Civilizáció

7 millió ember csatlakozott a globális tüntetések legújabb hullámához (frissítve)

A sztrájk- és ez a demonstrációs hét “csak a kezdet”, mondják a szervezők.

Hétmillió ember ment az utcákra az elmúlt héten, időzónák, kultúrák és generációk között egyesülve, hogy sürgős intézkedéseket követeljenek a fokozódó ökológiai veszélyhelyzetben.

Friss éghajlati hullám söpört végig szerte a világon pénteken, becslések szerint 2 millió ember sétált el az iskolákból és a munkahelyekről, hogy részt vegyen a Globális Klímasztrájkon.

A szervezők szerint az elmúlt héten a tüntetéseken összesen 6 millió ember vett részt, a szakszervezeti képviselőktől, az iskolásokig, ezer városban.

Ezen a héten mozgalmunk hatalmának demonstrációja volt

– mondta a Fridays For Future csoport szóvivője, aki segített a tüntetések összehangolásában.

Az emberek hatalma erősebb, mint a hatalmon lévőké. Ez volt a legnagyobb klímamobilizáció, és ez még csak a kezdet. A lendület a mi oldalunkon van, és nem megyünk sehova.

Pénteken óriási tüntetések zajlottak Olaszországban – ahol több mint egymillió ember vett részt -, Spanyolországban, Hollandiában, és Új-Zélandon ahol az ország lakosságának több mint 3,5%-a csatlakozott a tüntetésekhez.

Magas részvételi arány volt Kanadában, ahol Greta Thunberg – aki 12 hónappal ezelőtt egy egyéni tiltakozással indította el az iskolai sztrájkmozgalmat – csatlakozott a montreali tüntetőkhöz.

May Boeve a 350.org-tól, aki segített a tüntetések megszervezésében, azt mondta:

Addig folytatjuk a harcot, amíg a politikusok nem hagyják abba a tudomány figyelmen kívül hagyását, és a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatokat felelősségre nem vonják jövőnk elleni bűncselekményeikért, amelyeket évtizedekkel ezelőtt abba kellett volna hagyniuk.

A tüntetések napja Új-Zélandon úgy kezdődött, hogy péntek reggel nyílt levelet küldtek a parlamentnek, amelyben felszólították a kormányt, hogy az ország tanácsának vezetése hirdesse ki az éghajlati szükséghelyzetet.

A képviselőinknek meg kell mutatniuk a szándékos és azonnali cselekedeteket, amelyek megóvják jövőnket ezen a bolygón

– mondta Raven Maeder, az School Strike 4 Climate nemzeti koordinátor.

Semmi másnak nincs jelentősége, ha nem tudjuk a Földet megóvni a jelenlegi és a jövő generációk számára. Ez a mi otthonunk.

Sztrájkok és demonstrációk voltak számos más országban Ghánától Szamoaig, Fülöp-szigetektől Indonéziáig, Dél-Koreától Tajvanig.

Néhány országban a tüntetőknek rendkívüli módon kellett kifejezniük a klímavédelemért folytatott küzdelmüket a hatóságok ellenállása vagy a közömbös közönség miatt.

Makichyan Arshak egyéni iskolai sztrájkot rendez a moszkvai Puskin téren 29 hétig!

Moszkvában szinte lehetetlen engedélyt szerezni a tömegdemonstrációkra, így egymás után egyénileg tiltakozunk. Az egyik öt percig posztert tart, majd átadja a következőnek, aki a közelben vár. Ilyen módon nincs gondunk, mert így szólótüntetések sorozata, nem pedig csoportos összejövetel

– mondta a 25 éves hegedűművész, a moszkvai konzervatórium hallgatója.

A tüntetésekre Dél-Amerikában is sor került, Mexikóváros hatalmas Zócalo terétől a Buenos Aires-i Plaza de Mayo-ig.

Bogotá magas Andok-síkságán a környezeti mozgalom súlyos fellépéssel találta szembe magát. Júliusban a tüntetéseknek szerte Kolumbiában az erőszak vetett véget, amely számos aktivistát ölt meg.  A béke- és fejlődés szellemében az Indepaz szerint, 2019 első hét hónapjában 734 haláleset történt.

Forrás: The Guardian
6-ról 7 millióra javítva! forrás: Greta thunberg

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago