The Guardian – migráció és valóságshow

A tömeges migráció nem ‘krízis’ ez az új norma, ahogy a klíma változik. (Ellie Mae O’Hagan)

A tömeges migráció nem ideiglenes, hanem normává is válhat figyelmeztet a The Guardian újságírója. Mára egyértelműen kiderült, hogy a Szíriai konfliktusban is szerepet játszott az éghajlatváltozás és az is, hogy az éghajlatilag stresszelt területeken van a legnagyobb esély a konfliktusok kialakulására.

The Guardian - migráció és valóságshow - ClimeNewsAzok az országok akik jelenleg “küzdenek” a migránsokkal, egy nap maguk is migránsként találhatják magukat, görög, olasz, spanyol, ha tovább melegszik és szárad a területük. Kutatások szerint a következő évszázadban 7000 brit területet önthet el a víz! Így a briteknek is óvatosan kell operálniuk a botrány kifejezéssel.

Mi a közös faktor a “mediterrán menekültek” tragikus halála és az arab tavasz között? A globális felmelegedés okozta élelmiszerhiány.

Professor Richard Seager:

Nem azt állítjuk, hogy a szárazság okozta a Szíriai konfliktust. Hanem, hogy hozzáadódott az összes többi stresszorhoz/hatáshoz és segített átbillenteni a kedvezőtlen folyamatokat a tűréshatáron, egy nyílt konfliktusba. Valamint ilyen komolyságú szárazság legvalószínűbb oka az ott zajló, ember általi régió kiszárítása a termőföld tönkretétele.

Amit tennünk kell azt három pontban lehet összefoglalni.
The Guardian - migráció és valóságshow - ClimeNews1./ Meg kell változtatnunk a hozzáállásunkat, fel kell dolgoznunk a tényt, hogy ez nem fog megoldódni általánosságban ez egy új norma lesz.
2./ Aktívan kell hatást gyakorolni a kormányokra, hogy sokkal határozottabban lépjenek fel a CO2 kibocsátás csökkentése mellett. Hozzák helyzetbe azokat a vállalkozásokat, amelyek tettek ennek érdekében. Vagy karbonsemlegesek már 100%-ban, vagy a programjuk szerint a legrövidebb időn belül azzá válnak.
3./  Sürgősen fel kell ismernünk a jelenlegi hibás stratégiákat amit a nyugati kormányok használnak, hogy visszatartsák a migrációt és a majdnem veszett kommentárt, ami gyakran társul ezekhez.

A jelenleg zajló migráció nem egy kivételes állapot, hanem egy új paradigma kezdete, és ahogyan válaszolunk erre azt tükrözi, hogy kik vagyunk, milyen társadalom vagyunk alapvetően.

Mindenképp foglalkoznunk kell a folyamatos krízis áldozataival, könyörületes vagy jószívű módon nem csak az ő emberiességükért, hanem a mienkért is.

Rampasek László
(Forrás: The Guardian – Ellie Mae O’Hagan)


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.