Civilizáció

A Fenntarthatósági Nap margójára

A Fenntarthatósági Nap egy fesztiválkonferencia Magyarországon. Figyelemmel kísérem egy ideje és mondhatom, hogy az idei témák között sem láttam szerepelni azt a két területet, ami valóban biztosítaná a fenntarthatóságot.

Úgy érzem, hogy ez egy jogos kritika, pláne olyan résztvevőktől, akik a szakma krémjét képezik a WWF és a Greenpeace. Többször említettük már a ClimeNews hasábjain, hogy több évtizedes tevékenységük alatt sem egyetlenegy fajt nem sikerült megmenteniük, sem legalább megállítaniuk a globális szén-dioxid kibocsátás emelkedését. Most, hogy a fiatalok már ébredeznek a valódi veszélyek érezhető hatásait követően, rohannak utánuk, de még mindig nem a környezeti problémák forrásairól beszélnek.

Segítő szándékkal, ha valakit tényleg érdekel a szórakozás mellett, hogy mi valóban a fenntarthatóság, olvassa el az alábbi képre kattintva magyar és angol nyelven le van vezetve, körítések nélkül.


Figyelemfelkeltésképpen ajánlom az anyag összegfoglalóját:

A fentiek alapján megdönthetetlen bizonyítékok szolgálnak arra, hogy a fenntarthatóság eléréséhez (ami az összeomlás elkerülését is jelenti) két dologra kell koncentrálni, mégpedig tudomásul véve azt a tényt, hogy minden más törekvés (még ha segítene is) hiábavalóság.

1./ Népességrobbanás visszafordítása (az oktatás és a fogamzásgátlás emberi jogának biztosítása révén)

2./ Karbonsemlegesítés (100% karbonsemleges = 50% csökkentés + 50% kiegyenlítés /PAS 2060 szabvány/)

„Azok, akik nem látják, hogy a népességnövekedés és a klímaváltozás csupán ugyanannak az éremnek a két oldala, vagy alulinformáltak, vagy el akarnak bújni az igazság elől. Ez a két hatalmas környezeti probléma elválaszthatatlan egymástól, és az egyik említése a másik nélkül irracionális.” – James Lovelock (klimatológus, a Gaia-hipotézis atyja)

Ha egy termékkel, szolgáltatással vagy szervezettel kapcsolatos marketingkommunikáció (hirdetés, PR, branding, stb.) fenntarthatónak állítja be a tárgyát, ám nem a fentebbi definíció alapján használja a “fenntartható” kifejezést, akkor zöldrefestésnek (greenwashing) minősül, ami egy gyalázatos megtévesztés, és a jövő generációk ellen elkövetett bűntett.

Rampasek László

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago