7 millió ember csatlakozott a globális tüntetések legújabb hullámához (frissítve)

A sztrájk- és ez a demonstrációs hét “csak a kezdet”, mondják a szervezők.

Hétmillió ember ment az utcákra az elmúlt héten, időzónák, kultúrák és generációk között egyesülve, hogy sürgős intézkedéseket követeljenek a fokozódó ökológiai veszélyhelyzetben.

Friss éghajlati hullám söpört végig szerte a világon pénteken, becslések szerint 2 millió ember sétált el az iskolákból és a munkahelyekről, hogy részt vegyen a Globális Klímasztrájkon.

A szervezők szerint az elmúlt héten a tüntetéseken összesen 6 millió ember vett részt, a szakszervezeti képviselőktől, az iskolásokig, ezer városban.

Ezen a héten mozgalmunk hatalmának demonstrációja volt

– mondta a Fridays For Future csoport szóvivője, aki segített a tüntetések összehangolásában.

Az emberek hatalma erősebb, mint a hatalmon lévőké. Ez volt a legnagyobb klímamobilizáció, és ez még csak a kezdet. A lendület a mi oldalunkon van, és nem megyünk sehova.

Klíma tüntető Wellingtonban. Új-Zéland lakosságának több mint 3,5% -a csatlakozott a pénteki tüntetésekhez. Fénykép: Hagen Hopkins / Getty Images

Pénteken óriási tüntetések zajlottak Olaszországban – ahol több mint egymillió ember vett részt -, Spanyolországban, Hollandiában, és Új-Zélandon ahol az ország lakosságának több mint 3,5%-a csatlakozott a tüntetésekhez.

Magas részvételi arány volt Kanadában, ahol Greta Thunberg – aki 12 hónappal ezelőtt egy egyéni tiltakozással indította el az iskolai sztrájkmozgalmat – csatlakozott a montreali tüntetőkhöz.

May Boeve a 350.org-tól, aki segített a tüntetések megszervezésében, azt mondta:

Addig folytatjuk a harcot, amíg a politikusok nem hagyják abba a tudomány figyelmen kívül hagyását, és a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatokat felelősségre nem vonják jövőnk elleni bűncselekményeikért, amelyeket évtizedekkel ezelőtt abba kellett volna hagyniuk.

Diákok a Fridays For Future felvonuláson Kolkataban, India. Photograph: Ranita Roy/Reuters

A tüntetések napja Új-Zélandon úgy kezdődött, hogy péntek reggel nyílt levelet küldtek a parlamentnek, amelyben felszólították a kormányt, hogy az ország tanácsának vezetése hirdesse ki az éghajlati szükséghelyzetet.

A képviselőinknek meg kell mutatniuk a szándékos és azonnali cselekedeteket, amelyek megóvják jövőnket ezen a bolygón

– mondta Raven Maeder, az School Strike 4 Climate nemzeti koordinátor.

Semmi másnak nincs jelentősége, ha nem tudjuk a Földet megóvni a jelenlegi és a jövő generációk számára. Ez a mi otthonunk.

Sztrájkok és demonstrációk voltak számos más országban Ghánától Szamoaig, Fülöp-szigetektől Indonéziáig, Dél-Koreától Tajvanig.

Néhány országban a tüntetőknek rendkívüli módon kellett kifejezniük a klímavédelemért folytatott küzdelmüket a hatóságok ellenállása vagy a közömbös közönség miatt.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem a moszkvai Puskin téren, ahol a tüntetők szerint „szinte lehetetlen” engedélyt szerezni a tömeges tüntetéshez

Makichyan Arshak egyéni iskolai sztrájkot rendez a moszkvai Puskin téren 29 hétig!

Moszkvában szinte lehetetlen engedélyt szerezni a tömegdemonstrációkra, így egymás után egyénileg tiltakozunk. Az egyik öt percig posztert tart, majd átadja a következőnek, aki a közelben vár. Ilyen módon nincs gondunk, mert így szólótüntetések sorozata, nem pedig csoportos összejövetel

– mondta a 25 éves hegedűművész, a moszkvai konzervatórium hallgatója.

A tüntetésekre Dél-Amerikában is sor került, Mexikóváros hatalmas Zócalo terétől a Buenos Aires-i Plaza de Mayo-ig.

Bogotá magas Andok-síkságán a környezeti mozgalom súlyos fellépéssel találta szembe magát. Júliusban a tüntetéseknek szerte Kolumbiában az erőszak vetett véget, amely számos aktivistát ölt meg.  A béke- és fejlődés szellemében az Indepaz szerint, 2019 első hét hónapjában 734 haláleset történt.

Forrás: The Guardian
6-ról 7 millióra javítva! forrás: Greta thunberg

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.