Fókuszban a „zöldrefestés” – A weboldalak átvilágítása

A weboldalak átvilágítása – fókuszban a „zöldrefestés”: a környezetbarát jellegre vonatkozó állítások fele megalapozatlan.

Fókuszban a „zöldrefestés” - A weboldalak átvilágítása | ClimeNews

A mai napon az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok közzétették a weboldalak átvilágításának eredményeit. Ennek az éves online ellenőrzési akciónak a célja az uniós fogyasztóvédelmi jogot sértő weboldalak kiszűrése. Az átvilágítás középpontjában idén először a „zöldrefestés” (greenwashing) állt, amelynek lényege, hogy a vállalatok nem tesznek annyit a környezetért, mint amennyit állítanak. Az átvilágítás során különböző üzleti ágazatokban – például a ruhaiparban, a kozmetikai ágazatban és a háztartási felszerelések ágazatában – tevékenykedő vállalatok környezetvédelemmel kapcsolatos online állításait elemezték ki. A nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságoknak okuk volt azt feltételezni, hogy az esetek 42%-ában az állítások túlzóak, hamisak vagy megtévesztőek voltak, és az uniós szabályok értelmében tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülhetnek. A „zöldrefestés” egyre gyakoribb jelenség, mivel a fogyasztók egyre inkább keresik a környezetbarát termékeket.

Didier Reynders, jogérvényesülési biztos a következőket nyilatkozta: „Egyre többen választják a környezettudatos életmódot, és én üdvözlöm azokat a vállalatokat, amelyek környezetbarát termékek gyártására vagy környezetbarát szolgáltatások biztosítására törekszenek. Akadnak viszont olyan gátlástalan kereskedők, akik a fogyasztókat homályos, hamis vagy eltúlzott állításokkal tévesztik meg. A Bizottság teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy támogassa a fogyasztók zöld átállásban vállalt szerepét, és megakadályozza a zöldrefestést. Pontosan ez a tavaly ősszel elfogadott új fogyasztóügyi stratégia egyik fő prioritása.”

Főbb megállapítások:

Egy szélesebb körű átvilágítást követően a Bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok 344 kétségesnek tűnő állítást vizsgáltak meg részletesebben, a következő eredményekkel:

  • Az esetek több mint felénél a kereskedő nem biztosított elegendő információt a fogyasztók számára ahhoz, hogy megítélhessék az állítás pontosságát.
  • Az esetek 37%-ában az állítás olyan homályos és általános kifejezéseket tartalmazott, mint például a „tudatos”, a „környezetbarát” és a „fenntartható”, amelyek azt a megalapozatlan benyomást keltették a fogyasztókban, hogy a termék nincs káros hatással a környezetre.
  • Ráadásul az esetek 59%-ában a kereskedő nem biztosított könnyen hozzáférhető bizonyítékot állításának alátámasztására.

A hatóságok a számos tényezőre kiterjedő átfogó értékelést követően az esetek 42%-ában arra a következtetésre jutottak, hogy az állítás hamis vagy megtévesztő lehet, és ezért a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv értelmében tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülhet.

Karbonsemleges Weboldal
Amennyiben hiteles kíván lenni weboldalának vagy cégének karbonsemlegességével kapcsolatban és további információkat szeretne, keresse fel az iCC munkatársait.

A következő lépések

A nemzeti hatóságok felveszik a kapcsolatot az érintett vállalatokkal, hogy felhívják a figyelmet a feltárt problémákra, és biztosítsák, hogy azokat szükség esetén orvosolják. Az átvilágítás eredményeit az új jogalkotási javaslathoz készítendő hatásvizsgálatban is fel fogják használni. Az új fogyasztóügyi stratégiában bejelentett javaslat célja, hogy támogassa a fogyasztók zöld átállásban vállalt szerepét.

Háttér-információk

Az online ellenőrzési akció keretében a hatóságok egyszerre több szempontból vizsgálják a különböző weboldalakat, hogy azonosítsák az uniós fogyasztóvédelmi jog esetleges megsértését egy adott ágazatban. Idén az ellenőrzések középpontjában olyan vállalatok álltak, amelyek állításaik szerint környezetbarát termékeket értékesítenek.

Az Európai Bizottság által koordinált ellenőrzéseket az EU-ban a fogyasztóvédelmi együttműködési hálózathoz tartozó nemzeti végrehajtó hatóságok minden évben elvégzik. A korábbi ellenőrzésekkel kapcsolatos információk itt találhatók.

Idén a fogyasztóvédelmi hatóságok nem csak Európában, hanem globális szinten, a Nemzetközi Fogyasztóvédelmi Jogérvényesítő Hálózat égisze alatt is végeztek összehangolt ellenőrzéseket. A hálózat szintén nyilvánosságra hozza az eredményeit, amelyek hasonló tendenciákat mutatnak.

A weboldalak „zöldrefestés” szempontjából történő átvilágítása egyike azoknak a kezdeményezéseknek, amelyeket a Bizottság annak érdekében indít, hogy a fogyasztók környezettudatosabb döntéseket hozhassanak. A további kezdeményezések között van a környezettudatos fogyasztásra vonatkozó vállalás, amelyet Reynders biztos 2021. január 25-én indított el, valamint az a jogalkotási javaslat, amelynek célja a fogyasztók zöld átállásban vállalt szerepének támogatása a termékek fenntarthatóságára vonatkozó jobb tájékoztatás, valamint a bizonyos kereskedelmi gyakorlatokkal (például a zöldrefestéssel és a korai elavulással) szembeni jobb védelem útján. Ezenkívül a Bizottság be fog nyújtani egy jogalkotási javaslatot a környezetbarát jellegre vonatkozó állításoknak a környezeti lábnyom meghatározására szolgáló módszereken alapuló alátámasztásáról.

Fókuszban a „zöldrefestés” - A weboldalak átvilágítása | ClimeNews

„A termelőtől a fogyasztóig” stratégia részeként a Bizottság javaslatot fog tenni a csomagolás elülső oldalán feltüntetett, harmonizált tápértékjelölés kötelező bevezetésére, amely lehetővé teszi, hogy a fogyasztók felelős módon egészséges és fenntartható élelmiszereket választhassanak. A különböző háztartási készülékek esetében az uniós energiacímke már most is egyértelműen és egyszerűen jelzi a termékek energiahatékonyságát, aminek köszönhetően Unió-szerte csökkenhet a háztartások energiaszámlája és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás.

A fogyasztói piac ellenőrzéséről szóló közelmúltbeli felmérés szerint a fogyasztók 78%-a a vásárlási döntés meghozatalakor nagyon fontos vagy meglehetősen fontos szempontnak tartotta a háztartási készülékek valószínűsíthető környezeti hatását.

További információk:

Tájékoztató a fogyasztóvédelmi rendeletről.
További tájékoztatás az uniós fogyasztókat megillető jogokról.

Forrás: Európai Bizottság


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.