A biológiai sokféleség csökkenés és a társadalmi igazságtalanság

Tudósok merész megoldást vázolnak fel az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és a társadalmi igazságtalanságok ellen.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatóinak vezetésével egy nemzetközi tudóscsoport egy újszerű, 500 éves adathalmazt használt fel egy “helyreállító” útvonal kidolgozásához, amelyen keresztül az emberiség elkerülheti az éghajlatváltozás legrosszabb ökológiai és társadalmi következményeit.

A biológiai sokféleség csökkenés és a társadalmi igazságtalanság

A kutatók szerint “paradigmaváltó” tervük amellett, hogy felvázolja a társadalom lehetséges új irányát, támogathatja az éghajlati modellezést és vitát, mivel olyan cselekvések sorát kínálja, amelyek erőteljesen hangsúlyozzák a társadalmi és gazdasági igazságosságot, valamint a környezeti fenntarthatóságot.

Az Oregon State-i William Ripple, az OSU korábbi posztdoktori kutatója, Christopher Wolf és munkatársai szerint forgatókönyvüket az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete által használt öt közös társadalmi-gazdasági útvonallal (SSP) együtt kellene beépíteni az éghajlati modellekbe.

“Megértjük, hogy az általunk javasolt forgatókönyv megvalósítása komoly kihívást jelenthet a jelenlegi kibocsátási trendek, a politikai akarat hiánya és a széles körű társadalmi tagadás miatt, de az érdemeiről nem is lehet őszintén vitatkozni, ha nem szerepel a lehetőségek között” – mondta Ripple, az OSU Erdészeti Főiskola ökológia professzora.

“Mi a radikális inkrementalizmus, a fokozatosság mellett érvelünk: kis, rövid távú lépésekkel érünk el nagyszabású változásokat. És nagyon is szükséges kontrasztot kínálunk sok más éghajlati forgatókönyvvel szemben, amelyek talán inkább a status quóhoz igazodnak, ami nem működik.”

Ripple és az Egyesült Államokból, Hollandiából és Ausztráliából származó társszerzők az Environmental Research Letters (.PDF) című folyóiratban megjelent tanulmányban mutatják be helyreállító útjukat. Elmondásuk szerint az útvonalat a földi rendszer változóinak egyedülálló összeállítása ihlette, amely szemléletesen mutatja, hogy az emberiség erőforrásigénye 1850 óta robbanásszerűen megnőtt, ami ökológiai túlterhelést jelez.

“Az alátámasztó adatok aláhúzzák a sürgős cselekvés szükségességét” – mondta Wolf, aki jelenleg a Corvallis-i székhelyű Terrestrial Ecosystems Research Associates kutatóintézet tudósa. “Az emberi népesség, a bruttó hazai termék és az energiafogyasztás növekedése, amely elsősorban a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik, az üvegházhatású gázok kibocsátásának rendkívüli mértékű megugrását eredményezte, drámaian megváltoztatta a földhasználatot és a biológiai sokféleség tömeges csökkenését váltotta ki.”

A szerzők megjegyzik, hogy a jelenlegi éghajlatváltozási modellezés több feltételezésen és a szakpolitikai lehetőségekkel és a társadalmi fejleményekkel kapcsolatos tényezőn alapul. Egy klímatudósokból, közgazdászokból és energiarendszer-modellezőkből álló nemzetközi csoport dolgozta ki az SSP-ket, amelyekből különböző szakpolitikai intézkedések mellett, a GDP 2100-ig tartó folyamatos és jelentős növekedését feltételezve üvegházhatású gázkibocsátási forgatókönyveket vezetnek le.

“Az SSP-k olyan  könnyen elfogadható (plauzibilis) fejleményeket írnak le, amelyek a jövőben különböző kihívásokhoz vezetnének az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás terén” – mondta Wolf.

“Öt narratíván alapulnak, amelyek alternatív társadalmi-gazdasági fejleményeket írnak le, némelyik fenntarthatóbb, mint a többi. A mi forgatókönyvünk az elsődleges erőforrások fogyasztásának olyan szintre való csökkentésére összpontosít, amely a környezeti terhelést a bolygó határain belül tartja, miközben az egy főre jutó GDP idővel stabilizálódik.”

Wolf, Ripple és munkatársai egy sor változót vizsgáltak meg hosszú távon: a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását, az emberi népességet, a GDP-t, a földhasználatot, az üvegházhatású gázok koncentrációját, a globális hőmérsékletet, a gerinces vadon élő állatfajok számát, a jövedelmi egyenlőtlenségeket és a hústermelést.

Az adatok együttesen átfogó képet festenek arról, hogy a Föld milyen mélyreható változásokon ment keresztül – állítják a szerzők, akik között van Jillian Gregg, a Terrestrial Ecosystems Research Associates munkatársa, Detlef P. van Vuuren, a Holland Környezetvédelmi Értékelő Ügynökség munkatársa és Manfred Lenzen, a Sydney-i Egyetem munkatársa.

“A jövedelemhányad változó 1820-ig nyúlik vissza, és azt mutatja, hogy a felső 10% következetesen az összes jövedelem legalább 50%-át kapta, ami hosszú távon szemlélteti a globális gazdasági egyenlőtlenséget” – mondta Ripple.

“A helyreállító útvonal egy igazságosabb és ellenállóbb világot képviselne, ahol a hangsúlyt a természet megőrzésére mint természetes éghajlati megoldásra; a társadalmi jólétre és életminőségre; a lányok és nők egyenlőségére és magas szintű oktatására helyeznénk, ami alacsony termékenységi rátát és magasabb életszínvonalat eredményezne; valamint a megújuló energiára való gyors átállásra.”

Technokrata hopiumok helyett tudományos megoldás!

A jelenlegi közös társadalmi-gazdasági pályák némelyikétől eltérően a helyreállító pálya nem támaszkodik a szén-dioxid-leválasztási technológiák kifejlesztésére, és nem feltételezi a folyamatos gazdasági növekedést sem, mint a SSP-k.

“A nagyszabású társadalmi változások előtérbe helyezésével az általunk javasolt útvonal sokkal hatékonyabban korlátozhatja a felmelegedést, mint azok az utak, amelyek a gazdag nemzetek növekvő erőforrás-fogyasztását támogatják” – mondta Ripple. “Célunk, hogy az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és a társadalmi-gazdasági igazságtalanságok kezelésére irányuló holisztikus jövőképünkkel a bolygó számos létfontosságú jelének görbéjét meghajlítsuk. Munkánk bemutatja, hogyan indulhat el az emberiség arra az útra, hogy megmentse a világot ezektől a környezeti és társadalmi válságoktól.”

A lányoknak iskolában a helyük, nem szülőágyon!

2023 októberében Ripple, Wolf és 10 másik amerikai és globális tudós a BioScience című folyóiratban publikált egy kutatást, amely kimutatta, hogy a Föld életjelei minden eddiginél rosszabbak lettek, olyannyira, hogy a bolygó élővilága veszélybe került.

Ripple társszerzője egy másik, nemrégiben megjelent BioScience-publikációnak (.PDF) is, amely az éghajlatváltozást és a kapcsolódó biodiverzitás-válságot kozmikus perspektívából vizsgálja, “hosszú távú bolygói gondolkodást” alkalmazva – mondta.

Forrás: Phys.org | Oregon State University


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.