A civilizáció legfontosabb feladata

A civilizáció legfontosabb feladata | ClimeNews - Hírportál

Sokan azért nem tartják minden civilizáció legfontosabb feladatát – azaz a fenntarthatóság elérését – fontosnak, mert azt hiszik, hogy az csak a környezetvédelemre vonatkozik, amiről azt gondolják, hogy az emberektől független valami.

Pedig az emberi élet, és a gazdaság is mind a környezet épségétől függenek. A fosszilis energia azt a levegőt szennyezi, amit beszívunk és azt a klímát teszi tönkre, amitől az élelmiszertermelésünk függ, a gyárak azokat a vizeket mérgezik, amiket megiszunk, az újrahasznosítás mellőzése pedig azokat a nyersanyagokat fogyasztja, amikből házainkat, gépeinket, és eszközeinket kellene legyártanunk.

Megint mások azt hiszik, hogy csak mert az EU-ban vannak környezetvédelmi előírások, azok elégségesek ahhoz, hogy megelőzzék a kontinens ökológiájának és gazdaságának összeomlását. Ezzel nem csak az a gond, hogy az EU-s szabályok nem érvényesek a világ többi 7 milliárd ember gazdasági tevékenységére, aminek globális hatásai is vannak (pl. klímaváltozás), de még ha mindenhol ezek lennének is érvényben, az is kevés lenne. Az itteni szabályok ugyanis nem vonatkoznak a termőföld védelmére, ezért a kontinensen 17-szer gyorsabban pusztulnak a földek, mint ahogy meg tudnának újulni,[1] és nem vonatkozik a növekedés korlátozására sem, márpedig a fenntarthatóság eléréséhez le kell állítani a gazdasági növekedést. Nem szükségszerű, hogy emiatt csökkenjen a jólét, hiszen a javak megosztásának növelésével (pl. autómegosztás, szerszámtárak, élelmiszerbankok, stb.) bőven ellensúlyozhatjuk a hagyományos gazdaság zsugorodásának hatásait. Sőt, sokan nem is tudják, hogy a GDP növekedése amúgy sem növeli az átlagember jövedelmét, mivel a növekmény 95%-a a leggazdagabb 1%-hoz kerül, miközben a reálbérek stagnálnak.[2][3] A gazdasági növekedés tehát az átlagember számára csak átok.

Sztella Nóra Kántor

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.