Felelős társaságok

A NASA elektromos autó akkumulátora, 15 perc alatt feltölthető

A NASA olyan elektromos autó akkumulátort épít, amely 15 perc alatt feltölthető.

A teljesen szilárdtest-akkumulátor a lítium-ionos akkumulátorok helyigényének felét igényli, és 15 perc alatt feltölthető.

A NASA a Nissan japán autóipari óriáscéggel együttműködve olyan vadonatúj típusú akkumulátort fejlesztett ki, amely átalakíthatja az elektromos autóipart.

Az amerikai űrkutatási hivatal olyan akkumulátort szeretne létrehozni, amely lényegesen nagyobb energiával rendelkezik, mint a jelenleg a legtöbb fogyasztói elektronikai eszközben – a telefonoktól és laptopoktól kezdve az e-robogókon át az elektromos autókig – megtalálható lítium-ion akkumulátorok.

A javasolt, teljesen szilárd állapotú akkumulátor a lítium-ion akkumulátorok helyigényének felét igényli, és több óra helyett 15 perc alatt képes lenne teljesen feltöltődni.

Az is kulcsfontosságú, hogy idővel ne veszítsen kapacitást, és ne legyenek biztonsági problémák, például ne gyulladjon ki.

“Ahelyett, hogy a polcról vettünk volna egy akkumulátort, úgy döntöttünk, hogy a semmiből kell kifejlesztenünk egy akkumulátort” – mondta Rocco Viggiano, a Nasa kutatója.

“A szilárd kén-szelénium akkumulátor hűvös tapintású, és nem gyullad ki. Vékonyabb a profilja, mint a lítium-ion akkumulátoroknak, és jobb az energiatárolása. Elviseli a megpróbáltatásokat, és még mindig működik, gyakran nem ideális körülmények között.”

Az új akkumulátor kísérleti bevezetését a Nissan szerint 2024-re tervezik, mielőtt 2028-ban megkezdődne a teljes gyártás.

A NASA korábban már dolgozott együtt autógyártókkal saját járműveinek kifejlesztésén, többek között az elektromos “Moon Buggy”-val, amellyel az űrhajósok az Apollo-missziók során a Holdon közlekedtek.

A GM a Lockheed Martinnal is együttműködik egy személyzettel ellátott holdjáró kifejlesztésén a közelgő Artemis programhoz, amelynek keretében több mint 50 év után először térne vissza ember a Holdra.

“Ezek a következő generációs rover-koncepciók drámaian megnövelik az űrhajósok felfedezési hatókörét, miközben olyan kiemelt fontosságú tudományos vizsgálatokat végeznek a Holdon, amelyek végső soron hatással lesznek az emberiségnek a Naprendszerben elfoglalt helyünk megértésére” – mondta Rick Ambrose, a Lockheed Martin Space ügyvezető alelnöke a partnerség tavalyi bejelentésekor egy nyilatkozatban.

A Nissan és a NASA legújabb együttműködéséről szólva Kazuhiro Doi, az autógyártó alelnöke elmondta: “A NASA-nak és a Nissannak is ugyanolyan típusú akkumulátorra van szüksége”.

Forrás: Independent | Anthony Cuthbertson


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago