságban ez egy új norma lesz.
2./ Aktívan kell hatást gyakorolni a kormányokra, hogy sokkal határozottabban lépjenek fel a CO2 kibocsátás csökkentése mellett. Hozzák helyzetbe azokat a vállalkozásokat, amelyek tettek ennek érdekében. Vagy karbonsemlegesek már 100%-ban, vagy a programjuk szerint a legrövidebb időn belül azzá válnak.
3./  Sürgősen fel kell ismernünk a jelenlegi hibás stratégiákat amit a nyugati kormányok használnak, hogy visszatartsák a migrációt és a majdnem veszett kommentárt, ami gyakran társul ezekhez.

A jelenleg zajló migráció nem egy kivételes állapot, hanem egy új paradigma kezdete, és ahogyan válaszolunk erre azt tükrözi, hogy kik vagyunk, milyen társadalom vagyunk alapvetően.

Mindenképp foglalkoznunk kell a folyamatos krízis áldozataival, könyörületes vagy jószívű módon nem csak az ő emberiességükért, hanem a mienkért is.

Rampasek László
(Forrás: The Guardian – Ellie Mae O’Hagan)

 

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

7 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago